Ok³adka ksi±¿ki - Armia Krajowa na Wo³yniu. Czyli zdrady nie by³o

Armia Krajowa na Wo³yniu. Czyli zdrady nie by³o

Ocena: 6 (1 g³osów)

To nieprawda, ¿e Armia Krajowa zdradzi³a Wo³yñ

Niniejsza publikacja powsta³a za spraw± ¶rodowiska Wo³yniaków. Dla tych, których przodkowie z broni± w rêku stanêli w obronie polsko¶ci na tamtych ziemiach, teza, i¿ dowództwo AK porzuci³o Polaków na pastwê UPA, stanowi bolesn± zniewagê.

Wo³yñ nie zosta³ zdradzony. Struktury konspiracyjne ZWZ-AK uczyni³y wszystko, co w tamtym momencie zrobiæ mog³y, dla ratowania polskiej ludno¶ci zagro¿onej ukraiñskim ludobójstwem.

Setki ¿o³nierzy konspiracji, którzy oddali ¿ycie, spoczywaj± na cmentarzach w Przebra¿u, Zasmykach i Rymaczach. Bia³e krzy¿e na ich mogi³ach zdaj± siê mówiæ odwiedzaj±cym te nekropolie: Przechodniu, pamiêtaj, ¿e tu kiedy¶ by³a Polska! Gdyby nie te wojskowe cmentarze, zupe³nie nic nie przypomina³oby o tragedii ludno¶ci polskiej, która rozegra³a siê na tej ziemi.

Druga czê¶æ ksi±¿ki przybli¿a postacie piêtnastu ¿o³nierzy podziemia. Stanêli oni w obronie mieszkañców polskich wsi, ratuj±c ich przed eksterminacj± z r±k Ukraiñców. Ich portrety pozwalaj± wyrobiæ sobie w³asne zdanie na temat roli ZWZ-AK na Wo³yniu.

AK nie zdradzi³a Wo³ynia. Jej ¿o³nierze, jak pisze W³adys³aw Filar, stanêli do walki w obronie polsko¶ci, wiary i godno¶ci ludzkiej. Na szarganie ich dobrego imienia zgody byæ nie mo¿e!

Marek A. Koprowski

Pisarz, dziennikarz, historyk zajmuj±cy siê tematyk± wschodni± i losami Polaków na Wschodzie. Plonem jego wypraw i poszukiwañ jest wiele ksi±¿ek, z czego kilkana¶cie ukaza³o siê nak³adem Wydawnictwa Replika. Za seriê Wo³yñ. Epopeja polskich losów 1939-2013 otrzyma³ Nagrodê im. Oskara Haleckiego w kategorii ,,Najlepsza ksi±¿ka popularnonaukowa po¶wiêcona historii Polski w XX wieku". Jest te¿ laureatem nagrody ,,Polcul - Jerzy Bonicki Fundation" za dzia³alno¶æ na rzecz utrzymania kultury polskiej na Wschodzie.

Informacje dodatkowe o Armia Krajowa na Wo³yniu. Czyli zdrady nie by³o:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2024-06-18
Kategoria: Historyczne

Tagi: Historia

wiêcej

Kup ksi±¿kê Armia Krajowa na Wo³yniu. Czyli zdrady nie by³o

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Armia Krajowa na Wo³yniu. Czyli zdrady nie by³o - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - Anna1990
Anna1990
Przeczytane:2024-08-18, Ocena: 6, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2024,

Wo³yñ nie zosta³ zdradzony. Struktury konspiracyjne ZWZ-AK zrobi³y wszystko, co w ich mocny by uchroniæ rzesze Polek i Polaków przed ukraiñskim ludobójstwem. Wielu ¿o³nierzy odda³o swoje ¿ycie, aby z pogromu uratowa³o siê jak najwiêcej naszych rodaków.  ¦wiadcz± o tym mogi³y znajduj±ce miêdzy innymi w Przebra¿u, Zasmykach czy Rymaczach. Gdyby nie one, nikt by ju¿ nie pamiêta³ o czystce etnicznej, jak± zgotowali nam nasi s±siedzi...
Nie w ka¿dym zak±tku okupowanego kraju sytuacja wygl±da³a tak samo... Nigdzie nie by³o w stu procentach bezpiecznie. Wszêdzie mo¿na by³o zgin±æ za bycie Polakiem. Aczkolwiek na Wo³yniu wróg przez wiele lat mieszka³ za miedz±... Przez wiele lat uwa¿any by³ za przyjaciela... Brata... A jednak, kiedy wychwyci³ odpowiedni moment w imiê chorej ideologii nie waha³ siê podnie¶æ rêki na bezbronnych Polaków. Wiecie, o kim mowa, prawda? Niestety wielu Polaków nie chcia³o z pocz±tku wierzyæ, ¿e nasi s±siedzi byli zdolni do morderstw. Nie byli¶my na to gotowi. A jednak by prze¿yæ musieli¶my zacz±æ siê broniæ... Autor Armii Krajowej na Wo³yniu, czyli zdrady nie by³o opowiada w ¶rodku niniejszej pozycji ksi±¿kowej o specyficznej sytuacji, w jakiej znale¼li siê Polacy mieszkaj±cy na wschodnich terenach II RP. Opowiada o problemach, jakie by³y codzienno¶ci± ich mieszkañców oraz struktur konspiracyjnych. Pokusi³ siê o przedstawienie postaci, który odegra³y niebagateln± rolê o obronie naszych rodaków przed tragiczn± ¶mierci±.  Armia Krajowa na Wo³yniu, czyli zdrady to równie¿ próba polemiki z nieprawdziwymi, krzywdz±cymi pogl±dami jednego polskich publicystów.  Armia Krajowa na Wo³yniu, czyli zdrady nie by³o to trudna lektura, aczkolwiek uwa¿am, ¿e nale¿y siê z ni± zapoznaæ.

Inne ksi±¿ki autora
Mord na Wo³yniu. Przemilczane ludobójstwo na Polakach
Marek A. Koprowski0
Ok³adka ksi±zki - Mord na Wo³yniu. Przemilczane ludobójstwo na Polakach

Pe³na historia ludobójstwa Polaków dokonanego przez ukraiñskich nacjonalistów. W¶ród wielu ksi±¿ek o Wo³yniu brakuje takich, które ca³o¶ciowo opisywa³yby...

Akcja Wis³a. Ostateczna rozprawa z OUN-UPA
Marek A. Koprowski0
Ok³adka ksi±zki - Akcja Wis³a. Ostateczna rozprawa z OUN-UPA

Operacja ,,Wis³a" w ogniu polemik i kontrowersji Na prze³omie lat 1946-1947 sytuacja w po³udniowo-wschodniej Polsce daleka by³a od stabilizacji. Wsie...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje