Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2023-02-21
Kategoria: Literatura piêkna
Tom 1 cyklu
Podró¿ wo³yñska
Kto przyjaciel, kto wróg.
Pierwszy tom sagi ,,Podróż wołyńska" p.t. ,,Echa przyszłych dni" opowiada o skomplikowanych dziejach członków rodziny Stawińskich, a także ich ukraińskich sąsiadów, zamieszkujących wieś położoną nieopodal Łucka w dawnym województwie wołyńskim. Bohaterów poznajemy w 1933 roku, kiedy Helena Stawińska rodzi martwe dziecko. Jej mąż, Zygmunt, wściekły na akuszerkę, nie bacząc na nic, w środku nocy wyrzuca ją na mróz. Nikt nawet nie przypuszcza, że to wydarzenie położy się cieniem na losach rodziny i bardzo skomplikuje wszystkim życie. Kłamstwa, intrygi, sekrety, nieodwzajemniona miłość, przegapione szanse i wzajemne urazy blakną wraz z wybuchem wojny. Za to pojawiają się nowe problemy, które w obliczu antypolskich nastrojów na Wołyniu i aktów agresji ze strony Ukraińców jednoczą bohaterów i uczą ich rozpoznawać kto przyjaciel, kto wróg.
Niezwykle poruszająca historia o sekretach rodzinnych i wielkich namiętnościach na tle zawieruchy wojennej. Od tej powieści trudno się oderwać. Serdecznie polecam!
Edyta Świętek, autorka sag Spacer Aleją Róż, Grzechy młodości i Niepołomice.
To moje kolejne spotkanie z twórczo¶ci± autorki, czyta³am seriê #siostryzulicywi¶niowej, która ogromnie mi siê podoba³a, wiêc jak tylko zobaczy³am, ¿e Asia wydaje co¶ nowego wiedzia³am, ¿e bêdê musia³a po to siêgn±æ. "Echa przysz³ych dni" to powie¶æ historyczna rozpoczynaj±ca now± sagê pod tytu³em #podró¿wo³yñska. Stylistyka i jêzyk jakim pos³uguje siê autorka jest bardzo lekki i przyjemny co sprawia, ¿e ksi±¿kê czyta siê niezwykle szybko i z du¿ym zainteresowaniem oraz zaanga¿owaniem. Mi zapoznanie siê z histori± bohaterów zajê³o jeden wieczór. Fabu³a zosta³a w bardzo ciekawy sposób nakre¶lona, przemy¶lana i równie dobrze poprowadzona, a bohaterowie naprawdê interesuj±co i autentycznie wykreowani. Na kartach tej powie¶ci poznajemy losy cz³onków rodziny Stawiñskich, obserwujemy ich codzienno¶æ, relacje z ukraiñskimi s±siadami oraz znacz±ce zmiany jakie zachodz± w ich ¿yciu za spraw± wybuchu wojny. Muszê oczywi¶cie wspomnieæ, ¿e autorka w niezwykle plastyczny sposób odzwierciedla wszystkie wydarzenia historyczne maj±ce miejsce w tamtym okresie, momentami a¿ ciê¿ko by³o uwierzyæ, ¿e ludzie musieli do¶wiadczaæ takich rzeczy. Wielokrotnie czytaj±c niektóre opisy sytuacji przenosi³am siê oczami wyobra¼ni we wspomniane miejsca, czu³am siê tak jakbym towarzyszy³a bohaterom i ch³onê³a wszystkie emocji. A tych tutaj znajduje siê naprawdê ca³a paleta! "Echa przysz³ych dni" to emocjonuj±ca, poruszaj±ca i warto¶ciowa powie¶æ o wybaczaniu, mi³o¶ci w której znajdujemy pe³no ¿yciowych m±dro¶ci, do¶wiadczeñ i prawd. Naprawdê mi³o spêdzi³am czas z t± ksi±¿k± i nie mogê siê doczekaæ kiedy poznam dalsze losy bohaterów. Polecam!
Kiedy w moje rêce trafi³a najnowsz± powie¶æ Joanny Nowak „Echa przysz³ych dni” wiedzia³am, ¿e nie bêdzie to ³atwa lektura. Historie oparte na wydarzeniach z czasów II wojny ¶wiatowej zawsze wywo³uj± we mnie mnóstwo emocji, ale powie¶ci, których fabu³a dotyczy wydarzeñ na Wo³yniu, wzruszaj± o wiele bardziej.
