Biografie od lat cieszą się wśród czytelników dużym zainteresowaniem. Są wśród nich pozycje lepsze i gorsze, bardziej krzykliwe i wyważone, nastawione na sukces i stonowane. Biografia Marka Perepeczki zdaje się nie wpisywać w żadną z nich. Stoi jakby z boku, nie pasuje do żadnej z półek. Marek Szymański napisał biografię, która jest jak jej bohater wyjątkowa, a zarazem odmienna od innych.
Któż z nas nie pamięta lub przynajmniej nie zna serialowego Janosika. Wysoki, dobrze zbudowany, z zamyśloną twarzą zupełnie nie pasował do zbójeckiej gromady. Bił od niego spokój, zaduma, ale też jakaś mądrość, a może tajemnica. Marek Perepeczko na zawsze pozostanie dla większości widzów aktorem jednej roli, która stała się jego przekleństwem. Tak samo jak to, iż urodził się za wcześnie, a reżyserzy nie do końca potrafili wykorzystać jego potencjału. Dziś grałby dużo, a (ośmielę się to napisać) Geralt z Rivii mógłby mieć jego twarz i posturę.
Warto przeczytać „Samotność Janosika”, by dowiedzieć się więcej o Perepie – jego zainteresowaniach literackich i muzycznych, zamiłowaniu do modelarstwa, nietuzinkowej osobowości, wreszcie dylematach, przez które powoli gasło jego serce. Warto przeczytać i poznać jego ścieżkę filmowej kariery, by pamiętać, że Marek Perepeczko to nie tylko Janosik, ale także Adam Nowowiejski z „Pana Wołodyjowskiego”, Malutki z serialu „Kolumbowie”, Jasiek z „Wesela”, Marek Kolski z „Potem nastąpi cisza”. To wiele ról drugoplanowych, czasem epizodycznych, sporo ról teatralnych, podróży po Polsce z recytacjami poezji… Marek Perepeczko to także człowiek, który kochał tylko raz. Wielkie brawa dla autora biografii za to, w jak delikatny i pozbawiony oceny sposób opisał miłość i bywało, że niełatwe relacje Marka i jego żony Agnieszki Fitkau-Perepeczko.
Tekst uzupełniają ilustracje z różnych okresów życia aktora - prywatne i zawodowe. Jest filmografia Marka Perepeczki, wykaz zagranych ról teatralnych, otrzymanych nagród. Dwieście sześćdziesiąt sześć przypisów odsyła do książek, artykułów, rozmów, wywiadów itd., a wykaz bibliograficzny w wyborze, na podstawie którego możemy dowiedzieć się z jakich źródeł materialnych i niematerialnych korzystał Marek Szymański pisząc "Samotność Janosika".
Gdybym miała określić tę biografię, powiedziałabym, że to biografia, która boli. To nie jest zarzut, to zaleta "Samotności Janosika".
Podręcznik jest kontynuacją podręcznika Moja historia 4 i Moja historia 5. Wzbogacony jest jednak o wiele nowych rozwiązań....
Na ponad 350 stronach książki zawarte są opisy ciekawych miejsc w Polsce, w których powstawały kultowe filmy i seriale. Można przeczytać i zobaczyć...