Reklama w Internecie. Bądź spokojny o swój biznes w sieci Piotra Poloka to książka, która powstała z bardzo konkretnej potrzeby – i to czuć na każdej stronie. Nie jest to poradnik pisany zza biurka, oparty na modnych hasłach czy marketingowych sloganach. To efekt rozmów z przedsiębiorcami, ich wątpliwości, frustracji i pytań, które powtarzały się tak często, że autor postanowił zebrać odpowiedzi w jednym miejscu. Dzięki temu powstała publikacja praktyczna, rzeczowa i – co najważniejsze – naprawdę pomocna.
Największą siłą tej książki jest jej odczarowujący charakter. Polok pokazuje, że marketing internetowy nie musi być czarną magią, a raporty od agencji nie są dokumentami pisanymi wyłącznie dla wtajemniczonych. Autor krok po kroku tłumaczy, kto za co odpowiada w świecie reklamy online, jakie kompetencje mają poszczególni specjaliści i czego realnie można – a czego nie należy – od nich oczekiwać. Dzięki temu czytelnik przestaje być biernym odbiorcą usług, a zaczyna być świadomym partnerem w procesie marketingowym.
Książka szczególnie dobrze trafia do właścicieli małych i średnich firm, ale z powodzeniem skorzystają z niej także osoby pracujące w korporacjach czy budujące wewnętrzne działy marketingu. Autor jasno rozgranicza, co warto delegować na zewnątrz, a które działania przedsiębiorca może (i powinien) rozumieć lub realizować samodzielnie. Dużo miejsca poświęca też różnym formom komunikacji – tekstom, podcastom, wideo – pokazując, jaką rolę pełnią w strategii marketingowej i jakie błędy najczęściej popełniane są przy ich tworzeniu.
Na uwagę zasługuje styl książki: prosty, klarowny, pozbawiony nadmiaru branżowego żargonu. Trudniejsze zagadnienia są tłumaczone na przykładach z życia firm, co sprawia, że nawet osoby bez doświadczenia w marketingu szybko zaczynają „łapać”, o co chodzi w procesach i zależnościach. To poradnik, który nie straszy teorią, lecz uczy poprzez praktykę i realne sytuacje.
Ważnym przesłaniem publikacji jest także podkreślenie roli zaangażowania samego przedsiębiorcy. Polok wyraźnie pokazuje, że skuteczny marketing nie dzieje się „sam” i nie polega wyłącznie na opłaceniu faktury agencji. To współpraca, dialog i zrozumienie celów biznesowych – bez tego nawet najlepiej zaplanowane kampanie mogą nie przynieść oczekiwanych efektów.
Reklama w Internecie. Bądź spokojny o swój biznes w sieci to książka, która daje poczucie kontroli i spokoju – dokładnie to, co obiecuje w tytule. To solidny przewodnik dla każdego, kto chce przestać zgadywać, za co płaci w marketingu, i zacząć podejmować decyzje w oparciu o wiedzę, a nie intuicję czy obietnice bez pokrycia. Jeśli ktoś szuka praktycznego kompasu w świecie reklamy online, ta książka jest bardzo dobrym punktem wyjścia.
To lektura obowiązkowa dla każdego przedsiębiorcy, który chce wreszcie zrozumieć marketing internetowy, świadomie współpracować z agencjami i odzyskać spokój oraz kontrolę nad rozwojem swojego biznesu w sieci.
Polecam, doskonała na początek „zabawy” w marketing internetowy.
Inspiracją do napisania książki były powtarzające się pytania przedsiębiorców, którzy trafiali do mnie na konsultacje. Okazało się, że wielu z nich płaci...