Okładka książki - Czarna kropla

Czarna kropla

Tom 1 cyklu Laurence Jago

To jest wyznanie Laurence'a Jago. Urzędnika. Dżentelmena. Przypadkowego szpiega.
Jest lipiec 1794 roku. Ulice Londynu wypełniają plotki o rewolucji. Polityczny radykał Thomas Hardy ma stanąć przed sądem za zdradę, wojna z Francuzami nie idzie po myśli Wielkiej Brytanii, a negocjacje z niezależnymi amerykańskimi koloniami stoją na ostrzu noża. W tej gorącej atmosferze splatają się losy historycznych postaci i fikcyjnych bohaterów, a granice między prawdą a zmyśleniem zaczynają się zacierać.
Laurence Jago, urzędnik Ministerstwa Spraw Zagranicznych, jest coraz bardziej uzależniony od leku na uspokojenie Black Drop, czyli Czarnej Kropli, który łagodzi jego koszmary. Laurence odkrywa ciało kolegi urzędnika, rzekomo samobójcy. Kilka dni później do prasy przedostaje się treść poufnego listu, co może doprowadzić do zniszczenia brytyjskiej armii.
Winą za przeciek obarczono zmarłego, a jego ciało zostaje zabrane przez anatomów. Laurence jest pewien zarówno niewinności swojego przyjaciela, jak i tego, że został on zamordowany.
Czy po latach ukrywania własnych sekretów przed potężnymi pracodawcami, w czasach, gdy nawet cień podejrzeń o zdradę może zaprowadzić na szubienicę, Laurence będzie mógł znaleźć prawdziwego winowajcę bez narażania siebie?

Informacje dodatkowe o Czarna kropla:

Wydawnictwo: Nemezis
Data wydania: 2025-06-04
Tytuł oryginału: Black Drop
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Marta Szelichowska

Kup książkę Czarna kropla

Czarna kropla - opinie o książce

Avatar użytkownika - wikabook_
wikabook_
Przeczytane:2026-01-18, Ocena: 2, Przeczytałem,

( współpraca reklamowa @wydawnictwo.nemezis )

Przyznam szczerze, że to jedna z tych współprac, których żałuję, że się podjęłam. Byłam bardzo pozytywnie nastawiona, bo przecież kryminał, więc powinna mi się spodobać, ponieważ często sięgam po ten gatunek. Niestety ani “Czarna kropla”, ani “Błękitne wody” nie przypadły mi do gustu i bardzo ciężko mi się je czytało. Myślę, że kryminał historyczny to nie mój klimat. Wpadłam w ogromny zastój po pierwszej części. Musiałam się do nich mocno zmusić. Ani troszkę nie weszły w krąg moich zainteresowań. Nauczyły mnie tego, żeby mocniej selekcjonować książki, do których recenzji się zobowiązuję.

Merytorycznie wszystko było w porządku. Bohaterowie dobrze wykreowani, treść nie zbyt długa, więc się nie ciągnęła, akcja szła do przodu całkiem sprawnie. Jeśli ktoś lubi ten klimat - może się spodobać, dla mnie to nie jest to, czego szukam w książkach.

Avatar użytkownika - literaryalessa
literaryalessa
Przeczytane:2025-12-28,

"Czarna kropla" od Leonory Nattrass to pierwszy tom serii powieści historycznej z wątkiem kryminalnym, pełen spisków, intryg politycznych i tajemnic, które trzymają czytelnika w ciągłej niepewności i swego rodzaju napięciu.

Historia wciąga nas do Anglii z roku 1794, gdzie na ulicach Londynu słychać plotki o rewolucji, a sama Anglia żyje w konflikcie z Francją. Poznajemy tu Laurence'a Jago, urzędnika Ministerstwa Spraw Zagranicznych, który przypadkowo zostaje wepchnięty do szpiegowskiego świata i robi wszystko, by nie zostać zdemaskowanym. Dodatkowo Jago jest coraz bardziej uzależniony od środka na uspokojenie o nazwie Black Drop, czyli Czarnej Kropli, który niejako pomaga mu walczyć z własnymi demonami. Nasz bohater następnie odkrywa ciało swojego przyjaciela, który zostaje obarczony winą o przeciek treści poufnego listu, mogącego zniszczyć brytyjskie armie. Jago pewny niewinności swojego kolegi, chce udowodnić swoją rację, ale jak to zrobić samemu mając wiele sekretów za uszami?

