Czy czytacie powieści historyczne? Ja właśnie żałuję, że za rzadko po nie sięgam – a to wszystko przez tę jedną książkę, która kompletnie mnie zaskoczyła i przypomniała, jak bardzo lubię historię, kiedy podana jest w takiej formie.
To wyznanie Laurence’a Jago – urzędnika, dżentelmena i zupełnie nieplanowanego szpiega. Akcja przenosi nas do Londynu końca XVIII wieku, dokładnie do 1794 roku. Miasto aż kipi od napięć: rewolucyjne plotki krążą po ulicach, proces o zdradę państwa elektryzuje opinię publiczną, wojna z Francją nie układa się po myśli Brytyjczyków, a polityka i strach wdzierają się w codzienność. W tej rzeczywistości Laurence, pracownik Ministerstwa Spraw Zagranicznych, zmaga się z własnymi demonami i uzależnieniem od Czarnej Kropli, a przypadkowe odkrycie śmierci kolegi wciąga go w sprawę, która pachnie spiskiem, zdradą i morderstwem.
Przeczytałam tę książkę dosłownie na raz. Tak bardzo wciągnęłam się w historię, że nie było opcji, żeby ją odłożyć – musiałam dotrzeć do końca. I od razu sięgnęłam po drugi tom, ciesząc się, że miałam go już u siebie, bo nie wyobrażałam sobie robić przerwy. Ten klimat… jest absolutnie niesamowity. Autorka wykreowała XVIII-wieczny Londyn tak sugestywnie, że momentami miałam wrażenie, jakbym spacerowała po dusznych ulicach, słyszała szepty o zdradzie i czuła ciężar tamtych czasów na własnej skórze.
Mimo historycznej „ciężkości” i poważnych tematów całość napisana jest bardzo lekko, z wyczuciem i płynnością, która sprawia, że strony same się przewracają. To powieść historyczna, ale jednocześnie kryminalna – z tajemnicą, napięciem i bohaterem, którego nie da się nie polubić. A ja uwielbiam, kiedy wątki historyczne przekazywane są właśnie w takiej formie: przez intrygę, emocje i dobrze poprowadzoną fabułę, a nie suche fakty. To jedna z tych książek, o których lepiej nie mówić za wiele (tylko wcisnąć czytelnikowi i niech sam to przeżywa)
Jeśli tak jak ja sięgacie po powieści historyczne rzadko albo z rezerwą – to może być idealny tytuł, żeby się z nimi przeprosić. Ja przepadłam bez reszty.
Współpraca barterowa z @wydawnictwo.nemezis
Wydawnictwo: Nemezis