Napisany przez życie scenariusz dla Elijaha nie przewidywał szczęśliwego zakończenia. Co więcej: on już się rozpoczął pod burzowymi chmurami. Mężczyzna zaufał w swoim życiu tylko jednej osobie, która zostawiła go na pastwę losu w domu, w którym królował alkohol. Od tamtej pory musiał radzić sobie sam, tułając się po rodzinach zastępczych, przez co wyrósł na aroganckiego pana-władcę.
Klub sportowy, który prowadzi wraz ze swoim przyjacielem, nie jest jedyną odskocznią, by zapomnieć, co spotkało go w życiu, ale jest nadzieją, że to życie można zmienić.
Harper odziedzicza w spadku po babci stary, zaniedbany dom, który kryje w sobie pewną tajemnicę. Kobieta czuje się w obowiązku, by go wyremontować, a później sprzedać. Nie chce być w jego posiadaniu. Wtedy zjawia się On — chętny do pomocy i kupna domu.
Ale czy tylko nim Elijah będzie zainteresowany?
Czy pewny siebie właściciel klubu i wysokiej rangi bokser, przed którym plasuje się szansa na zdobycie mistrzostwa, potrafiłby zmienić swoje życie dla jednej kobiety?
Historia Elijaha i Harper potrafi zaskoczyć, ale i przenieść czytelnika do świata sportu, rywalizacji i walki o samego siebie.
Wydawnictwo: Magia Słów
Data wydania: 2026-06-10
Główny bohater - Elijah nie miał łatwo w życiu. Rodzice alkoholicy, dom dziecka i kolejne rodziny zastępcze. Nie dziwię się, że wyrósł na aroganckiego faceta, który nie liczy się za bardzo z nikim. Ze swoim przyjacielem prowadzą klub bokserski. Zresztą sam mężczyzna jest wysokiej rangi bokserem. Przed nim walka, w której musi uśpić demony, aby wyjść z pojedynku cało. Czy uda mu się zwyciężyć?
Na jego drodze staje Harper. Kobieta zaczyna remont domu, który odziedziczyła po babci. Wcale go nie chciała, ale postanowiła go wyremontować i sprzedać. Jej życie także nie rozpieszczało. Babcia wyrzuciła jej matkę z domu, kiedy ta z Harper była w ciąży. Czy tak postępuje kochająca matka?
Z każdym dniem tych dwoje ciągnie coraz bardziej do siebie. Czy mężczyzna będzie potrafił zmienić swoje życie dla kobiety? Czy mistrzostwo będzie dla niego już takie ważne?
Emily i Noah wraz z rodzicami przeprowadzają się do Carson City w Nevadzie. Dziewczyna nie spodziewa się, że pierwszą osobą, którą tam pozna, na dodatek...
Przeczytane:2026-06-20, Ocena: 6, Przeczytałam,
,,A na imię mi Elijah" Dagmary Łuniewskiej to poruszająca powieść obyczajowo-romantyczna, będąca pierwszym tomem cyklu ,,Amerykański sen". Autorka stworzyła historię pełną emocji, tajemnic i życiowych wyzwań, która wciąga czytelnika już od pierwszych stron. Głównym bohaterem jest Elijah, utalentowany bokser i właściciel klubu sportowego. Mężczyzna nosi w sobie wiele ran z przeszłości, które wpływają na jego relacje z innymi ludźmi. Poznaje Harper, kobietę próbującą odnaleźć swoje miejsce w życiu po odziedziczeniu rodzinnego domu. Ich spotkanie staje się początkiem niezwykłej znajomości, która stopniowo przeradza się w coś więcej. Jednak zarówno Elijah, jak i Harper muszą zmierzyć się z własnymi lękami i sekretami, które mogą zagrozić rodzącemu się uczuciu. Największą zaletą książki są dobrze wykreowani bohaterowie. Elijah nie jest typowym bohaterem romansów. Jego trudny charakter, wewnętrzne rozdarcie i bolesne doświadczenia sprawiają, że wydaje się postacią bardzo autentyczną. Równie interesująca jest Harper, silna, niezależna, ale jednocześnie wrażliwa i pełna empatii. Czytelnik może obserwować, jak oboje dojrzewają i uczą się ufać sobie nawzajem. Dagmara Łuniewska posługuje się lekkim i przystępnym językiem, dzięki czemu książkę czyta się szybko i z dużym zainteresowaniem. Autorka umiejętnie buduje napięcie, stopniowo odkrywając przed czytelnikiem kolejne tajemnice bohaterów. Na uwagę zasługuje również sportowe tło powieści - świat boksu został przedstawiony w sposób ciekawy i wiarygodny, a treningi i walki stanowią ważny element rozwoju postaci. Książka porusza wiele ważnych tematów, takich jak wpływ trudnych doświadczeń na dorosłe życie, potrzeba bliskości, znaczenie rodziny oraz siła miłości i przebaczenia. Pokazuje, że każdy zasługuje na drugą szansę i że nawet po najtrudniejszych przeżyciach można odnaleźć szczęście. Jako pierwszy tom serii ,,Amerykański sen", powieść stanowi doskonałe wprowadzenie do dalszych losów bohaterów i zachęca do sięgnięcia po kolejne części cyklu. ,,A na imię mi Elijah" to wzruszająca i pełna emocji historia, która pozostaje w pamięci na długo po przeczytaniu ostatniej strony. Uważam, że jest to książka godna polecenia wszystkim miłośnikom romansów i powieści obyczajowych.