Recenzja książki: Triskelion

Recenzuje: Aleksandra Iwanek

*współpraca reklamowa*

Jak zapewne wiecie zwykle wybieram książkę po okładce, ale tą wybrałam ze względu na opis. Nastawiłam się na gorący erotyk, a fabuła choć przesiąknięta erotyzmem, pożądaniem i erotyką, była czymś więcej. To nieoczywista książka, to powieść o pragnieniach, o walce z samym sobą, trochę o życiu na krawędzi, bo nasza bohaterka stąpa po bardzo kruchym gruncie. To połączenie obyczajówki, romansu i erotyka. To triskelion, który łączy w sobie wszystkie drogi po których przeszła bohaterka.

Marta niegdyś była nieśmiałą studentką, do czasu aż poznała Macieja i Markizę, którzy wprowadzili ją do świata złożonych relacji damsko-męskich, do świata w którym królują potrzeby, namiętności, a granice moralne czy cielesne się zacierają. Marta wchodzi w ten świat coraz głębiej, zmienia swoją rolę, nabiera pewności, a jej mentorzy zachęcają ją do eksperymentów, do pokonywania kolejnych granic. Idealnie poukładany świat, jednak zaczyna się chwiać, gdy do gry wchodzi Tomasz, w którym Marta się zakochuje. Kobieta staje na rozdrożu, z jednej strony pragnie stabilnego życia u boku partnera, a z drugiej pragnie wciąż robić to co sprawia jej ogrom przyjemności. Każda decyzja ma swoją cenę, a Marta nie wciąż się waha, przekracza wszelkie granice i przeciąga ostateczny moment podjęcia decyzji, a wtedy los robi to za nią.

Literatura erotyczna raczej kojarzy się tylko z jednym, z lekturą w której nie ma nic innego tylko sam seks. Jednak to skojarzenie, choć w większości przypadków trafne, nie jest precyzyjne, a nawet mylące. Bo literatura erotyczna nie skupia się tylko na samej cielesności, na gorących scenach, przy których człowiekowi robi się gorąco. Bo erotyka jest złożona, może być wulgarna, ale może być też sensualna, może być fascynująca, emocjonująca i złożona. Taka właśnie jest ta książka, to nie jest to przysłowiowe porno na papierze, to historia w której porusza się aspekty cielesne i emocjonalne. Pokazuje nam złożone relacje, oparte na zaufaniu, na potrzebach, na szanowaniu cudzych granic. Ta książka choć troszkę wprowadza nas w tematykę BDSM, pokazuje je z innej strony, nie tylko jako chęć dominacji, ale pokazuje tą chęć troski o komfort, o bezpieczeństwo i przyjemność partnera.

Triskelion, nazwa niby znana, ale w sumie nie wiedziałam o co chodzi, więc sobie znaczenie musiałam sprawdzić i powiem wam, że ten tytuł okazał się bardzo adekwatny co do treści. Nasza bohaterka stanęła na środku trzech dróg, na jednej była tą zdominowaną, na drugiej była dominą, a na trzeciej była sobą, kobietą, która weszła w standardowy związek. W jej głowie szalała burza, każda jej strona ona chciała pozostać nienaruszona, ale na dłuższą metę tak się nie da. Kobieta zaczęła żyć w potrzasku, pomiędzy prawdą, wykreowaną przez siebie rzeczywistością i kłamstwami. Przyznam szczerze, że z czasem ta nieumiejętność podjęcia przez nią decyzji zaczęła mnie denerwować i męczyć. Niby mówi się, że nie można zjeść ciastka i mieć ciastka, ale tutaj bohaterka mogła pokombinować, mogła pogadać, nawet sobie to rozrysować, więc tutaj trochę szkoda, że zabrakło jej tych mocnych cech, a konsekwencje nie nastąpiły za jej sprawą, a sprawą losu czy przypadku. Także na końcówce jak to zwykle bywa poczułam spory niedosyt, ale jest szansa na kontynuację, więc wypatruję.

Historia złożona i wielowątkowa, jak wcześniej wspominałam dotyka aspektów cielesnych, emocjonalnych, może i nawet nieco wchodzi w psychologię. To odważna ale finezyjna erotyka, taka wyrafinowana, nie przekraczająca za bardzo granic dobrego smaku, choć są sceny, które niektórych mogą zaszokować, czy nieco zgorszyć, ale przypadkowe osoby raczej nie sięgają po tego typu literaturę. Ja jestem pozytywnie zaskoczona tą książką. Autorka stworzyła nam tutaj świetną historię, klimatyczną, zmysłową, gorącą, oddziałującą na wyobraźnię, momentami uroczą a innym razem trudną. Mega mi się podobało, przeczytałam za jednym zamachem i jest mi mało.

To książka dla fanów literatury erotycznej i zmysłowej, coś dla fanów oryginalnych i złożonych historii. Przy jej czytaniu przypomniała mi się książka "Uważny dotyk" Scarlett Peacock, więc jeśli podobała wam się tamta książka to ta też powinna wam się spodobać. Ze swojej strony polecam.

Kup książkę Triskelion

Marta Nowak ;
Controlling działalności marketingowej
Marta Nowak0
Okładka ksiązki - Controlling działalności marketingowej

Książka składa się z czterech rozdziałów, w których przedstawiono: działalność marketingową przedsiębiorstwa wraz z psychologicznymi i zarządczymi aspektami...