Ok³adka ksi±¿ki - 20th Century Boys  Ch³opaki z XX wieku (tom 4). 20th Century Boys  Ch³opaki z XX wieku tom 4

Ocena: 5.33 (3 g³osów)

Kolejna (po PLUTO i MONSTERze) seria Naokiego Urasawy debiutuje w Polsce. To opowie¶æ o przyja¼ni, marzeniach, dzieciñstwie, dorastaniu, ale przede wszystkim pop-kulturowa uczta, gdzie nawi±zania do wydarzeñ z XX wieku wype³niaj± kolejne kartki. Akcja skacze miêdzy dekadami drugiej po³owy ostatniego stulecia poprzedniego millenium, ukazuj±c kolejne zmiany spo³eczne. 20th Century Boys - Ch³opaki z XX wieku to zdobywca ca³ego wachlarza nagród japoñskich i najwa¿niejszych ¶wiatowych - Festiwalu w Angouleme oraz Eisnera (a¿ dwukrotnie!).

Informacje dodatkowe o 20th Century Boys Ch³opaki z XX wieku (tom 4). 20th Century Boys Ch³opaki z XX wieku tom 4:

Wydawnictwo: HANAMI
Data wydania: 2020-08-03
Kategoria: Komiksy
ISBN: 9788365520418
Tytu³ orygina³u: 20 4

Tagi: bóg

wiêcej

Kup ksi±¿kê 20th Century Boys Ch³opaki z XX wieku (tom 4). 20th Century Boys Ch³opaki z XX wieku tom 4

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

20th Century Boys Ch³opaki z XX wieku (tom 4). 20th Century Boys Ch³opaki z XX wieku tom 4 - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - PopKulturowyKoci
PopKulturowyKoci
Przeczytane:2022-06-01, Ocena: 6, Przeczyta³em,

Siêgaj±c po mangê Ch³opaki z dwudziestego wieku #4, trzeba byæ gotowym na dawkê fascynuj±cej opowie¶ci. Scenariusza, który porwie nas bezpowrotnie w swój ¶wiat i nie pozwoli siê oderwaæ od lektury, zanim nie zobaczymy ostatniej strony. Autor kre¶li tutaj kontynuacjê fabu³y rozpoczêtej w poprzednim tomie. Widzimy wiêc ucieczkê „Shoguna” z Wiêzienia Umihotaru. W przerwach pomiêdzy prób± wydostania siê na wolno¶æ pojawiaj± siê retrospekcje z jego przesz³o¶ci. Obok tego w kolejnych rozdzia³ach twórca wiêksz± uwagê skupia na pewnej nastolatce (Koizumi). Dziewczynie, która kompletnie nie¶wiadomie wpl±ta³a siê w co¶ naprawdê powa¿nego i odkry³a ona prawdê na temat sfa³szowanej historii. Tre¶ci jest tutaj oczywi¶cie znacznie wiêcej, ale jej sekrety ka¿dy bêdzie musia³ odkryæ samemu.

Czwarty tom zbiorczej serii to równie¿ kolejna czê¶æ gdzie „czas” jest dla autora rzecz± bardzo wzglêdn±. Urasawa przeplata tutaj bowiem wydarzenia z prze³omu lat 60/70 (okres dzieciñstwa bohaterów), koñcówki XX wieku, czyli historycznego „Krwawego Sylwestra” i wspó³czesno¶ci, czyli Japonii 2014 roku. Wszystko to podane zostaje w idealnych proporcjach, tak aby zaintrygowaæ czytelnika i powoli podsuwaæ mu nowe elementy fabularnych puzzli, z których uk³ada on gigantyczny obraz ¶wietnie skrojonej intrygi. Ambitna i zaskakuj±ca historia nie mog³aby w pe³ni pokazaæ swojego kunsztu, gdyby nie ¶wietnie nakre¶lone postacie. Ka¿dy bohater jest dla twórcy bardzo wa¿ny i prze³±cza siê on pomiêdzy nimi tak, aby ka¿demu po¶wiêciæ odpowiedni± ilo¶æ miejsca. Nie robi tego jednak w sposób nieprzemy¶lany. Je¶li ju¿ wykorzystuje Hitchcockowski suspens, to ma w tym jaki¶ g³êbszy cel, który zostanie dopiero odkryty na pó¼niejszych stronach.

Ca³a recenzja na:

Avatar u¿ytkownika - Regalia
Regalia
Przeczytane:2024-02-22, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2024,

Wielka Ucieczka dobieg³a koñca i - wiadomo - czas sprostaæ nowej, przyjacielskiej rzeczywisto¶ci. W tym miejscu Otcho raczy nas swoj± wersj± wydarzeñ z Sylwestra.

Natomiast do grona bohaterów do³±cza Koizumi - licealistka, która wybra³a naprawdê felerny temat zadania z historii. Tak z³y, ¿e a¿ dosta³a siê do Przyjacielolandu, który jest tak pojebany, jak brzmi. Na szczê¶cie dziewczyna spotyka tam dawno, dawno niewidzian± postaæ - sama my¶la³am, ¿e ch³op ju¿ zgin±³. No, ale skoro ¿yje, to i on snuje swoj± opowie¶æ Sylwestra 2000.

I w tej historii co¶ siê nie zgadza - Przyjaciel jednak to ³ajdak!

Avatar u¿ytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2021-01-02, Ocena: 5, Przeczyta³em,

URATOWAÆ ¦WIAT

Gdybym mia³ wymieniæ piêæ swoich ulubionych mang, nie by³oby to ³atwe. Z jednej strony musia³by siê tam znale¼æ opowie¶ci, które pod wzglêdem artystycznym wybitne nie s±, ale by³y dla mnie prze³omowymi seriami i darzê je wielkim sentymentem („Dragon Ball”), z drugiej zmuszony by³bym wybieraæ miêdzy nimi, a prawdziwie genialnymi tytu³ami (mangi Inio Asano czy klasyka Osamu Tezuki). „20th Century Boys” jednak to jeden z tych tytu³ów, który bezwzglêdnie musia³by siê na takiej li¶cie znale¼æ, bo to nie tylko najwiêksze dokonanie Naokiego Urasawy, ale te¿ i jedna z najlepszych japoñskich serii komiksowych, jakie kiedykolwiek powsta³y.

Ucieczka z wiêzienia. Morderstwo w Chinatown. I tajemnice przesz³o¶ci.
Z Wiêzienia Umihotaru nie da siê uciec. Ale „Shogun” siê tym nie przejmuje. Ucieka z fortu, bo musi odnale¼æ w Tokio dziewczynê, która mo¿e stanowiæ jedyn± nadziejê na ocalenie ¶wiata. Wydarzenia przybieraj± jednak nieoczekiwany obrót, kiedy w Chinatown dochodzi do morderstwa. Co z tego wyniknie? I czy dowiemy siê, co sta³o siê ostatniego dnia XX wieku?

Inne ksi±¿ki autora
20th Century Boys tom 8
Naoki Urasawa0
Ok³adka ksi±zki - 20th Century Boys tom 8

...

Pluto. (#6). PLUTO 6
Naoki Urasawa0
Ok³adka ksi±zki - Pluto. (#6). PLUTO 6

Jak mo¿e powstaæ najwiêkszy sztuczny umys³? Czy robot, którego tok rozumowania obejmuje wszystkie decyzje, jakie móg³by podj±æ ka¿dy cz³owiek na Ziemi...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje