Jaka jest Twoja ulubiona powieść historyczna? A może to seria? Przez wiele lat moim ulubionym pisarzem był A. Dumas ojciec. Ostatnio doceniam pióro @monikaraspen_z_sudetow. Niedawno zaś odkryłam trylogię Leonory Nattrass o urzędniku Ministerstwa Spraw Zagranicznych Laurencie Jago, który ciągle wikła się w skomplikowane sprawy kryminalne.
#współpracabarterowa #recenzja
"Szkarłatne miasto" to finałowa część trylogii. Główny bohater powraca wraz ze swoim pracodawcą dziennikarzem Williamem Philpottem z Ameryki, z której uciekają w obawie przed aresztem. Liczą na odpoczynek w rodzinnym mieście Jago - w Helston, w Kornwalii. Niestety, trafiają na czas wyborów i kampanii wyborczej, a polityka - jak wiadomo - potrafi ludzi skłócić. Głos może oddać tylko dwóch mężczyzn, jeden z nich umiera w podejrzanych okolicznościach. Ponieważ jednym z podejrzanych jest lekarz, kuzyn Laurence'a, ten włącza się do śledztwa i odkrywa, że w tak spokojnej miejscowości ludzie skrywają wiele tajemnic i uczuć. A zarówno jedne, jak i drugie, mogą być motywem zbrodni... Czy uda się oczyścić z podejrzeń Piggy'ego? Przekonajcie się sami😉
Leonora Nattrass jest specjalistką od literatury i polityki XVIII wieku, dlatego jej powieści zawierają wiele szczegółów i ciekawostek z tego okresu. Historia wyborów w Helston stała się kanwą tej powieści. Jednym z bohaterów jest Mędrzec w Ciele Świni, którego postać jest dość ważna dla przebiegu fabuły, a który nie jest wymyśloną postacią. XVIII w. to również czas nowych smaków i przypraw z egzotycznych krajów, które dotarły do Europy. Tutaj więcej ciekawostek o gałce muszkatołowej.
Głównego bohatera nie sposób nie lubić, jego rozterki miłosne i styl dochodzenia do prawdy sprawia, że będzie mi go brakowało. Podczas czytania trylogii czuć fascynację i miłość autorki do historii, dlatego nie dziwi mnie nominacja tej powieści do CWA Historical Dagger Award. Gorąco polecam!
Serdecznie dziękuję @wydawnictwo.nemezis za egzemplarz recenzencki i nowe literackie nazwisko warte uwagi ❤️
To jest wyznanie Laurence'a Jago. Urzędnika. Dżentelmena. Przypadkowego szpiega.Jest lipiec 1794 roku. Ulice Londynu wypełniają plotki o rewolucji. Polityczny...