Balladyna Juliusza S³owackiego. Streszczenie, analiza, interpretacja

Wydawnictwo: Literat
Data wydania: 2015 (data przybli¿ona)
Kategoria: Literatura piêkna
Jêzyk orygina³u: polski

Ocena: 4.32 (63 g³osów)
Inne wydania:

Szczegó³owe i obszerne streszczenie, dok³adna analiza, charakterystyka bohaterów, wa¿ne pojêcia niezbêdne przy omawianiu lektury, testy sprawdzaj±ce z kluczem, krzy¿ówki. Przejrzysty uk³ad. Doskona³a pomoc w przygotowaniu do lekcji, testów sprawdzaj±cych, prac klasowych i matury.

Tagi: bóg

Kup ksi±¿kê Balladyna Juliusza S³owackiego. Streszczenie, analiza, interpretacja

Zobacz tak¿e

Opinie o ksi±¿ce - Balladyna Juliusza S³owackiego. Streszczenie, analiza, interpretacja

Balladyna jest opowie¶ci± o dwóch siostrach - Alinie i tytu³owej Balladynie, które zakochuj± siê w ksiêciu Kirkorze. Ten natomiast nie potrafi siê zdecydowaæ któr± wybraæ. Matka dziewcz±t - wdowa wpada na pomys³ aby urz±dziæ konkurs. Ta z córek która nazbiera wiêcej malin w lesie wygra rêkê ksiêcia.
Wci±gaj±c± zdecydowanie tej ksi±¿ki bym nie okre¶li³a, mimo du¿ej ilo¶ci zwrotów akcji od pierwszych stron wiemy co wydarzy siê pó¼niej. Opowiadanie bardzo naiwne, postaci pozytywne s± a¿ przesycone dobr± wol± natomiast z³e s± z³e do szpiku ko¶ci. Alina i Balladyna s± charakterami kontrastuj±cymi ze sob±, wszystko w tym utworze jest czarne lub bia³e.
W dobry sposób autor przedstawi³ warstwy spo³eczne. Chêæ wybicia siê z najni¿szej potrafi jak widaæ sk³oniæ nawet do morderstwa w³asnej siostry a nastêpnie zapomnienia o rodzonej matce.
Na forum przeczyta³am i¿ jest to jeden z najlepszych utworów S³owackiego. Pytam: dlaczego? Co on takiego w sobie ma, czego ja nie widzia³am? Moim zdaniem jest jednym z gorszych dzie³ jakie przysz³o mi czytaæ. Nie umywa siê do Kordiana, który jest dzie³em historycznym, niesie przes³anie patriotyczne i mimo i¿ jest ciê¿szy w odbiorze jest du¿o bardziej warto¶ciowy. Fabu³a Balladyny jest bardzo prosta, przes³anie na dzisiejsze czasy wrêcz banalne a mimo to napisana trudnym jêzykiem
Zastanawia mnie fakt ¿e jest to lektura w szkole podstawowej. W dzisiejszych czasach, gdy wiêkszo¶æ spo³eczeñstwa czyta tylko napisy na bilbordach dzieci powinny byæ zachêcane do czytania. Gdyby Balladyna by³a pierwsz± ksi±¿k± jak± przeczyta³abym w ¿yciu, wiêcej po ¿adn± inn± bym nie siêgnê³a. Szko³a podstawowa moim zdaniem powinna zachêcaæ dzieci i proponowaæ im ksi±¿ki które mog± ich zainteresowaæ, a pó¼niej w przysz³o¶ci je¶li bêd± chcieli siêgn± np. po Balladynê. Nie jest to ksi±¿ka niezbêdna dziecku do lat 15, zawiera du¿o prawd i mora³ów ale o takich warto¶ciach dziecko mo¿e poczytaæ równie¿ w innych ksi±¿kach które czyta siê znacznie przyjemniej i ³atwiej.
Nie polecam.

Przypominam sobie lektury.Ta jest aktualnie w klasi siódmej i podoba³a siê moim uczniom.

Avatar u¿ytkownika - magi18
magi18
Przeczytane:2017-04-07,
Czas na Balladynê. Ksi±¿kê, któr± czyta siê szybko, a opowiada o dziewczynie, która siê zatraci³a. Dramat ten jest opowie¶ci± o moralno¶ci, a mo¿e i jej braku. Pokazuje jak ³atwo mo¿e zatraciæ swoje sumienie, jak ³atwo mo¿e pope³niæ zbrodnie, których powinno siê ¿a³owaæ, jak ³atwo mo¿e zatraciæ siebie, swoje cz³owieczeñstwo. Jest to lektura krótka, która ma g³êbokie przes³anie. £atwo siê j± czyta, jest napisana prostym jêzykiem. Fabu³a równie¿ ciekawi. Opowie¶æ o dwóch siostrach, które maj± zebraæ dzbanek malin jest po prostu ciekawa. Tre¶æ jej porusza. Trudno te¿ nie zastanowiæ siê nad zachowaniem Balladyny. Zastanawiaj±ce jest, czy ona nie mia³a ju¿ wcze¶niej zapêdów do czynienia z³a. Bo czy mo¿na uczyniæ z³o bez zastanowienia bêd±c dobrym? Pomijaj±c w³asn± obronê, bo to co¶ innego. Postaæ Balladyny budzi³a moj± ciekawo¶æ. Z zainteresowaniem poznawa³am jej dalsze losy. Czeka³am na jej decyzje. Chcia³am siê przekonaæ, do czego jeszcze jest zdolna. Balladyna jest postaci±, na której mo¿emy poznaæ naturê ludzk±. Ona jest t±, która wybiera szczê¶cie, bogactwo zamiast dobra, rodziny, mi³o¶ci. Bowiem ona nie kocha³a nikogo (moim zdaniem oczywi¶cie)... no mo¿e poza sob±. Liczy³a siê tylko Balladyna i jej szczê¶cie. Oj, ta kobieta naprawdê by³a z³a. Zawsze ceni³am ksi±¿ki z mora³em czy z przes³aniem. W "Balladynie" przes³anie jest. Nie jest te¿ ukryte. Widaæ je jasno, gdy poznajemy losy g³ównej bohaterki. W dramacie znajdujemy cz³owieka podatnego na pokusy. Ludzk± naturê pe³n± u³omno¶ci. Cz³owieka, który jest gotów na niegodziwo¶ci. Pokazuje cz³owieka, który zawsze na wszystko znajdzie usprawiedliwienie. Cz³owieka, który w pogoni za w³asnym szczê¶ciem jest gotów na wszelkie ruchy, nawet te nie do koñca moralne. Trudno te¿ nie zauwa¿yæ w lekturze elementów fantastycznych. Uwielbiam, gdy pojawia siê co¶ nadprzyrodzonego. Lubiê, gdy magia miesza siê z rzeczywisto¶ci±. W "Balladynie" znajdziemy postacie fantastyczne (Chochlik, Siekiera, Goplana), ale te¿ i zjawiska nadprzyrodzone. ¦wiat rzeczywisty ¶wietnie wspó³gra z elementami fantastycznymi. Balladyna ju¿ na pocz±tku pokazuje pazurki. Choæ akurat te pocz±tkowe pazurki mo¿na usprawiedliwiæ, znale¼æ na nie odpowied¼, zapomnieæ o nich. Lecz pó¼niejsze zachowanie Balladyny pokazuje, i¿ ona nigdy nie by³a dobra. W pewnym momencie zatraci³a te¿ swoje sumienie. Za w³adzê, bogactwo mog³a zrobiæ wszystko To jest straszne. Dramat jest na pewno ksi±¿k± o zdobywaniu w³adzy. Na pewno te¿ znajdziemy w ksi±¿ce historiê o wielkich ambicjach, które nie zawsze prosto mo¿na spe³niæ. To te¿ historia o chciwo¶ci. Ale przede wszystkim jest to opowie¶æ o cz³owieku, który zawsze ma wybór, lecz nie zawsze wybiera dobrze, a czasem ca³y czas wybiera ¼le, przez co ¼le te¿ koñczy. Tak naprawdê ksi±¿ka Juliusza S³owackiego uczy. Daje lekcje ¿ycia pokazuj±c osobê, która z tego ¿ycia skorzystaæ nie umia³a. Pokazuje jak ³atwo mo¿na siê zagubiæ, zatraciæ... jak ³atwo mo¿na dostaæ paranoi, oszaleæ przez swoje wybory. "Balladyna" to lektura prosta, lecz z wa¿nym przes³aniem. Warto j± poznaæ...
S³owacki to pisarz bardzo specyficzny, sama Balladyna jest sama w sobie specyficzna jak dla Juliusza S³owackiego. Ta sztuka jest pe³na wra¿eñ wprost z samego serca sztuki jako takiej.,.. Jest ona prawie perfekcyjna...
"Pod¶ciwych tysi±ce Padaj± na tym ¶wiecie z³ych ofiar±"
Jedna z niewielu lektur, która przypad³a mi do gustu. Doskonale ukazuje czyny, do których cz³owiek zdolny jest siê posun±æ wzglêdem bli¼niego w chwilach zazdro¶ci.
Ksi±¿ka, która nie wpasowa³a siê w mój gust. Mimo, i¿ jest uwa¿ana za jedn± z najlepszych opowie¶ci Juliusza S³owackiego, to klimat by³ zbyt zagmatwany. Ogólnie historiê widaæ z 3 perspektyw: Balladyny, Kirkora i Goplany.
Ksi±¿ka dok³adnie pokazuje jacy s± ludzie :zazdro¶ni, chciwi...W koñcu jaka¶ lektura szkolna, która mi siê spodoba³a.
Avatar u¿ytkownika - AnnaJo
AnnaJo
Przeczytane:2011-04-24,
Mamy fajne lektury szkolnej :D

S³owacki ironiczny bawi siê w Szekspira. Jest wiele odwo³añ do dramtów angielskich, a Balladyna bardzo przypomina Lady Makbet. Jednak polski poeta potrafi z dystansem podej¶æ do prezentowanego ¶wiata, bawi siê nim i drwi z niego. Bardzo podoba³a mi siê ta ksi±¿ka.

Avatar u¿ytkownika - Eliza89
Eliza89
Przeczytane:2020-09-26, Ocena: 4, Przeczyta³am,

Zdecydowa³am siê na „Balladynê” w tym miesi±cu w³a¶ciwie tylko ze wzglêdu na „Narodowe czytanie”.
Pamiêtam, ¿e by³a to moja lektura szkolna, ale nie pamietam ju¿ czy mi siê podoba³a.
Za to teraz, po tych kilkunastu latach mogê ¶mia³o stwierdziæ, ¿e jest to naprawdê ciekawa lektura z mora³em. Plusy jej to:
- piêkne opisy przyrody,
- magiczne postacie i miejsca,
- charakterystyczni bohaterowie,
- niektóre zabawne dialogi i sytuacje, które wywo³uj± u¶miech u czytelnika, pomimo, i¿ jest to ogólnie tragedia,
- sama forma dramatu sprawia, ¿e czuæ tê specyficzn± atmosferê teatru i czytelnik wyobra¿a sobie sztukê na scenie.
Fajnie by³o po tylu latach znów zanurzyæ siê w klimacie „Balladyny”. Przypad³a mi do gustu.
Szczerze polecam.

Avatar u¿ytkownika - Glowworm
Glowworm
Przeczytane:2019-10-18, Ocena: 4, Przeczyta³am,

Zas³uguje na tytu³ Polskiej Gry o Tron, jednak czym dalej w las tym jest mniej ciekawie. Przes³anie jak na dzisiejsze czasy jest banalne, kiedy¶ mo¿e nie by³o.

Mimo, ¿e ksi±¿ka ta jest napisana z podzia³em na role (czego nie lubiê), to ma ona du¿± warto¶æ. Przedstawia ona historiê dwóch sióstr - m³odszej, o bardzo dobrym charakterze - Aliny, a tak¿e starszej, o z³ym charakterze - tytu³owej Balladyny. Udowadnia ona nam miêdzy innymi to, ¿e gdy pope³nimy jedn± zbrodnie, nastêpne bêd± siê mno¿yæ. Balladyna skazuj±c siebie na ¶mieræ za wyrz±dzone krzywdy pokazuje nam, ¿e bêdziemy "rozliczani" za wszystkie czyny, a ¿adna zbrodnia nie pozostanie bezkarna. Bardzo dobra ksi±¿ka daj±ca du¿o do my¶lenia.

Inne ksi±¿ki autora
Charlie i fabryka czekolady Roalda Dahla. Streszczenie, analiza, interpretacja
Danuta Anusiak0
Ok³adka ksi±zki - Charlie i fabryka czekolady Roalda Dahla. Streszczenie, analiza, interpretacja

Szczegó³owe i przystêpnie napisane streszczenie wraz z omówieniem problematyki zgodnie z aktualnym programem nauczania. Opracowanie zawiera równie¿ m...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Recenzje miesi±ca
Holly