Poranek to najważniejsza pora dnia, gdy wszystko jest nowe i pełne możliwości, dlatego należy go celebrować dobrym śniadaniem...
Radek Rak, Baśń o wężowym sercu albo wtóre słowo o Jakóbie Szeli
Nie trzeba iść do modnej śniadaniowni, żeby zjeść pankejki jak z Instagrama czy kanapkę, która wygląda jak z okładki magazynu kulinarnego. Wystarczy, że masz trochę czasu i chęci. Resztę ci pokażę.
W mojej książce znajdziesz przepisy na śniadania odpowiednie zarówno na leniwe poranki z kawą i ulubioną playlistą, jak i na te, gdy trzeba działać sprawnie i szybko. Owsianki, kanapki z pastami, koktajle, omlety, tofucznice - to pełne smaku śniadania, które naładują cię energią i pozytywnym nastawieniem na cały dzień. Odkryję przed tobą nowe smaki, niecodzienne połączenia i zupełnie nowe zastosowania składników, które znasz od dawna.
Zapraszam cię do mojej roślinnej kuchni - rozgość się w niej i baw się dobrze podczas gotowania, smakowania i karmienia najbliższych.
Magdalena Jutrzenka - lekarka, mama, aktywistka, influencerka i blogerka. Na Instagramie znana jako @lekarkanaroslinach, pisząca o zdrowiu, medycynie stylu życia i wychowaniu synka z SMA. Od kilkunastu lat prowadzi kulinarnego bloga Hello Morning i profil @hello_morning_stories, na których promuje kuchnię roślinną.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-08-13
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 336
??
Dziś chciałabym Wam zaprezentować świetną pozycję dla osób, które lubią dietę roślinną oraz dla tych, którzy dopiero chcieliby rozpocząć swoją przygodę z nią, ale nie bardzo wiedzą, jak się do tego zabrać.
Magdalena Jutrzenka w przystępny, prosty sposób wprowadza nas w świat pysznych, pożywnych śniadań weganskich. Oczywiście możecie też wykorzystać jej pomysły w innych potrawach niż śniadanie (nikt tego nie sprawdza ?).
Co znajdziecie w tej książce?
? przepisy na pożywne śniadania
? pomysły na pyszne koktajle
? zdjęcia wszystkich potraw
? barwne ilustracje na początku rozdziałów
? listy potrzebnych składników
? czas potrzebny na przygotowanie dań
? wplecione między strony ciekawostki z życia autorki
Książka jest pięknie wydana - ma twardą oprawę, dość gruby papier i jest przyjemna dla oka pod kątem estetycznym dzięki ilustracjom utrzymanym w żywych barwach oraz zdjęciom, od których aż ślinka cieknie ?
Polecam!
[współpraca reklamowa z @znakhoryzont]
??
,,Na dobry początek. Roślinne śniadania pełne smaku." to nie jest zwykła książka kucharska, jakich wiele jest wydawanych. To nie jest wydanie zeszytowe, ale piękne wydanie. Książka ma twardą oprawę, dobry papier i kolorowe zdjęcia. Jak wskazuje tytuł zawiera przepisy na smaczne i zdrowe śniadania .Proponowane potrawy zawierają ogólnodostępne produkty, chociaż niektóre z nich są mało popularne, jak np. komosa ryżowa czy fasola mung. Osobiście bardzo lubię dania z komosą ryżową i fasolą mung, warto je propagować. Zamieszczone przepisy proponowane są na śniadania, ale z powodzeniem mogą być podane na kolację czy deser. Potrawy są wegańskie, ale myślę, że autorka nie obrazi się, jak siemię lniane zastąpione zostanie jajkami. Przepisy zostały pogrupowane na: 1.Naleśniki, placki i spółka, 2. Owsianki i przyjaciele, 3. Smakowite i odżywcze koktajle, 4. Domowa piekarnia, 5. Hummusy, pasty i krewni, 6. Niekoniecznie superzdrowo, ale smacznie i komfortowo, 7. Omlety, tufucznice, sałatki i inne. Poszczególne rozdziały zostały poprzedzone wstawkami z życia autorki, od wczesnego dzieciństwa, poprzez dorastanie, życie studenckie do dorosłości i macierzyństwa. Wszystko opisane z pewną dozą humoru i błyskotliwością. Doskonale wpasowują się w tematykę książki, gdyż nawiązują do gotowania. Dodają smaczku urozmaicając przepisy. Książka jest dosyć obszerna, przepisów dużo, jest w czym wybierać Każdy znajdzie coś dla siebie. Przepisy są różnorodne, autorka proponuje zarówno szybkie do wykonania, jak i bardziej pracowite z efektem smakowym i wizualnym. Zamieszczony indeks produktów pozwala na znalezienie i wypróbowanie przepisu z ulubionym produktem.
To znakomita, ładnie wydana książka kucharska z przepisami na potrawy nie tylko dla wegan, ale dla wszystkich lubiących gotowanie, pieczenie i smażenie. Dla osób lubiących eksperymentować w kuchni i próbować nowych smaków. Czekam na kolejną książkę autorki z przepisami, których tu zabrakło, na przykład na przetwory, nalewki.
Przeczytane:2025-09-11, Ocena: 6, Przeczytałam,
(czytaj dalej)