Powiem szczerze, że rzadko sięgam po powieści historyczne, ale bardzo chciałam spróbować odnaleźć się w tym gatunku i podobało mi się, choć nie było do końca dla mnie idealnie. Historia Leonory klimatem bardzo przypominała mi Sherlocka Holmesa a nawet film "Oficer i szpieg" o Alfredzie Dreyfusie, który został niesłusznie oskarżony o zdradę stanu. Bardzo fajnie czytało się historię autorki i łatwo było wyobrazić sobie otoczenie, mimo że opisów jako takich było jak dla mnie za mało. Stylistyka jaką Leonora operuje w swojej historii jest bardzo przyjemna, zrozumiała i lekka, i fajnie wplata swoją wyobraźnię w realia historyczne. Dodatkowo jest to tak jakby spowiedź głównego bohatera pisana w pierwszej osobie. Większość postaci jakie tutaj poznajemy były prawdziwe, choć nie wszystkie relacje - o czym dowiadujemy się w notce od autorki - między postaciami były zgodne z jej researchem, a były jej inwencją na potrzeby wydobycia z historii czegoś ciekawego. Mam wrażenie też, że wątki jakie się tu pojawiały były ucinane zbyt szybko, dając wrażenie filmowych kadrów, tzn zanim zdążyłam wczuć się w daną scenę, ona nagle się zmieniała. Były to naprawdę fajne momenty jak np. spotkanie Jago z anatomistą czy pojedynek lub proces, a te przeskoki utrudniały mi wciągnięcie się jeszcze bardziej w to, co się dzieje i nadawały lekkiego chaosu w odbiorze. Niemniej była to bardzo ciekawa przygoda, poprowadzona w interesujący sposób, a ogrom postaci historycznych czy wątków zrobił na mnie pozytywne wrażenie i ciekawa jestem co wydarzy się w kolejnym tomie. [recenzja powstała we współpracy z wydawnictwem Nemezis - dziękuję!]

Avatar użytkownika - izka91
izka91
Przeczytane:2025-12-21,

Sięgając po "Czarną kroplę" Leonory Nattrass do końca nie wiedziałam, czego mam się spodziewać, ponieważ nie jest to zwykły kryminał. Powiedziałabym, że to powieść historyczna z wątkiem kryminalnym, bądź detektywistycznym, co bardziej pasuje do XVIII wiecznej Anglii.

Autorka stworzyła tak realistyczny klimat tych czasów, że czułam się, jakbym dosłownie tam była. To była pierwsza rzecz, dzięki której poczułam, że to będzie niezwykła podróż.

Wątek kryminalny w tej powieści jest naprawdę subtelny, ponieważ mamy tu tak naprawdę jedno niezbyt rozwinięte śledztwo, którym zajmuje się nasz bohater, (niby szpieg?) Laurence Jago. Za to tło historyczne ukazane w "Czarnej kropli" robi świetną robotę. Fakty związane z konfliktem między Anglią a Francją oraz ogólny niepokój na kontynencie połączone z fikcją literacką stworzoną przez autorkę tworzy naprawdę ciekawą mieszankę.

Ogólnie akcja rozwija się powoli, pozwalając czytelnikowi na płynięcie z nurtem, aż do przełomowego momentu w życiu Jago. Ta chwila sprawiła, że serce zaczęło mi szybciej bić, bo obawiałam się o bezpieczeństwo Laurence'a. Tak samo było podczas rozprawy sądowej Hardy'ego – to była naprawdę emocjonująca część lektury, choć z punktu widzenia naszych bohaterów trwała naprawdę długo!

