Okładka książki - Na dobry początek. Roślinne śniadania pełne smaku

Na dobry początek. Roślinne śniadania pełne smaku

Poranek to najważniejsza pora dnia, gdy wszystko jest nowe i pełne możliwości, dlatego należy go celebrować dobrym śniadaniem...

Radek Rak, Baśń o wężowym sercu albo wtóre słowo o Jakóbie Szeli

Nie trzeba iść do modnej śniadaniowni, żeby zjeść pankejki jak z Instagrama czy kanapkę, która wygląda jak z okładki magazynu kulinarnego. Wystarczy, że masz trochę czasu i chęci. Resztę ci pokażę.

W mojej książce znajdziesz przepisy na śniadania odpowiednie zarówno na leniwe poranki z kawą i ulubioną playlistą, jak i na te, gdy trzeba działać sprawnie i szybko. Owsianki, kanapki z pastami, koktajle, omlety, tofucznice - to pełne smaku śniadania, które naładują cię energią i pozytywnym nastawieniem na cały dzień. Odkryję przed tobą nowe smaki, niecodzienne połączenia i zupełnie nowe zastosowania składników, które znasz od dawna.

Zapraszam cię do mojej roślinnej kuchni - rozgość się w niej i baw się dobrze podczas gotowania, smakowania i karmienia najbliższych.

Magdalena Jutrzenka - lekarka, mama, aktywistka, influencerka i blogerka. Na Instagramie znana jako @lekarkanaroslinach, pisząca o zdrowiu, medycynie stylu życia i wychowaniu synka z SMA. Od kilkunastu lat prowadzi kulinarnego bloga Hello Morning i profil @hello_morning_stories, na których promuje kuchnię roślinną.

Informacje dodatkowe o Na dobry początek. Roślinne śniadania pełne smaku:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-08-13
Kategoria: Kuchnia

Tagi: Gotowanie kulinaria itd.

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Na dobry początek. Roślinne śniadania pełne smaku

Opinie o książce - Na dobry początek. Roślinne śniadania pełne smaku

Avatar użytkownika - katechetka
katechetka
Przeczytane:2025-09-11, Ocena: 6, Przeczytałam,
Liczne badania pokazują, że warto korzystać z dobroczynnych właściwości roślin, tym bardziej, gdy rośliny stanowią podstawę śniadania, które – jak wiadomo – jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Opublikowany nakładem Wydawnictwa Znak kulinarny poradnik Na dobry początek proponuje dodające energii na cały dzień Roślinne śniadania pełne smaku. Smacznego! Propozycje autorki bloga Hello Morning Magdaleny Jutrzenki to łatwe w przygotowaniu oraz pomysłowe przepisy na śniadania zdrowe, kolorowe i różnorodne, a koszt wykorzystanych produktów – na każdą kieszeń. Wszystkie zostały pogrupowane w siedem – każdy oznaczonych innym kolorem dominującym – działów: są naleśniki, placki i spółka; owsianki i przyjaciele; smakowite i odżywcze koktajle; domowa piekarnia; hummusy, pasty i ich krewni; efekty gastroturystyki czyli niekoniecznie superzdrowo, ale smacznie i kolorowo oraz omlety, tofucznice, sałatki i inne. W przygotowaniu odżywczych śniadań – według autorki – sprawdzą się: tofu naturalne, płatki owsiane, rośliny strączkowe, orzechy, daktyle, mrożone owoce, pasta orzechowa, jogurty roślinne, napoje roślinne à la mleko oraz mąka. W zamieszczonym na początku książki Niezbędniku są informacje odnoszące się do tego, co warto mieć w swojej spiżarni, propozycje dotyczące kupowanych w sklepach specjalistycznych składników niestandardowych oraz wykaz ułatwiającego przygotowywanie wyśmienitych

Na dobry początek. Roślinne śniadania pełne smaku - opinie o książce

Avatar użytkownika - dajnurawksiazki
dajnurawksiazki
Przeczytane:2025-09-11, Ocena: 6, Przeczytałem,

??

Dziś chciałabym Wam zaprezentować świetną pozycję dla osób, które lubią dietę roślinną oraz dla tych, którzy dopiero chcieliby rozpocząć swoją przygodę z nią, ale nie bardzo wiedzą, jak się do tego zabrać.

Magdalena Jutrzenka w przystępny, prosty sposób wprowadza nas w świat pysznych, pożywnych śniadań weganskich. Oczywiście możecie też wykorzystać jej pomysły w innych potrawach niż śniadanie (nikt tego nie sprawdza ?).

Co znajdziecie w tej książce?

? przepisy na pożywne śniadania

? pomysły na pyszne koktajle

? zdjęcia wszystkich potraw

? barwne ilustracje na początku rozdziałów

? listy potrzebnych składników

? czas potrzebny na przygotowanie dań

? wplecione między strony ciekawostki z życia autorki

Książka jest pięknie wydana - ma twardą oprawę, dość gruby papier i jest przyjemna dla oka pod kątem estetycznym dzięki ilustracjom utrzymanym w żywych barwach oraz zdjęciom, od których aż ślinka cieknie ?

Polecam!

[współpraca reklamowa z @znakhoryzont]

??

,,Na dobry początek. Roślinne śniadania pełne smaku." to nie jest zwykła książka kucharska, jakich wiele jest wydawanych. To nie jest wydanie zeszytowe, ale piękne wydanie. Książka  ma twardą oprawę, dobry  papier i  kolorowe zdjęcia. Jak wskazuje tytuł zawiera przepisy na smaczne  i zdrowe śniadania .Proponowane potrawy zawierają ogólnodostępne produkty, chociaż niektóre z nich są mało popularne, jak np. komosa ryżowa czy fasola mung. Osobiście bardzo lubię dania z komosą ryżową i fasolą mung, warto je propagować. Zamieszczone przepisy proponowane są na śniadania, ale z powodzeniem mogą być podane na kolację czy deser. Potrawy są wegańskie, ale myślę, że autorka nie obrazi się, jak siemię lniane zastąpione zostanie jajkami. Przepisy zostały pogrupowane na: 1.Naleśniki, placki i spółka, 2. Owsianki i przyjaciele, 3. Smakowite i odżywcze koktajle, 4. Domowa piekarnia, 5. Hummusy, pasty i  krewni, 6. Niekoniecznie superzdrowo, ale smacznie i komfortowo, 7. Omlety, tufucznice, sałatki i inne. Poszczególne rozdziały zostały poprzedzone wstawkami z życia autorki, od wczesnego dzieciństwa, poprzez dorastanie, życie studenckie do dorosłości i macierzyństwa. Wszystko opisane z pewną dozą humoru i błyskotliwością. Doskonale wpasowują się w tematykę książki, gdyż nawiązują do gotowania. Dodają smaczku urozmaicając przepisy. Książka jest dosyć obszerna, przepisów dużo, jest w czym wybierać  Każdy znajdzie coś dla siebie. Przepisy są różnorodne, autorka proponuje zarówno szybkie do wykonania, jak i bardziej pracowite z efektem smakowym i wizualnym. Zamieszczony indeks produktów pozwala na znalezienie i wypróbowanie przepisu z ulubionym produktem.

To znakomita, ładnie wydana książka kucharska z przepisami na potrawy nie tylko dla wegan, ale dla wszystkich lubiących gotowanie, pieczenie i smażenie. Dla osób lubiących eksperymentować w kuchni i próbować nowych smaków. Czekam na kolejną książkę autorki z przepisami, których tu zabrakło, na przykład na przetwory, nalewki.