Trzeci tom zadziwiającej opowieści o przygodach mumii starożytnej księżniczki we współczesnym świecie. Po pokonaniu szalonego kapłana chcącego dorównać bogom Alemina i Wyjątkowi odpoczywają na rajskiej wyspie w tropikach. Niestety większość przyjaciół księżniczki zaczyna tracić magiczną energię, która od stuleci utrzymuje ich przy życiu. Co się dzieje? Aby się tego dowiedzieć, Alemina, czarownica Bianka, bóg Medżed i wyderka Sprytete wyruszają do Egiptu. Trop prowadzi na świętą wyspę bogini Izydy, a potem do ponurego sanktuarium na środku pustyni... Czy bohaterom uda się zdobyć lekarstwo, które przywróci siły niezwykłym istotom?
Autorką scenariusza jest francuska historyczka, pisarka i autorka filmów dokumentalnych Carole Trébor, którą obsypano nagrodami literackimi za cykl powieści o Ninie Volkovitch. Jako scenarzystka komiksowa została doceniona za album kryminalny ,,Rouges estampes" i serię dla dzieci ,,Paloma". Gabriele Bagnoli to włoski rysownik i kolorysta pracujący przede wszystkim dla wydawców włoskich, a na rynku francuskim znany z serii fantastycznej ,,La Bulle".
Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2025-04-23
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: Tavutatet tome 3: Les Magiciennes d`Isis
Osiemnasta część bestsellerowej serii science fiction o przygodach Navis, jedynej przedstawicielki ludzkiej rasy w Armadzie - wielkim konwoju statków...
Przeczytane:2025-04-29, Ocena: 5, Przeczytałem,
POPKulturowy Kociołek: Po dramatycznych wydarzeniach związanych z pokonaniem szalonego kapłana, Alemina i jej towarzysze próbują odzyskać siły, odpoczywając na tropikalnej wyspie. Jednak ich upragniony spokój nie trwa długo. Tajemnicze osłabienie dopada bowiem jej magicznych przyjaciół. Zaniepokojona Alemina, w towarzystwie czarownicy Bianki, boga Medżeda oraz przebiegłej wyderki Sprytete, rusza do Egiptu, by odnaleźć źródło problemu. Ich śledztwo prowadzi ich najpierw na świętą wyspę poświęconą bogini Izydzie, a następnie do mrocznego sanktuarium ukrytego w sercu pustyni. Młoda księżniczka musi zdobyć lekarstwo, które może uratować jej towarzyszy, oznacza to jednak drogę pełną niebezpieczeństw i tajemnic.
Album Alemina tom 3 ponownie wciąga nas w fascynujący świat pełen czarów, tajemnic, humoru i emocji. Historia od pierwszych stron nie zwalnia tu tempa, serwując nam kolejną dawkę intensywnych wydarzeń. Fabuła tomu jest spójna i dobrze przemyślana. Autorka umiejętnie łączy wątki rozpoczęte w poprzednich częściach z nowymi elementami, które dodają historii przygodowej intensywności. Trzeba jednak pamiętać, że jest to seria głównie kierowana dla młodszego czytelnika, a więc dla kogoś starszego scenariusz może być przewidywalny.
Scenarzystka konsekwentnie rozwija tutaj zarówno świat przedstawiony, jak i charakter głównej bohaterki. Widzimy, jak Alemina dojrzewa, uczy się na własnych błędach i staje się silniejsza pod wieloma względami. Ważne są tu również jej relacje z magicznymi przyjaciółmi, które są wiarygodne i pełne ciepła.
Carole Trébor nie stroni tu od uwypuklania pozytywnych cech, które powinien nabyć każdy młody czytelnik. Jest tu więc pewna dawka moralizatorstwa, ale nie jest ono nachalne i bardzo dobrze łączy się ono z przygodowym charakterem komiksu....