Recenzja książki: Następny przystanek

Recenzuje: Danuta Awolusi

Powieść drogi i podróży. Tak pochłaniająca i sugestywna, że chce się od razu wyruszyć. Powieść o kobietach, ich wyborach, odwadze, o życiu po swojemu. Następny przystanek Antoniny Gałeckiej to przygoda i refleksja, która rozjaśni długie, zimowe wieczory!

recenzja Następny przystanek

Poznajemy historie Marysi i Emi. Dzieli je wiek, doświadczenie życiowe. Łączy poczucie, że dotychczasowy porządek przestał działać i trzeba poszukać dla siebie innego miejsca.

Historia Marysi zaczyna się od wyjazdu do Stanów Zjednoczonych. Akcja porywa! Program Work and Travel, praca fizyczna, życie wśród innych emigrantów. Wielki Kanion, Las Vegas, kolejne miasta. Nie jest to jednak wyłącznie frajda, a raczej życie, które toczy się po swojemu. Marysia uczy się dorosłości w praktyce przez wymagającą pracę, przez relacje. Musi sobie radzić.

Poznajemy także drugą bohaterkę, Emi. Kobietę, która podróżuje służbowo, choć na stałe mieszka w Polsce. Jej opowieść skupia się na innym etapie życia. Obserwujemy historię rozpadającego się małżeństwa, wyjazdu do Australii i wielu wątpliwości. Emi nie szuka przygody, ale równowagi. Odwiedza niezwykłe kraje, ale podróże przynoszą ze sobą nie tylko dobre doświadczenia.

Bo takie właśnie jest życie. Bez względu na to, gdzie osiądziemy, będziemy pozostawać w jednym miejscu, czy stale w ruchu, spotkają nas dobre i złe rzeczy. Mamy wolną wolę, a więc decyzja należy do nas. Antonina Gałecka pokazuje, jak często musimy zdobywać się na odwagę. Jak często nie dostajemy tego, o co walczymy. A jednocześnie – jak piękne i bogate może być życie!

Sercem tej książki pozostają relacje. Rodzina, przyjaźń, miłość. Rozstania, powroty, tęsknota. Jest kilka scen, które naprawdę mocno łapią za serce. Popłynie łza, ale też nie zabraknie uśmiechu. Oczywiście Następny przystanek to także frajda dla tych, którzy kochają czytać o dalekich krajach. Wraz z bohaterkami odwiedzimy między innymi USA, Australię, Ekwador i Tajwan. Czy to właśnie podróże dają moc, która pozwala znaleźć swoje miejsce? A może są ucieczką od problemów? Warto przekonać się, co motywuje Marysię i Emi. Wiem, że autorka zawarła w tej powieści trochę własnych życiowych doświadczeń. Te głębię można wyczuć!

Następny przystanek to książka o drodze rozumianej szerzej niż przemieszczanie się z miejsca na miejsce. O czasie pomiędzy jednym wyborem a następnym. O życiu, które nie zawsze daje jasne odpowiedzi, ale domaga się uważności. To debiut dojrzały, pełen emocji i życiowych rozterek. Piękne wydanie z barwionymi brzegami na pewno spodoba się kolekcjonerom pięknych książek. Dosłownie i w przenośni.

Tagi: obyczajowe

Kup książkę Następny przystanek

Zobacz opinie o książce Następny przystanek
Książka
Następny przystanek