Przez cały czas kibicowałam urzędnikowi, by jego tożsamość nie wyszła na jaw i drżałam na samą myśl o jego zawiśnięciu – po prostu polubiłam tego zwykłego, szarego człowieka o dobrym sercu. Polubiłam też Philpotta, który swym poczuciem humoru rozbroiłby chyba każdego.

Przyznam, że zakończenie trochę mnie zaskoczyło, jednak wiedząc, że książka ma drugi tom, byłam przygotowana na taki zwrot akcji.

Podsumowując – "Czarna kropla" to kawał niezłej powieści historycznej, która dosłownie czyta się sama i która na pewno spodoba się miłośnikom tego rodzaju lektury. Ja niestety wolę mroczniejsze klimaty, choć czas spędzony z tą lekturą będę wspominać z rozrzewnieniem, ponieważ uwielbiam takie klimaty rodem z Sherlocka Holmesa 😉.

Avatar użytkownika - buena1989
buena1989
Przeczytane:2025-12-21,

📚Tytułowa Czarna kropla (ang. Black Drop) to silny lęk uspokajający, od którego uzależniony jest Laurence Jago, urzędnik Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Nie wydaje się to dziwne, gdy zestawimy ze sobą trudne czasy, kiedy to Wielka Brytania zaczyna odczuwać powiew rewolucji, z odnalezieniem ciała swojego kolei po fachu, który rzekomo popełnił s@mobójstwo. Laurence w to nie wierzy z prostego powodu - nagle w prasie pojawia się treść poufnego listu, który może doprowadzić do upadku całej brytyjskiej armii, a kozłem ofiarnym zostaje owy ni€żywy urzędnik. Co ciekawe, ciało zostaje w ekspresowym tempie przekazane anatomom. Przypadek? Nie sądzę.

Ale czy Jago da radę rozwikłać zagadkę polityczną w tak niebezpiecznych czasach?

📚"Czarna kropla" autorstwa Leonora Nattrass to pierwszy tom powieści historycznej z cyklu "Laurence Jago".

📚Jestem fanką książek z historycznym tłem, więc sięgnęłam po nią bez wahania. Mamy rok 1794, Londyn, po kątach szepcze się o nadciągającej rewolucji, a na froncie francuskim i w negocjacjach z niezależnymi amerykańskimi koloniami pojawiają się kłopoty. W powietrzu czuć zdradę i spisek - wcale się nie dziwię, że Laurence nie uwierzył w s@mobojstwo kolegi, sama uważałabym to za mocno podejrzane zrządzenie losu. I właśnie w tej atmosferze rodzi się zagadka oraz odwaga, ponieważ mężczyzna ryzykuje własnym życiem.

📚"Czarna kropla" to historia, gdzie akcja jest nieustannie podsycana niepokojem i podejrzliwością gęstą niczym londyński smog. Znajdziecie tutaj wydarzenia historyczne pomieszane z fikcją literacką, dzięki czemu czyta się lekko, przyjemnie i z zaciekawieniem.

📚Jak dla mnie bomba! Niedługo zabieram się za drugi tom😊

Avatar użytkownika - an-ia1
an-ia1
Przeczytane:2025-12-20, Ocena: 6, Przeczytałem,

Mam za sobą lekturę bardzo fajnej książki - to "Czarna Kropla" Leonory Nattrass.

#współpracabarterowa #recenzja #WydawnictwoNemezis

Jest to pierwsza część cyklu o Laurencie Jago, urzędniku Ministerstwa Spraw Zagranicznych, szpiega i detektywa z przypadku, który koi stargane nerwy lekiem na uspokojenie Black Drop.