W swojej najnowszej powie¶ci Joanna Nowak zabiera nas na wie¶ po³o¿on± niedaleko £ucka w dawnym powiecie wo³yñskim, gdzie towarzyszymy rodzinie Stawiñskich w ich codziennym ¿yciu.
Ma³¿eñstwo Stawiñskich cieszy siê uznaniem w¶ród mieszkañców okolicznych wsi. S± równie¿ szczê¶liwymi rodzicami Jerzego, Zosi, Jadzi i Wandy. Helena jednak wci±¿ marzy, by obdarowaæ mê¿a jeszcze jednym synem.
W listopadow± noc 1933 roku Helena rodzi martwe dziecko. Jej m±¿ nie potrafi pogodziæ siê ze strat± syna i w z³o¶ci w ¶rodku nocy wyrzuca z domu na mróz akuszerkê. Jeszcze nikt nie podejrzewa, ¿e to wydarzenie po³o¿y siê cieniem na dalsze losy rodziny.
Wraz z wybuchem wojny blakn± wzajemne urazy, niedopowiedzenia, rodzinne sekrety. Ustabilizowane ¿ycie Stawiñskich pêka niczym bañka mydlana w obliczu czyhaj±cego niebezpieczeñstwa ze strony Ukraiñców.
„Echa przysz³ych dni” to pierwszy tom sagi „Podró¿ wo³yñska”. To powie¶æ, która mnie nie tylko zachwyci³a, a równie¿ rozerwa³a moje serce na milion kawa³ków. Autorka zabra³a mnie w cudown± podró¿ do odleg³ych czasów, gdzie mog³am towarzyszyæ mieszkañcom ziemi wo³yñskiej w ich zwyk³ej codzienno¶ci. Codzienno¶ci, która w jednej chwili zosta³a wystawiona na wielk± próbê, a tym samym zniszczona przez nastroje panuj±ce w czasie wojny na Ukrainie. Tutaj z ka¿dej strony powie¶ci wylewa siê ogrom emocji, a wspania³y warsztat pisarski autorki sprawia, ¿e przez tê powie¶æ dos³ownie siê p³ynie. Autorka zachwyca, nie tylko wspania³ym stylem i plastycznym jêzykiem, ale przede wszystkim delikatno¶ci± i dba³o¶ci± o ka¿dy szczegó³. Kartkuj±c kolejne strony powie¶ci coraz bardziej odnosi³am wra¿enie, ¿e jestem tam razem z bohaterami, wspólnie z nimi prze¿ywam pierwsz± mi³o¶æ, walczê o szczê¶cie i spokój dla bliskich. Siêgaj±c po tê powie¶æ, liczy³am siê z tym, ¿e nie bêdzie to ³atwa lektura, wszak historiê naszych rodaków na Wo³yniu zna ka¿dy i wie, jak tragiczne by³y ich losy. Autorka z niezwyk³± finezj±, w sposób bardzo realistyczny kre¶li losy bohaterów. Ze ¶ci¶niêtym gard³em i pêkaj±cym sercem czyta³am ostatnie strony powie¶ci, a zakoñczenie tylko zdominowa³o mój ból. Ta wielowymiarowa, piêkna i niezwykle emocjonuj±ca lektura o mi³o¶ci, wybaczeniu, która na d³ugo pozostanie w mojej pamiêci. ¦mia³o mogê stwierdziæ, ¿e jest to jedna z najlepszych powie¶ci literatury wojennej. Z niecierpliwo¶ci± bêdê wyczekiwa³a dalszych losów Stawiñskich, a Was z ca³ego serca zachêcam do lektury.
To by³o moje pierwsze spotkanie z autork± i ju¿ krzyczê, bo „z³o¶ci” mnie, ¿e teraz muszê czekaæ na kontynuacje. Ci którzy nie czytali jeszcze, a chc± zacz±æ uprzedzam, ¿e jak zaczniesz pierwszy rozdzia³ to ju¿ nie odpu¶cisz. Historii Wo³ynia, tematu wojny nikomu chyba nie muszê przedstawiaæ i opisywaæ oraz tego, jakie relacje panowa³y miêdzy Polakami i Ukraiñcami. Opisów ksi±¿ki oraz recenzji jest du¿o, wiêc zachêcam ka¿dego, kto lubi wiedzieæ, o czym bêdzie czyta³, a ci którzy nie chc± to niech przewin± moj± recenzjê i siêgn± po ten tytu³, chocia¿by dlatego, ¿e to kawa³ek ¶wietnej literatury z histori± w tle.
