Recenzja książki: Zeszyt w skórzanej oprawie

Recenzuje: Ela-Monia

Pierwsze spotkanie to zawsze moment, w którym ekscytacja miesza się z lekkim stresem. Tak też było w tym przypadku, nie znałam twórczości autorki, nie wiedziałam czego się spodziewać. Dagmara Rek to doświadczona pisarka, z licznym dorobkiem literackim. Jej styl, prosty język i tematy poruszane w książkach, przyciągają wielu czytelników.

Autorka zaskoczyła mnie lekkością pióra i świetnie zarysowanymi postaciami, z dużym wyczuciem buduje napięcie, a relacje między bohaterami są autentyczne. To czarodziejka, bo jej słowo pisane dociera nie tylko do naszego umysłu, ale podstępnie wkrada się też do naszego serducha i zostaje na dłużej.

Sandra i Karolina dwie nastolatki, różni rodzice — jedni pełni ciepła, miłości i zrozumienia, drudzy surowi, oszczędni, przekonani, że wiedzą wszystko najlepiej. Wśród nich tytułowy bohater, odnaleziony zeszyt w skórzanej oprawie, a w nim tajemnicza historia, która poruszyła serca dziewczyn, ich rodzin i czytelników.

Dagmara Rek z pełną premedytacją dotyka trudnych tematów, wciąga nas w intrygującą fabułę, serwując po drodze wir tajemnic i sekretów z przeszłości.
Obrazowość postaci, konstrukcja zdań i realizm tematów, to fascynująca podróż do świata nietuzinkowych bohaterów.
Tu autorka pokazuje nam, że nie istnieje jeden wzorzec postępowania wobec dzieci. Życzmy im szczęścia, martwy się o nie, ale bądźmy gotowi kochać je bez względu na ich osiągnięcia, oceny, zdobyte nagrody. Pozwólmy im dojrzeć, spełniać własne pragnienia i uznajmy ich za takich, jakimi są, bo każde dziecko jest wyjątkowe, bo to są nasze dzieci i są cząstką nas samych.

,,Zeszyt w skórzanej oprawie’’ ciepła, bardzo życiowa historia, która na początku wydaje się prosta i przewidywalna, ale autorka przygotowała nam wiele zaskakujących i wciągających niespodzianek.
Rodzicu – twoje dzieci są ludźmi, one czują, myślą, mają własne marzenia, ale pamiętaj, mają też oczekiwania wobec ciebie.

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Kup książkę Zeszyt w skórzanej oprawie

Zobacz opinie o książce Zeszyt w skórzanej oprawie
Książka
Podaruj mi uśmiech
Dagmara Rek0
Okładka ksiązki - Podaruj mi uśmiech

Mężczyzna, kobieta, dziecko – normalna rodzina. Na pozór szczęśliwa, kochająca się, mająca wspólne pasje i cele życiowe. Ale czy na pewno tak jest...

Biuro matrymonialne. Razem aż do setki
Dagmara Rek0
Okładka ksiązki - Biuro matrymonialne. Razem aż do setki

Anna Stańczyk i Gabriela Wąsek powracają! Po sukcesie, jaki osiągnęły, swatając wnuczkę jednej z nich z mężczyzną poznanym na portalu randkowym, zaczynają...

"My, rodzice, tak bardzo chcemy chronić swoje dzieci, że nie zawsze podejmujemy mądre decyzje. Wydaje nam się, że jak was zamkniemy w jakiejś klatce, jak będziecie chronieni przez nas, to wyjdzie wam to na dobre. Zapominamy o tym, że kiedyś nas zabraknie i musicie sami małymi krokami odnaleźć się w życiu. Ale też wzorujemy się na zachowaniach naszych rodziców czy dziadków, a co za tym idzie: postępujemy podobnie jak oni, bo myślimy, że to tak ma być."