W lipcu 1794 r. Londyn huczy o zbliżającej się rewolucji, Anglicy obawiają się powtórki wydarzeń z Francji, tym bardziej, że wojna z Francuzami nie idzie dobrze, a jeszcze trwają negocjacje z koloniami amerykańskimi. W Londynie zostaje aresztowany szewc, polityczny radykał Thomas Hardy oskarżony o zdradę. Kiedy Jago odkrywa zwłoki kolegi z pracy, myśli, że popełnił on samobójstwo. Jednak kilka dni później prasa publikuje poufny list, który może doprowadzić do klęski brytyjskiej armii. Wszyscy obwiniają o przeciek zmarłego, ale Jago wierzy w jego niewinność oraz w to, że został zamordowany. Laurence postanawia zdemaskować zdrajcę i odkryć tożsamość mordercy.

Przyznam się, że byłam bardzo ciekawa tej książki. Autorka jest specjalistką w dziedzinie literatury i polityki XVIII w., więc miałam nadzieję, że nie przedoborzy😉 Podczas czytania niejednokrotnie moje myśli biegły do "Imienia Róży" i jest to dowód uznania z mojej strony. Leonora Nattrass rewelacyjnie oddała klimat epoki, przywołując realia historyczne, prawdziwe postaci historyczne i burzliwy nastrój końca XVIII w. w Europie i Ameryce Północnej. Wyznania urzędnika, który też ma co nieco na sumieniu i prowadzi amatorskie śledztwo, są ciekawą formą narracji. Mamy w niej również dostęp do jego myśli, lęków czy obsesji spotęgowanych narkotycznym lekiem. To książka przede wszystkim o mężczyznach - kobiety są dodatkiem do mężów (żona oskarżonego szewca), ojców (Anne, w której podkochuje się Jago, jest córką jego przełożonego). Jedyna samodzielna niewiasta w tej opowieści Eglantyna tworzy siatkę szpiegowską w Anglii i jest złym duchem tej historii.

"Czarna Kropla" to bardzo zgrabne połączenie kryminału i powieści szpiegowskiej, mocno osadzonej w historii XVIII w. Warto po nią sięgnąć, choć może uzależnić😉

Serdecznie dziękuję Wydawnictwu Nemezis za egzemplarz recenzencki!

Avatar użytkownika - gdzies_czytalam
gdzies_czytalam
Przeczytane:2025-12-21,

Czy czytacie powieści historyczne? Ja właśnie żałuję, że za rzadko po nie sięgam – a to wszystko przez tę jedną książkę, która kompletnie mnie zaskoczyła i przypomniała, jak bardzo lubię historię, kiedy podana jest w takiej formie.

To wyznanie Laurence’a Jago – urzędnika, dżentelmena i zupełnie nieplanowanego szpiega. Akcja przenosi nas do Londynu końca XVIII wieku, dokładnie do 1794 roku. Miasto aż kipi od napięć: rewolucyjne plotki krążą po ulicach, proces o zdradę państwa elektryzuje opinię publiczną, wojna z Francją nie układa się po myśli Brytyjczyków, a polityka i strach wdzierają się w codzienność. W tej rzeczywistości Laurence, pracownik Ministerstwa Spraw Zagranicznych, zmaga się z własnymi demonami i uzależnieniem od Czarnej Kropli, a przypadkowe odkrycie śmierci kolegi wciąga go w sprawę, która pachnie spiskiem, zdradą i morderstwem.

Przeczytałam tę książkę dosłownie na raz. Tak bardzo wciągnęłam się w historię, że nie było opcji, żeby ją odłożyć – musiałam dotrzeć do końca. I od razu sięgnęłam po drugi tom, ciesząc się, że miałam go już u siebie, bo nie wyobrażałam sobie robić przerwy. Ten klimat… jest absolutnie niesamowity. Autorka wykreowała XVIII-wieczny Londyn tak sugestywnie, że momentami miałam wrażenie, jakbym spacerowała po dusznych ulicach, słyszała szepty o zdradzie i czuła ciężar tamtych czasów na własnej skórze.

