Echa przysz³ych dni Joanny Nowak to przejmuj±ca opowie¶æ o trudnym s±siedztwie na Kresach podczas II wojny ¶wiatowej. Autorka umiejêtnie splata losy polskich i ukraiñskich bohaterów na Wo³yniu w przededniu wydarzeñ z 1943 roku, które historia nazwa³a rzezi± wo³yñsk±. Straszliwa zbrodnia, której ukraiñscy nacjonali¶ci dopu¶cili siê na polskiej ludno¶ci cywilnej, przez lata przemilczana, w ostatnim czasie sta³a siê tematem niejednej powie¶ci i wielu opracowañ historycznych. Temat jest wci±¿ ¿ywy i nieustannie pulsuje we wspomnieniach starszych Polaków, którzy jako dzieci prze¿yli masowe mordy na Wo³yniu, zatem kolejne pojawiaj±ce siê opracowania i powie¶ci, poruszaj±ce sprawê rzezi wo³yñskiej, ciesz± siê nies³abn±cym zainteresowaniem.
Joanna Nowak zadedykowa³a swoj± ksi±¿kê babci Anieli i jej bliskim, którzy przetrwali wo³yñskie piek³o. Odwo³uj±c siê do tej historii, stworzy³a barwn± mozaikê postaci i zdarzeñ na tle ¶wiata, którego ró¿norodno¶æ i wielowymiarowo¶æ sta³a siê jego piêtnem, a wspomnienie o nich zosta³o naznaczone cierpieniem i hañb±.
Autorka wyra¼nie ukazuje, ¿e wspó³zamieszkuj±ce Wo³yñ grupy Polaków i Ukraiñców nie zawsze ¿y³y w dobrych relacjach, a wrêcz wydaje siê, ¿e by³y to dwa odrêbne ¶wiaty, niezwykle zró¿nicowane pod wzglêdem religijnym, kulturowym a w koñcu tak¿e materialnym. Dzieli³o je prawie wszystko, pocz±wszy od obrz±dku religijnego, przez posiadany maj±tek, do pogl±dów politycznych. I w³a¶nie te ostatnie, mocno osadzone w duchu nacjonalizmu i odradzaj±cej siê si³y, opartej na d±¿eniach do samostanowienia Ukrainy, przyczyni³y siê do masowych mordów na Polakach, s±siadach ukraiñskich ch³opów.
Niezwykle wyra¼ny jest w powie¶ci w±tek mi³o¶ci, zakazanego uczucia, które spaja kochanków, bêd±cych przedstawicielami dwóch odrêbnych grup spo³ecznych. Niedozwolona mi³o¶æ, skazana z góry na pora¿kê, staje siê powodem kolejnych krzywd i nieci±gn±cego siê pasma k³amstw i cierpienia. Uczucia bohaterów s± tak mocne, jak niszcz±ce, a na tle wydarzeñ politycznych i zamieszek na Wo³yniu wzmacniaj± jedynie wra¿enie, ¿e powie¶ciowy ¶wiat Joanny Nowak to pasmo nieszczê¶æ, po¿oga, która ogarnia wszystko i wszystkich, nios±c jedynie zag³adê. Nieliczni, ocaleni przez mi³o¶æ i ludzk± wra¿liwo¶æ, mog± przetrwaæ, ale ich ¶wiat na zawsze ulegnie zmianie.
Echa przysz³ych dni to wielowymiarowa historia o ¶wiecie, którego nie mo¿na by³o ocaliæ, który pad³ ofiar± ludzkiego d±¿enia do odzyskania równowagi, gubi±c po drodze wszystko co najcenniejsze. Wczorajszy spokój zamieniono w nim na chaos, mi³o¶æ na nienawi¶æ, a sprawiedliwo¶æ ust±pi³a miejsca przemocy. Autorka doskonale uchwyci³a moment przemiany bohaterów i ich rzeczywisto¶ci, która zamieni³y spokojny krajobraz w piek³o najgorszej, bo s±siedzkiej, wojny, gdzie ka¿da zbrodnia sta³a siê uzasadniona.
Podró¿ wo³yñska, której pierwszym tomem jest wydana w³a¶nie powie¶æ Echa przysz³ych dni to zapowiedziana przez wydawcê saga. Dramatyczne losy rodziny Stawiñskich i ich s±siadów nie koñcz± siê wraz z ostatni± stron± tej ksi±¿ki. Intrygi i k³amstwa, które znacz± los Stawiñskich zapewne bêd± podstaw± do kolejnych tomów, zapowiadanych przez wydawnictwo Replika.
Kiedy mi³o¶æ wci±¿ jeszcze czai siê za drzwiami.... Po odej¶ciu narzeczonego Ada prze¿ywa za³amanie nerwowe, z którego próbuj± wyrwaæ j± siostry, Jagna...
Ania, Julia i Margo po rozpadzie Klubu Porzuconych Narzeczonych, ¶cigane z³± s³aw± wykreowan± w brukowcu, postanawiaj± mimo wszystko wzi±æ siê w gar¶æ...