Recenzja książki: Prawie nic. Józef Czapski. Biografia malarza

Recenzuje: malutkaska

Tej książki nie możesz przegapić! To najlepsza biografia, jaką czytałam w 2025 roku. Napisana z ogromną wrażliwością, z troską o szczegóły i oddaniem wobec jej bohatera. Eric Karpeles dokonał niemożliwego. W iście malarski i jednocześnie literacki sposób odtworzył portret Józefa Czapskiego, człowieka, którego życiowych doświadczeń wystarczyłoby na kilka życiorysów. „Prawie nic. Józef Czapski. Biografia malarza” z oferty Oficyny Literackiej Noir sur Blanc w przekładzie Marka Fedyszaka to pozycja kompletna, która znakomicie oddaje trudne koleje losu jej tytułowego bohatera.

Karpeles prowadzi czytelnika przez życie Czapskiego bez pośpiechu, ale też bez zbędnych dygresji. Każdy etap tej biografii ma swoją wagę i emocjonalny ciężar: młodość naznaczona poszukiwaniem seksualnej tożsamości, wojenna trauma Katynia, wieloletnia emigracja, a także nieustanna walka o zachowanie niezależności twórczej i moralnej. Autor nie tworzy bohaterowi pomnika z brązu. Pokazuje go jako człowieka pełnego sprzeczności, wahań, słabości, ale też niezwykłej siły ducha.

Ogromnym atutem książki jest jej plastyczność. Opisy są sugestywne, niemal malarskie: widać w nich rękę autora, który doskonale rozumie zarówno sztukę, jak i emocje wpisane w akt tworzenia. Karpeles kapitalnie łączy analizę twórczości Czapskiego z jego doświadczeniami życiowymi, pokazując, jak wojna, utrata bliskich, samotność emigranta czy nieustanne pytania o sens istnienia przenikały do obrazów i zapisków malarza. Dzięki temu „Prawie nic” czyta się nie tylko jak biografię, ale także jak opowieść o kondycji ludzkiej.

Tłumaczenie Fedyszaka jest niezwykle precyzyjne i pełne wyczucia stylu. Język nie dominuje nad treścią, lecz subtelnie ją podkreśla, pozwalając wybrzmieć emocjom i refleksjom. To przekład, który nie tylko oddaje sens oryginału, ale też buduje własną, wysoką jakość literacką.

Z pełnym przekonaniem mogę powiedzieć, że „Prawie nic” to pozycja obowiązkowa nie tylko dla miłośników malarstwa, ale dla każdego, kto szuka w literaturze prawdy o człowieku.

Tagi: bóg

Kup książkę Prawie nic. Józef Czapski. Biografia malarza

Zobacz opinie o książce Prawie nic. Józef Czapski. Biografia malarza
Prawie nic. Józef Czapski. Biografia malarza
Eric Karpeles0
Okładka ksiązki - Prawie nic. Józef Czapski. Biografia malarza

To pierwsza na polskim rynku rzetelna biografia sensu stricto Józefa Czapskiego, napisana przez zafascynowanego nim Amerykanina. (w 2007 r. Zeszyty...