Mimo historycznej „ciężkości” i poważnych tematów całość napisana jest bardzo lekko, z wyczuciem i płynnością, która sprawia, że strony same się przewracają. To powieść historyczna, ale jednocześnie kryminalna – z tajemnicą, napięciem i bohaterem, którego nie da się nie polubić. A ja uwielbiam, kiedy wątki historyczne przekazywane są właśnie w takiej formie: przez intrygę, emocje i dobrze poprowadzoną fabułę, a nie suche fakty. To jedna z tych książek, o których lepiej nie mówić za wiele (tylko wcisnąć czytelnikowi i niech sam to przeżywa)

Jeśli tak jak ja sięgacie po powieści historyczne rzadko albo z rezerwą – to może być idealny tytuł, żeby się z nimi przeprosić. Ja przepadłam bez reszty.

Współpraca barterowa z @wydawnictwo.nemezis

Książka jest nietypowa, co dodaje jej tylko uroku. Na początku trudno mi było się połapać, o co w niej chodzi. Za dużo ważnych informacji i postaci się pojawiło. Na szczęście w trakcie wdrożyłam się i płynnie przebiegło jej dalsze czytanie. Opowieść nie jest również oczywista. Co za tym idzie, nie ma z nią nudy. To kryminał historyczny z dreszczykiem emocji, intryg, morderstw i knucia. Wszystko, co wydawało mi się oczywiste, z czasem powodowało we mnie tylko więcej pytań. Końcówka również mnie bardzo zaskoczyła. Osoby, które postanowią po nią sięgnąć, nie będą zawiedzeni. Sama bardzo lubię wątki historyczne w książkach, także nie sprawiła mi większego problemu.

Avatar użytkownika - zeberka363
zeberka363
Przeczytane:2025-12-17, Ocena: 5, Przeczytałem,

Pierwsza część trylogii "Laurence Jago" Dlaczego Will odebrał sobie życie? A może to jednak nie było samobójstwo? Kto wykradł tajny list? Kim jest Eglantyna i co knuje? Czy małpy mogą być niebezpieczne? Jak wprowadzić do menażerii słonie? ? Jak potoczy się pojedynek? Kogo zjadły lwy? Kto jeszcze straci życie? I najważniejsze kto za tym stoi??? Czy ktoś planuje zamach na króla? Jak skończy się proces Pana Hardy? Czym jest Black Drop?A na dokładkę trochę polityki ?

Czytałam z dużym zainteresowaniem i ciekawa byłam co wydarzy się później ?

Zabieram się za drugą część ?

Recenzja we współpracy z Wydawnictw

em Nemezis ?

Avatar użytkownika - SztukaWolnegoCzy
SztukaWolnegoCzy
Przeczytane:2025-12-15, Ocena: 5, Przeczytałem,

,,Czarna kropla" Leonory Nattrass to udany kryminał historyczny, wdzięcznie łączący w sobie dobrze nakreślone tło historyczne z wciągającą fabułą. Wraz z głównym bohaterem Laurencem Jago i jego psem, Panem Gibbsem przemierzamy ulice XVIII Londynu. Dzięki dobrze poprowadzonej narracji, która pobudza wyobraźnię, możemy odtwarzać wygląd budynków, poczuć mglisty urok miasta, zapachy potraw, usłyszeć warkot kół toczących się po ulicznym bruku. Możemy też przyjrzeć się codzienności zarówno urzędników, jak i zwykłych, prostych Londyńczyków. Najważniejsze jednak jest to, że możemy śledzić kręte ścieżki politycznych intryg oraz mechanizmy działania władzy, dążącej do utrzymania kontroli.

,,Czarna kropla" to także studium przypadku, opis życia wewnętrznego młodego mężczyzny, który ponosząc konsekwencje swoich wyborów, znajduje się na zakręcie życiowej drogi. Jago wie, że aby się ustatkować i poślubić wybrankę serca, musi awansować w drabinie społecznej. Lata starań w pracy  Ministerstwie Spraw Zagranicznych, to jednocześnie czas życia w zawieszaniu i oczekiwaniu, że coś się zmieni. W podjęciu współpracy z wywiadem obcego państwa być może widzi dla siebie szansę na zmianę, jednak ta przynosi mu życie w nieustannym lęku. Lęku, który popycha go w sidła uzależnienia, co jeszcze bardziej komplikuje jego życie...