Recenzja ksi±¿ki: Program mistrza. W siedem tygodni do doskona³o¶ci

Recenzuje: prezes04

Ksi±¿ka wielokrotnego zwyciêzcy Tour de France oraz jego trenera – Chrisa Carmichaela skierowana jest do wszystkich mi³o¶ników jazdy na rowerze. Lance Armstrong opisuje historiê swojej kariery. Wyja¶nia, dlaczego wybra³ w³a¶nie kolarstwo, a nie n. p. futbol amerykañski. Przede wszystkim jednak dzieli siê bogatym "know-how" z zakresu kolarstwa. Czytelnik uzyskuje najwa¿niejsze informacje na temat tej dziedziny sportu. Dowie siê, jak dobraæ komponenty roweru, ustawiæ w najbardziej ergonomiczny sposób, jak peda³owaæ, hamowaæ, trenowaæ, a nawet - jak je¶æ i piæ w czasie jazdy. Wiedza i umiejêtno¶ci nabywane podczas czytania tej ksi±¿ki to nie sucha papka teoretyczna. Czerpane s± bezpo¶rednio z wieloletniego do¶wiadczenia praktyków. Ludzi, którzy o je¼dzie na rowerach wiedz±, wrêcz - musz± wiedzieæ, wszystko. Ksi±¿ka sk³ada siê z 4 czê¶ci i 23 rozdzia³ów. Informacje dawkowane s± stopniowo. Od najprostszych (a zarazem najbardziej istotnych) do najtrudniejszych (tych z poziomu zawodowstwa). Polskiego czytelnika mo¿e raziæ trochê amerykañski styl wydania. W poszczególnych rozdzia³ach, oprócz tekstu g³ównego, znajduje siê zazwyczaj 5-6 wtr±ceñ. Wtr±cenia te oddzielone ramkami, liniami zawieraj± odniesienia do praktyki, historii oraz uwag trenerskich. Przeczytanie ca³ego rozdzia³u wymaga zapoznania siê z tekstem g³ównym, a nastêpnie z odniesieniami. Zmusza to do ponownego przemy¶lenia ca³o¶ci materia³u. Podsumowuj±c: Ksi±¿kê polecam ka¿demu zainteresowanemu popraw± jako¶ci i efektywno¶ci jazdy na dwóch kó³kach. Bez wzglêdu na to, czy Czytelnik nale¿y do jednostek o ponadprzeciêtnych zdolno¶ciach fizycznych czy te¿ nale¿y do tych 66,7% populacji, którym pozostaje rekreacja fizyczna. Nawet zwi±zani z rehabilitacj± ruchow± znajd± tutaj co¶ dla siebie. Ot chocia¿by pozytywne (typowe dla Amerykanów) my¶lenie Armstronga. Przy okazji recenzji tej ksi±¿ki wypada zaznaczyæ udzia³ Czes³awa Langa w jej wydaniu. Lang napisa³ wstêp do polskiego t³umaczenia. Ksi±¿kê wykorzysta³ równie¿ do promocji logo, a tym samym wy¶cigu Tour de Pologne. Mo¿na tylko pochwaliæ udane dzia³anie marketingowe.

Kup ksi±¿kê Program mistrza. W siedem tygodni do doskona³o¶ci

Zobacz tak¿e

Zobacz opinie o ksi±¿ce Program mistrza. W siedem tygodni do doskona³o¶ci
Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje