Recenzja książki: Wszystko czego pragnę na Święta to Ty

Recenzuje: Recenzja_Oliwii

Wszystko czego pragnę na Święta to Ty - Michalina Kowolik

Dziękuję wydawnictwu Videograf za możliwość przeczytania tej książki.

Lubisz książki z wątkiem ,,Enemies to Lovers''?

Jeśli tak, to idealna propozycja dla Ciebie.

Ta historia idealnie odzwierciedla właśnie ten nurt. Książka, która dosłownie czyta się sama.

Pełna emocji, trudnych tematów i relacji.

Uśmiechniesz się jak i zasmucisz podczas tej lektury.

Łączy motyw od wroga po miłość, pokazuje więź rodzeństwa, tajemnice, oraz różne relacje z rodzicami.

A przede wszystkim to, że nigdy nie jest za późno, aby stawić czoła przeszłości. Nie zapomnieć też tego, aby nie wątpić w czyjąś miłość. Po prostu kochaj i bądź kochanym.

Nie sposób nie lubić bohaterów tej książki.

Zuza, Daniel... To postacie, które są jednocześnie inne i za razem takie same. Przez tę mieszankę wybuchową, są też idealnym przykładem, że takie połączenia, to strzał w dziesiątkę.

Czy polecam?

Tak!!!

To historia, która pokazuje, że wszystko może się w końcu ułożyć. To zależy kto jest przy nas i nas wspiera. Magia Świąt, która działa cuda?

O tym przekonacie się, jak tylko przeczytacie tę książkę.

Moja ocena 10/10

Cytaty z książki:

"- A ty nie masz własnego mieszkania? - Ściąga buty i je także odkłada na plastikowy ociekacz, obok parasola... Wyrzucili cię?

- Moje mieszkanie ma się całkiem dobrze - Daniel wyszczerza zęby w uśmiechu. Chcesz sprawdzić? - Puszcza oczko.

Czy on zawsze musi być tak cyniczny?

- Prędzej umrę, niż moja noga przekroczy próg twojego mieszkania. - Zuza się krzywi."

"Życie jest ciężkie i nieraz ścina nas z nóg ale jest też piękne i ma smak karmelowych cukierków."

"- A co? Boisz się, że się we mnie zakochasz?

- Słucham?! Co to w ogóle ma być? - pyta siebie Zuza.

- Przestań pierdzielić! - Ma ochotę go udusić.

- Czy nie tak jest w tych twoich komediach romantycznych? Najpierw się nienawidzą, a później za sobą szaleją?

- Jest, ale jaki to ma związek z nami? Człowieku, życie to nie film! Powiem Adamowi, że mam kogoś, ale nie jest stąd i zamierzam pojechać do niego na święta.

I sprawa rozwiązana.

Daniel zaczyna się śmiać."

"Ludziom bardzo łatwo jest oceniać, stojąc z boku. Lubią snuć swoje własne domysły, nie zdając sobie sprawy z tego, jak to może wpłynąć na drugą osobą, jak bardzo ją zranić."

"Miłość to coś głębszego, poważniejszego i bardziej bolesnego, niż możemy sobie wyobrazić.

Gdy kocha się naprawdę, jest się w stanie dla tej osoby zrobić wszystko, nawet kosztem samego siebie."

" - Zakochać się to nic złego. - Maja klepie Zuzę po ramieniu. - Miłość to najwspanialsza rzecz na świecie.

- Taa... - Zuza się krzywi. - Dopóki nie rani drugiej osoby i nie sprowadza nas na złą drogę."

"Nie jestem jajkiem i nie rozbiję się, jak uderzę o ziemię. Spadłam już kilka razy i nadal jestem cała. Chyba bliżej mi do kauczukowej kulki, która odbija się od podłogi. Proszę, nie traktuj mnie, jakbym była z najdelikatniejszej porcelany."

" Życie to pasmo upadków, bólu, łez i zgrzytania zębami. Życie to dziura w dziurze, zupełnie jak na naszych polskich drogach, ale czasem w tym całym syfie pojawia się mała szpara i jeśli tylko pozwolisz sobie na wyjrzenie przez nią, to zauważysz kolory, poczujesz coś, uśmiechniesz się i zaczniesz wierzyć. Wierzyć w to, że ty też możesz być szczęśliwy."

Tagi: Proza literacka

Kup książkę Wszystko czego pragnę na Święta to Ty

Zobacz opinie o książce Wszystko czego pragnę na Święta to Ty
Książka
Nie mów, że wrócisz #2
Michalina Kowolik0
Okładka ksiązki - Nie mów, że wrócisz #2

Aleksander Cichocki zniknął. Nie było go przez cztery lata, ale to nie oznacza, że nie wróci, aby się zemścić i odzyskać ukochaną. Marta Zabawa samotnie...

Zakochaj się we mnie
Michalina Kowolik0
Okładka ksiązki - Zakochaj się we mnie

Zwariowana miłośćTajemnica, która czeka na odkrycie. Miłość, która przynosi nadzieję. I babcia, przy której nie da się nudzić. Mania ma dwadzieścia...