Ambasada śledzia

Ocena: 0 (0 głosów)

Historia śledzia, żarty i anegdoty oraz oryginalne przepisy.

Śledź w polskiej obrzędowości jest rybą magiczną. Dawniej uznawany za potrawę najbiedniejszych, potem, ten klasyczny w oleju lub śmietanie stał się nieodłącznym elementem PRL-owskiego życia towarzyskiego. Dziś, w świecie fuzji smaków i eksperymentów kulinarnych, podbija salony i staje się rarytasem dalekim od klasycznych wyobrażeń.

W książce znajdziecie:

- informacje praktyczne jak kupić dobrego śledzia

- anegdoty i ciekawostki oraz obyczaje ,,śledziowe"

- ok. 50 przepisów podzielonych wg pór roku i dostępności sezonowych produktów spożywczych:

ZIMA - klasyki na wigilijny stół i smaki świąteczne jak śledź piernikowy z salsą malinową, czy śledź zimowy we włoskich orzechach z miodem i cynamonem

JESIEŃ - śledź z chutneyem dyniowym, śledź w grzybach, śledź halloweenowy - w czarnym sosie, czy śledź w kawie na przebudzenie przy jesiennym spadku nastroju

WIOSNA - śledź z pesto pietruszki, śledź zielony w cieście naleśnikowym, orzeźwiający śledź w occie jabłkowym, słoneczny śledź żółty w curry z rodzynkami

LATO - jeśli lato to nie tylko owoce lokalne, ale też egzotyczne podróże - śledź w truskawkach, z bananem, z jagoda, w mango i inne.

VEGE ŚLEDZIE - rozdział z przepisami na wegetariańskie dania ,,śledziowe" - bez wykorzystania ryb: śledź z cukinii lub boczniaków razem z informacjami jakie przyprawy ,,oddadzą" smak śledzia. Rozdział idealny dla wegetarian, ale też mam i tych wszystkich, którzy nie wiedzą, czym nakarmić uczestników polskiej Wigilii.

Marta Sawicka - Danielak - pisarka, dziennikarka, nauczycielka jogi i podróżniczka.

Filip Danielak - perkusista, producent muzyczny i telewizyjny, chef kuchni

Założona przez nich Ambasada Śledzia okazał się ogromnym sukcesem. Z małej knajpki, która miała być sposobem na niezależność i zwolnienie tempa życia, stała się instytucją. O wyjątkowych śledziach z Ambasady Śledzia pisały media polskie i zagraniczne, zachwalał je przewodnik Lonely Planet, zapraszano na zagraniczne festiwale kulinarne. Wśród wielbicieli ich potraw znaleźli się Leszek Możdżer, Olga Tokarczuk, Skiba i Tede.

Informacje dodatkowe o Ambasada śledzia:

Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2019-11-20
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788381321310
Liczba stron: 240

Tagi: bóg Potrawy z ryb i owoców morza

więcej

Kup książkę Ambasada śledzia

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Ambasada śledzia - opinie o książce

Recenzje miesiąca
Paderborn
Remigiusz Mróz
Paderborn
Fałszywa królowa
Mateusz Fogt
Fałszywa królowa
Między nami jest Śmierć
Patryk Żelazny
Między nami jest Śmierć
Miłość szyta na miarę
Paulina Wiśniewska
Miłość szyta na miarę
Zagraj ze mną miłość
Robert D. Fijałkowski ;
Zagraj ze mną miłość
Ktoś tak blisko
Wojciech Wolnicki (W. & W. Gregory)
Ktoś tak blisko
Serce nie siwieje
Hanna Bilińska-Stecyszyn ;
Serce nie siwieje
The Paper Dolls
Natalia Grzegrzółka
The Paper Dolls
Słowa wdzięczności
Anna H. Niemczynow
Słowa wdzięczności
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy