Okładka książki - A na imię mi Elijah

A na imię mi Elijah

Tom 1 cyklu Amerykański sen

Napisany przez życie scenariusz dla Elijaha nie przewidywał szczęśliwego zakończenia. Co więcej: on już się rozpoczął pod burzowymi chmurami. Mężczyzna zaufał w swoim życiu tylko jednej osobie, która zostawiła go na pastwę losu w domu, w którym królował alkohol. Od tamtej pory musiał radzić sobie sam, tułając się po rodzinach zastępczych, przez co wyrósł na aroganckiego pana-władcę.

Klub sportowy, który prowadzi wraz ze swoim przyjacielem, nie jest jedyną odskocznią, by zapomnieć, co spotkało go w życiu, ale jest nadzieją, że to życie można zmienić.

Harper odziedzicza w spadku po babci stary, zaniedbany dom, który kryje w sobie pewną tajemnicę. Kobieta czuje się w obowiązku, by go wyremontować, a później sprzedać. Nie chce być w jego posiadaniu. Wtedy zjawia się On — chętny do pomocy i kupna domu.

Ale czy tylko nim Elijah będzie zainteresowany?
Czy pewny siebie właściciel klubu i wysokiej rangi bokser, przed którym plasuje się szansa na zdobycie mistrzostwa, potrafiłby zmienić swoje życie dla jednej kobiety?
Historia Elijaha i Harper potrafi zaskoczyć, ale i przenieść czytelnika do świata sportu, rywalizacji i walki o samego siebie.

Informacje dodatkowe o A na imię mi Elijah :

Wydawnictwo: Magia Słów
Data wydania: 2026-06-10

Kup książkę A na imię mi Elijah

A na imię mi Elijah - opinie o książce

Avatar użytkownika - ksiazkowo
ksiazkowo
Przeczytane:2026-06-20, Ocena: 6, Przeczytałam,

,,A na imię mi Elijah" Dagmary Łuniewskiej to poruszająca powieść obyczajowo-romantyczna, będąca pierwszym tomem cyklu ,,Amerykański sen". Autorka stworzyła historię pełną emocji, tajemnic i życiowych wyzwań, która wciąga czytelnika już od pierwszych stron. Głównym bohaterem jest Elijah, utalentowany bokser i właściciel klubu sportowego. Mężczyzna nosi w sobie wiele ran z przeszłości, które wpływają na jego relacje z innymi ludźmi. Poznaje Harper, kobietę próbującą odnaleźć swoje miejsce w życiu po odziedziczeniu rodzinnego domu. Ich spotkanie staje się początkiem niezwykłej znajomości, która stopniowo przeradza się w coś więcej. Jednak zarówno Elijah, jak i Harper muszą zmierzyć się z własnymi lękami i sekretami, które mogą zagrozić rodzącemu się uczuciu. Największą zaletą książki są dobrze wykreowani bohaterowie. Elijah nie jest typowym bohaterem romansów. Jego trudny charakter, wewnętrzne rozdarcie i bolesne doświadczenia sprawiają, że wydaje się postacią bardzo autentyczną. Równie interesująca jest Harper, silna, niezależna, ale jednocześnie wrażliwa i pełna empatii. Czytelnik może obserwować, jak oboje dojrzewają i uczą się ufać sobie nawzajem. Dagmara Łuniewska posługuje się lekkim i przystępnym językiem, dzięki czemu książkę czyta się szybko i z dużym zainteresowaniem. Autorka umiejętnie buduje napięcie, stopniowo odkrywając przed czytelnikiem kolejne tajemnice bohaterów. Na uwagę zasługuje również sportowe tło powieści - świat boksu został przedstawiony w sposób ciekawy i wiarygodny, a treningi i walki stanowią ważny element rozwoju postaci. Książka porusza wiele ważnych tematów, takich jak wpływ trudnych doświadczeń na dorosłe życie, potrzeba bliskości, znaczenie rodziny oraz siła miłości i przebaczenia. Pokazuje, że każdy zasługuje na drugą szansę i że nawet po najtrudniejszych przeżyciach można odnaleźć szczęście. Jako pierwszy tom serii ,,Amerykański sen", powieść stanowi doskonałe wprowadzenie do dalszych losów bohaterów i zachęca do sięgnięcia po kolejne części cyklu. ,,A na imię mi Elijah" to wzruszająca i pełna emocji historia, która pozostaje w pamięci na długo po przeczytaniu ostatniej strony. Uważam, że jest to książka godna polecenia wszystkim miłośnikom romansów i powieści obyczajowych.

Główny bohater - Elijah nie miał łatwo w życiu. Rodzice alkoholicy, dom dziecka i kolejne rodziny zastępcze. Nie dziwię się, że wyrósł na aroganckiego faceta, który nie liczy się za bardzo z nikim. Ze swoim przyjacielem prowadzą klub bokserski. Zresztą sam mężczyzna jest wysokiej rangi bokserem. Przed nim walka, w której musi uśpić demony, aby wyjść z pojedynku cało. Czy uda mu się zwyciężyć?

Na jego drodze staje Harper. Kobieta zaczyna remont domu, który odziedziczyła po babci. Wcale go nie chciała, ale postanowiła go wyremontować i sprzedać. Jej życie także nie rozpieszczało. Babcia wyrzuciła jej matkę z domu, kiedy ta z Harper była w ciąży. Czy tak postępuje kochająca matka?

Z każdym dniem tych dwoje ciągnie coraz bardziej do siebie. Czy mężczyzna będzie potrafił zmienić swoje życie dla kobiety? Czy mistrzostwo będzie dla niego już takie ważne?

Avatar użytkownika - izabela81
izabela81
Przeczytane:2026-06-09, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2026,
"A na imię mi Elijah" jest pierwszym tomem rozpoczynającym serię Amerykański sen. To romans sportowy z sekretami w tle, które doskonale przełamują klasyczny schemat tego gatunku.    Elijah wychował się w patologicznej rodzinie, gdzie prym wiódł alkohol. Chłopak nie zaznał ciepła, bliskości czy zrozumienia. Tułając się po rodzinach zastępczych, również nie znajduje miłości i akceptacji. Wyrósł na aroganckiego pana-władcę. Prowadzi z przyjacielem klub sportowy, który ma być dla niego odskocznią od trudnej przeszłości i nadzieją na to, że można jeszcze coś zmienić. Harper dziedziczymy w spadku po babci stary dom, skrywający tajemnicę. Chce go wyremontować i sprzedać. Elijah jest zainteresowany jego kupnem. Ale czy tylko o dom tu chodzi?    "Po to tyle przeszedłem w swoim życiu, aby udowodnić im wszystkim, a przede wszystkim sobie, że wyszedłem na ludzi."   Dagmara Łuniewska przedstawiła emocjonalną stronę osobowości Elijaha. Za jego arogancją i chłodem skrywa się poturbowane wnętrze. Mężczyzna wie, że może liczyć tylko na siebie, zamyka się w skorupie, nie pozwalając sobie na dłuższe relacje i poważniejsze związki. Czy za sprawą Harper odkryje lepsze cechy swojego charakteru? Poznając zarówno jego wady, jak i zalety jest autentyczny, bliski każdemu z nas.   "Podejrzewam, że gdyby nie miał dobrego serca, to też by mi nie pomagał. Chyba chciał tylko grać takiego zepsutego i niedostępnego, bo ja poznając go, odniosłam całkiem odwrotne wrażenie, niż chciał uzyskać."   Autorka zabiera nas w brutalny świat sportu, rywalizacji i dążenia na sam szczyt. Jest to swego rodzaju symbol. To tu, na ringu obserwujemy Elijaha z innej strony. Jego walkę z wewnętrznymi konfliktami, o tożsamość i samego siebie. Widzimy też, jak bardzo pomocna może być w tym miłość. Mężczyzna będzie musiał przewartościować całe swoje życie i nauczyć się ufać. A czy i jemu można zaufać? Komuś, kto cały czas chce uchodzić za twardziela?    "Była dla mnie zbyt porządna, a ja dla niej zbyt zepsuty. Pociągnąłbym ją za sobą w ciemność."   "A na imię mi Elijah" to poruszająca i intrygująca historia walki o samego siebie, przyjaźni i uzdrawiającej sile miłości, tajemnicach rodzinnych, trudnych wyborach i wybaczeniu. Emocje, jakie wyzwala ta książka, pozostają z nami na długo.
Powiedz coś więcej
Dagmara Łuniewska0
Okładka ksiązki - Powiedz coś więcej

Emily i Noah wraz z rodzicami przeprowadzają się do Carson City w Nevadzie. Dziewczyna nie spodziewa się, że pierwszą osobą, którą tam pozna, na dodatek...