Okładka książki - 101 elfów i wszystko, co musisz o nich wiedzieć

101 elfów i wszystko, co musisz o nich wiedzieć

O czym marzy każdy elf? Żeby trafić do Fabryki Zabawek Świętego Mikołaja!

To tam będzie mógł testować zabawki, jeździć samochodzikami i wygrać konkurs pakowania prezentów, a jego piernikowe serce będzie fikać z radości.W końcu to właśnie on pomoże Mikołajowi obdarować dzieci prezentami.

A co elfy kochają najbardziej? Przede wszystkim święta! Odwiedzają ludzkie domy, by wypełnić je odrobiną magii. Uwielbiają nadgryzać czekoladki i robić z nich słodkie czapeczki. Mają też bzika na punkcie marcepanu, który daje im supersiłę. Jeśli znajdziesz w kuchni nadgryzione słodycze, to znak, że w twoim domu zamieszkały świąteczne elfy.

Przecież to, że nikt ich nigdy nie widział, nie znaczy, że nie istnieją!

Informacje dodatkowe o 101 elfów i wszystko, co musisz o nich wiedzieć:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-10-15

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 3 lat

Kup książkę 101 elfów i wszystko, co musisz o nich wiedzieć

101 elfów i wszystko, co musisz o nich wiedzieć - opinie o książce

Co roku o tej samej porze dzieci na całym świecie czekają na Świętego Mikołaja i na to jakie prezenty znajdą pod choinką, jednak, żeby pod tym drzewkiem coś się znalazło, ktoś musi wykonać kawał pracy w fabryce w Laponii.
Każdy zna Elfy, wyglądają one podobnie do nas, jedynie różnią się wzrostem, są małe i urocze, noszą kolorowe ubranka, czapeczki i buciki. Elfy są w różnym wieku, ale nawet te najstarsze lubią bawić się zabawkami. Uwielbiają robić miłe niespodziani ludziom i robią to, kiedy my śpimy, ponieważ jak zostaną przyłapane przez człowieka, to tracą elfią magię, ale uwielbiają też robić psoty, także trzeba na nie uważać. Mieszkają one w swoich domkach w lesie, a znajdują się one w dziuplach, ptasich gniazdach, czy też w norkach, także można je spotkać wszędzie tam, gdzie i leśne zwierzęta. Ciekawym faktem jest to, że na dniu śpią, a w nocy harcują, więc całkiem odwrotnie niż my. Największym marzeniem każdego Elfa to praca w fabryce Mikołaja, ponieważ tam do woli mogą one bawić się wyprodukowanymi zabawkami i jak tak pomyślę, to wiele z nas na pewno chciałoby też tam pracować, również ja.
Elfy to postacie, które uwielbiam, to one pracują każdego dnia, żeby dziecko na święta dostało dokładnie ten prezent, o którym marzyło cały rok, a tak naprawdę Mikołaj spija tylko śmietankę za to, że te prezenty dostarczył w jedną noc. Książka o nich zdecydowanie pomoże dzieciom zrozumieć, kto tak naprawdę czuwa nad ich zabawkami, zanim trafią one w ich ręce. Oczywiście Mikołaj to zarządca i to dzięki niemu istnieje cała fabryka w Laponii, ale warto też docenić Elfy i im też zostawić ciasteczka na talerzu pod choinką.
Grafika jest tutaj naprawdę cudowna, pełna kolorów i drobnych szczegółów, nas najbardziej rozbawił Elf na toalecie, któremu widać pupę, uwierzcie mi, że dzieci mają radar w oczach na takie obrazki. Kocham takie piękne publikacje dzięki, którym mogę spędzić czas z moimi dziećmi i są one realnie zainteresowane tym, co widzą i słyszą, do tej historii na pewno będziemy wracać nie raz.

To idealny czas na to, żeby zastanowić się nad prezentem dla swoich pociech lub innych maluszków. Według wydawnictwa książka przeznaczona jest 3-5 lat, ale bądźmy szczerzy w każdym z nas drzemie dziecko, które cieszy się na takie rzeczy jak choinka, Mikołaj, prezenty itp.

,,101 elfów i wszystko, co musisz o nich wiedzieć" autorstwa Ruby van der Bogen, wydana przez Wydawnictwo Znak Emotikon, to pełna uroku i humoru książka, która przenosi nie tylko dzieci, ale i nas dorosłych w magiczny świat elfów - małych, psotnych pomocników Świętego Mikołaja. To nie jest zwykła opowieść, ale barwny przewodnik po życiu tych niezwykłych stworzeń. Autorka w lekki i dowcipny sposób opowiada o tym, czym elfy się zajmują, co lubią, o czym marzą i jakie mają zwyczaje. Dzięki niej dowiadujemy się, że elfy uwielbiają słodycze, marcepan daje im supersiłę, a ich największym marzeniem jest praca w fabryce zabawek Świętego Mikołaja. Każda strona tętni kolorem i energią, a ilustracje są tak pełne detali, że można się w nich zatracić.

To idealna książka do wspólnego czytania w grudniowe wieczory, która rozbudza wyobraźnię i wprowadza domowników w ciepły, świąteczny nastrój. Wszyscy będą zachwyceni pomysłowymi opisami i zabawnymi portretami elfów, a rodzice znajdą tu doskonałą okazję do wspólnej zabawy i rozmów o magii, marzeniach i dobroci. Książka nie tylko bawi, ale też uczy empatii i otwartości na świat fantazji - przypomina, że magia istnieje tam, gdzie w nią wierzymy.

Polecam z całego serca rodzicom kupić tę książkę, ponieważ to pięknie wydana, pełna humoru i ciepła propozycja, która buduje więź podczas wspólnego czytania. Uczy, że warto mieć w sobie odrobinę dziecka, że dobro zawsze się opłaca, a śmiech potrafi rozjaśnić nawet najzimniejszy dzień. To doskonały prezent na Mikołajki lub pod choinkę - książka, która może stać się początkiem rodzinnego rytuału wspólnego czytania, śmiechu i tworzenia własnych elfich historii. ,,101 elfów i wszystko, co musisz o nich wiedzieć" to mała encyklopedia radości, którą każde dziecko powinno mieć na swojej półce, a każdy dorosły - w sercu.

Elfy to malutkie istotki, które mają wiele siły gdy zjedzą marcepan. Potrafią wyczarować nie jedną rzecz. Przed Świętami Bożego Narodzenia zamieszkują w domach ludzi, a niektóre z nich lecą do fabryki zabawek.

A co tam robią? Oprócz produkcji zabawek, bawią się, testują, biorą udział w konkursie pakowania prezentów.

Niestety gdy czas Świąt mija, Elfy wracają do siebie. Ale nie martwcie  się. Za rok wrócą.

Gdy tylko zobaczyłam ,,101 Elfów i wszystko, co musisz o nich wiedzieć" to ucieszyłam się jak dziecko. Książeczka jest bardzo kolorowa i w bardzo ciekawy sposób pokazuje jak wygląda elf, jak porozumiewa się z innymi elfami, co lubi jeść... Książeczka pozwala dzieciom ćwiczyć spostrzegawczość. Posiada bardzo szczegółowe ilustracje, które przyciągają wzrok i skłaniają do zadawana wielu pytań.

Książeczka przeznaczona jest dla dzieci od 3 lat, ale myślę, że starsze dzieci również po nią sięgną przed Świętami. Przybliża ona bardzo świąteczny klimat i na pewno będzie świetnym prezentem dla najmłodszych i ich rodziców.

101 syrenek i wszystko, co musisz o nich wiedzieć
Ruby van der Bogen0
Okładka ksiązki - 101 syrenek i wszystko, co musisz o nich wiedzieć

Poznaj wszystkie sekrety syrenek! Kto wie, może kiedyś spotkasz jedną z nich... Syrenki mają włosy we wszystkich kolorach, jakie tylko możesz sobie wyobrazić...

101 jednorożców i wszystko, co musisz o nich wiedzieć
Ruby van der Bogen0
Okładka ksiązki - 101 jednorożców i wszystko, co musisz o nich wiedzieć

Absolutnie wszystko o twoich najdroższych przyjaciołach - jednorożcach! Jednorożce wprost uwielbiają brokat! Polerują nim rogi, żeby się błyszczały. Rozsypują...