Okładka książki - Song of the Forever Rains

Song of the Forever Rains

"Song of the Forever Rains" to pierwszy tom cyklu fantasy autorstwa E.J. Mellow, który zabiera czytelnika do fascynującego świata Aadlior – pełnego magii, intryg politycznych i emocjonalnych głębi. To historia o dziewczynie, która włada niszczycielskim głosem, a jednocześnie odkrywa, że największą siłą jest miłość – zarówno ta rodzinna, jak i romantyczna.

Larkyra Bassette, najmłodsza z trzech potężnych sióstr czarodziejek znanych jako Mousai, zostaje wysłana do ukrytego Królestwa Złodziei, by zdemaskować i powstrzymać sprytnego księcia, który na czarnym rynku rozprowadza trujące eliksiry. Podając się za potencjalną narzeczoną księcia, poznaje skrytego i tajemniczego Dariusa. Wspólny cel, niebezpieczne intrygi i magia łączą ich w sojusz, który może ocalić poddanych, a także odmienić ich własne życie.

Styl E.J. Mellow jest lekki, barwny i pełen dowcipu. Dialogi – zwłaszcza między siostrami oraz między Larkyrą a Dariusem – są błyskotliwe i często zabawne, co dodaje powieści lekkości, nawet w poważniejszych momentach. Świat Aadlior już od pierwszych stron zachwyca nienachalną szczegółowością – mamy tu ukryte magiczne królestwa, zamki, występy taneczno-muzyczne, zakazane moce i eteryczną atmosferę, przypominającą nieco mityczne światy z baśni i legend. Autorka zgrabnie buduje napięcie emocjonalne – nie tylko w relacjach romantycznych, ale również rodzinnych. Motyw siostrzanej więzi między Mousai uważam za jeden z najmocniejszych punktów książki.

Larkyra jako główna bohaterka sprawdza się doskonale. Jest odważna, inteligentna, sarkastyczna, ale też bardzo ludzka. Jej przemiana – zarówno jako czarodziejki, jak i kobiety uczącej się ufać i kochać – została świetnie poprowadzona. Darius, jako postać mroczniejsza i bardziej złożona, stanowi doskonały kontrast dla Larkyry. Ich relacja, oparta na nieufności, napięciu i wzajemnym przyciąganiu, działa tutaj znakomicie. Postacie drugoplanowe, w tym pozostałe siostry – Arabessa i Niya – wnoszą dodatkową lekkość i energię. Każda z nich ma własną osobowość i cel, a ich relacje stanowią emocjonalny rdzeń całej opowieści.

Podsumowując – książka naprawdę do mnie trafiła. To wciągająca powieść fantasy z silną bohaterką, pięknie zarysowanym światem i romantycznym wątkiem, który nie przytłacza fabuły, lecz ją uzupełnia. Po kolejny tom sięgnę z przyjemnością.

Informacje dodatkowe o Song of the Forever Rains:

Wydawnictwo: YaNa
Data wydania: 2025-04-23
Tytuł oryginału: Song of the forever rains
Tłumaczenie: Szymon Kołodziejski
Dodał/a opinię: Ashka