Okładka książki - Asteriks. Asteriks legionista. Tom 10

Asteriks. Asteriks legionista. Tom 10

Tom 10 cyklu Asteriks
Inne wydania:

Gdy po długiej nauce w Condate do wioski Galów powróciła Falbala, już jako dorosła, piękna kobieta, Serce Obeliksa zabiło mocniej. Niestety uczucie niezdarnego Gala pozostaje nieodwzajemnione, bo dziewczyna obiecała swoją rękę Tragikomiksowi. Jej ukochany zostaje jednak wcielony siłą do legionów rzymskich, z którymi wyrusza statkiem do Afryki. Asteriks, Obeliks i Idefiks udają się na wyprawę ratunkową. Aby uwolnić narzeczonego Falbali, dzielni Galowie będą musieli uczynić rzecz niebywałą: wstąpią do rzymskich legionów!

Historia galijskiej osady, która dzielnie stawia opór rzymskim najeźdźcom, to obowiązkowa pozycja na półce każdego fana komiksów. Nieśmiertelny francuski dowcip serii stworzonej przez Renégo Goscinny'ego i Alberta Uderzo od wielu lat przyciąga kolejne pokolenia czytelników, a sprytny Asteriks, naiwny Obeliks i ich towarzysze znaleźli się w gronie ulubionych bohaterów masowej wyobraźni.

Nowa edycja w twardej oprawie oprócz komiksu zawiera także ponad czterdzieści stron dodatków, w których czytelnik pozna okoliczności powstawania albumu, zobaczy archiwalne materiały i dowie się wielu ciekawostek o bohaterach, autorach i historii.

Informacje dodatkowe o Asteriks. Asteriks legionista. Tom 10:

Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2025-04-23
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: Astérix Astérix légionnaire

Tagi: Komiks i powieść graficzna - humorystyczne

Kup książkę Asteriks. Asteriks legionista. Tom 10

Asteriks. Asteriks legionista. Tom 10 - opinie o książce

To, że te pozycje są pięknie wydane, to już wiecie. Z każdą kolejną tworzy się u nas niesamowita kolekcja. Wyjątkowe pozycje, które idealnie nadadzą się również na prezent, gdyż to klasyk według mnie, który da radość nie jednemu dziecku, a i dorosły zawiesi na nich oko.

To nie są tylko komiksy, to są również piękne albumy, które cieszą oko ciekawą kreską, ale też wieloma dodatkowymi informacjami na początku i pod koniec. Kolorystyka tych pozycji jest genialna. Barwy są tak wyraziste, że na sam widok czujemy radość z trzymania tych pozycji w rękach.

Poza tym kolorystyka okładek też jest na plus. Każdy tom ma inny kolor, co ja bardzo cenię i lubię.

Tom 9 to ,,Asteriks i Normanowie", tom 10 to ,,Asteriks Legionista".

Fani znajdą tutaj wiele informacji, które można określić mianem ,,wisienki na torcie". Myślę, że to naprawdę nieźle smaczki.

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2020-07-07, Ocena: 4, Przeczytałem,

ASTERIKS W WOJSKU

Na fali wznowień przygód Asteriksa wśród nowości na rynku znów pojawił się także tom „Asteriks Legionista”. Dziesiąta część tego kultowego cyklu, jubileuszowa można by rzec. Czy przez to szczególnie wybitna? Nie, bo trzyma ten sam poziom, do jakiego przyzwyczaiły nas pozostałe odsłony, ale w skrócie oznacza to po prostu kawał rewelacyjnej zabawy dla dużych i małych. Zabawy ponadczasowej, wciągającej, śmieszącej, a przy tym mądrej i aktualnej.

Każdy wie, jak to jest. Kiedy pojawia się kobieta, może pojawić się miłość, kiedy pojawia się miłość, może być ona niespełniona, a kiedy pojawia się owo niespełnienie…. Cóż, armia pełna jest mężczyzn, którzy swoje rozgoryczenie i smutki, zamiast w alkoholu postanowili utopić w wojnie.
Coś podobnego staje się udziałem naszych bohaterów, gdy do wioski wraca Falbala. Kiedy ją opuszczała, by pobierać nauki w Condate, była dzieckiem, teraz stała się piękną kobietą, a jej uroda sprawia, że zakochuje się w niej Obeliks. Problem w tym, że urodziwe dziewczę już ma narzeczonego imieniem Tragikomiks. Kiedy jednak okazuje się, że Rzymianie wcielili go siłą do wojska i wysłali na podbój Afryki, Asteriks i Obeliks decydują się wyruszyć mu z pomocą! Co czeka ich w trakcie podróży? I czym się ona zakończy?

BLOK ARTYSTY. Artystyczne Inspiracje
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - BLOK ARTYSTY. Artystyczne Inspiracje

Rozwiń swoją kreatywność!                          ...

Piosenki po angielsku dla dzieci
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Piosenki po angielsku dla dzieci

To niezastąpiona pomoc w nauce języka angielsjkiego: 22 popularne i znane piosenki z tłumaczeniem na język polski, zapis nutowy, ćwiczenia ułatwiające...