Liczne badania pokazują, że warto korzystać z dobroczynnych właściwości roślin, tym bardziej, gdy rośliny stanowią podstawę śniadania, które – jak wiadomo – jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Opublikowany nakładem Wydawnictwa Znak kulinarny poradnik Na dobry początek proponuje dodające energii na cały dzień Roślinne śniadania pełne smaku. Smacznego!
Propozycje autorki bloga Hello Morning Magdaleny Jutrzenki to łatwe w przygotowaniu oraz pomysłowe przepisy na śniadania zdrowe, kolorowe i różnorodne, a koszt wykorzystanych produktów – na każdą kieszeń. Wszystkie zostały pogrupowane w siedem – każdy oznaczonych innym kolorem dominującym – działów: są naleśniki, placki i spółka; owsianki i przyjaciele; smakowite i odżywcze koktajle; domowa piekarnia; hummusy, pasty i ich krewni; efekty gastroturystyki czyli niekoniecznie superzdrowo, ale smacznie i kolorowo oraz omlety, tofucznice, sałatki i inne. W przygotowaniu odżywczych śniadań – według autorki – sprawdzą się: tofu naturalne, płatki owsiane, rośliny strączkowe, orzechy, daktyle, mrożone owoce, pasta orzechowa, jogurty roślinne, napoje roślinne à la mleko oraz mąka.
W zamieszczonym na początku książki Niezbędniku są informacje odnoszące się do tego, co warto mieć w swojej spiżarni, propozycje dotyczące kupowanych w sklepach specjalistycznych składników niestandardowych oraz wykaz ułatwiającego przygotowywanie wyśmienitych śniadań sprzętu. Każdy rozdział poprzedza notka wprowadzająca, a także zapisane na kolorowym tle uzasadnienie wyboru konkretnych potraw wraz z radami praktycznymi. Na schematyczny układ rozdziałów składa się tytuł potrawy, ilość porcji, czas przygotowania, składniki, sposób wykonania i podania oraz całostronicowe zdjęcie gotowego dania. Każdy przepis autorka opatrzyła tytułem utworu ulubionego wykonawcy (playlista), przy niektórych podała przydatne wskazówki. Odnalezienie interesującego przepisu ułatwia zamieszczony na końcu alfabetyczny indeks. Zdjęcia (w większości Magdaleny Jutrzenki, niektóre autorstwa Katarzyny Fudały) zachęcają do przygotowania i – oczywiście – spożycia potraw, jakie przedstawiają.
Magdalena Jutrzenka, podając przepisy na potrawy smaczne i zdrowe, pokazała prostotę ich wykonania oraz sposoby podania tak, że feeria smaków i zapachów trafia także do czytelnika. Treść kulinarnego poradnika Na dobry początek utwierdza w przekonaniu, że prostą i zdrową kuchnią roślinną warto się zainteresować.