📚Tytułowa Czarna kropla (ang. Black Drop) to silny lęk uspokajający, od którego uzależniony jest Laurence Jago, urzędnik Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Nie wydaje się to dziwne, gdy zestawimy ze sobą trudne czasy, kiedy to Wielka Brytania zaczyna odczuwać powiew rewolucji, z odnalezieniem ciała swojego kolei po fachu, który rzekomo popełnił s@mobójstwo. Laurence w to nie wierzy z prostego powodu - nagle w prasie pojawia się treść poufnego listu, który może doprowadzić do upadku całej brytyjskiej armii, a kozłem ofiarnym zostaje owy ni€żywy urzędnik. Co ciekawe, ciało zostaje w ekspresowym tempie przekazane anatomom. Przypadek? Nie sądzę.
Ale czy Jago da radę rozwikłać zagadkę polityczną w tak niebezpiecznych czasach?
📚"Czarna kropla" autorstwa Leonora Nattrass to pierwszy tom powieści historycznej z cyklu "Laurence Jago".
📚Jestem fanką książek z historycznym tłem, więc sięgnęłam po nią bez wahania. Mamy rok 1794, Londyn, po kątach szepcze się o nadciągającej rewolucji, a na froncie francuskim i w negocjacjach z niezależnymi amerykańskimi koloniami pojawiają się kłopoty. W powietrzu czuć zdradę i spisek - wcale się nie dziwię, że Laurence nie uwierzył w s@mobojstwo kolegi, sama uważałabym to za mocno podejrzane zrządzenie losu. I właśnie w tej atmosferze rodzi się zagadka oraz odwaga, ponieważ mężczyzna ryzykuje własnym życiem.
📚"Czarna kropla" to historia, gdzie akcja jest nieustannie podsycana niepokojem i podejrzliwością gęstą niczym londyński smog. Znajdziecie tutaj wydarzenia historyczne pomieszane z fikcją literacką, dzięki czemu czyta się lekko, przyjemnie i z zaciekawieniem.
📚Jak dla mnie bomba! Niedługo zabieram się za drugi tom😊
Wydawnictwo: Nemezis
Data wydania: 2025-06-04