„Echa przysz³ych dni” to pierwszy tom serii Podró¿ wo³yñska, która przedstawia losy rodziny Stawiñskich i ich s±siadów, ukazuj±c ich codzienne problemy i walkê o przetrwanie w czasie wojny. Je¿eli lubicie ksi±¿ki, w której macie pe³no intryg, emocji tych dobrych, jak i z³ych, a to wszystko przyprawione m³odzieñczym wiekiem, wojn± oraz pewn± tajemnic±, która k³adzie ciemnie chmury nad domem . Stawiñskich to jeste¶cie przy dobrej pozycji. Mi³o¶æ od zawsze rz±dzi³a siê swoimi prawami i nigdy nie pyta o zgodê, czy mo¿e przyj¶æ, lecz taranem wali prosto w serce naszych m³odych bohaterów. Czy wybory by³y trafne? To ju¿ sami poznacie, czytaj±c tê pozycjê. Co mnie najbardziej wzrusza³o?
Stwierdzenie naszych dziadków, ¿e k³amstwo ma krótkie nogi tutaj ma swoje potwierdzenie. W ka¿dej rodzinie s± jakie¶ tajemnice, a w tej rodzinie i nie tylko jest ich, ¿e hoho. Jestem pewna, ¿e niektórzy z was bêd± siê uto¿samiaæ z naszymi bohaterami, ale z, którymi to ju¿ zostawiam do waszego zapoznania. Kolejnym plusem dla autorki jest to, ¿e wyczuwa³am ka¿de emocje, a jak ju¿ biorê ksi±¿kê do pracy, ¿eby tylko miêdzy kursami doczytaæ to proszê uwierzyæ musi byæ sztos. Krzyczysz nieeeeee albo trzymasz kciuki, ¿eby dane osoby by³y razem. Moja córka mówi „Mamo we¼ tak nie prze¿ywaj” Widzisz ten krajobraz, czujesz zapachy kuchni okolicy. Choæ tematyka ksi±¿ki jest bardzo trudna, autorka nie opisuje makabrycznych opisów, dziêki czemu historia jest trudna, ale jednocze¶nie wci±gaj±ca i emocjonuj±ca oraz warto¶ciowa i bardzo interesuj±ca, która z pewno¶ci± przypadnie do gustu mi³o¶nikom sag historycznych oraz osobom zainteresowanym dziejami Wo³ynia.
Polecam z ca³ego serca. Je¿eli kto¶ ma eliksir, to wymazywania tego, co siê przeczyta³o to poproszê, bo chcia³abym prze¿yæ jeszcze raz te emocje. Czekam z utêsknieniem na drugi tom.
ECHA PRZYSZ£YCH DNI to pasjonuj±ca powie¶æ o dziejach rodziny Stawiñskich rozpoczynaj±ca cykl Podró¿y Wo³yñskiej.
Có¿ to by³a za powie¶æ! Có¿ za podró¿! Porywaj±ca, wzbudzaj±ca ogrom emocji, chwytaj±ca za serce, jednym s³owem NIESAMOWITA! Tej powie¶ci siê nie czyta, przez ni± p³ynie, ca³kowicie siê w niej zatracaj±c.
Autorka w wyborny sposób sunê tê opowie¶æ okraszaj±c j± pe³n± palet± emocji od smutku, rado¶ci po strach i niemoc. Otula barwnym jêzykiem, sprawiaj±c, ¿e przeniknê³am w historiê ca³± sob±, jakbym by³a cz³onkiem rodziny Stawiñskich, a nie tylko obserwatorem z boku. Kibicowa³am im, wspiera³am ca³ym serce, dzieli³am wspólne tajemnice, wzrusza³am siê i p³aka³am razem z nimi.
Jednak nie jest to tylko historia rodu Stawiñskich, bowiem historia opowiada równie¿ o innych bohaterach, którzy wiele wnosz± do fabu³y, tworz±c ca³o¶æ od której nie sposób siê oderwaæ. A wszystko to doprawione widmem zbli¿aj±cej siê wojny oraz w akompaniamencie powstawania napiêtych stosunków miêdzy Ukraiñcami a Polakami.
Annê - studentkê architektury, Juliê - pracownicê supermarketu, matkê czteroletnich bli¼niaczek, i Margo - wspó³w³a¶cicielkê biura rachunkowego...
Ania, Julia i Margo po rozpadzie Klubu Porzuconych Narzeczonych, ¶cigane z³± s³aw± wykreowan± w brukowcu, postanawiaj± mimo wszystko wzi±æ siê w gar¶æ...