Okładka książki - Basia. Wielka księga podróży

Basia. Wielka księga podróży

Basia lubi odkrywać świat i poznawać nowe miejsca. A jak wiadomo, najlepiej i najwięcej doświadczamy, podróżując. Na co dzień Basia wybiera się niedaleko - tramwajem, autobusem, na hulajnodze czy rowerze. Bywają też dłuższe i pełne emocji wyprawy, takie jak rodzinna podróż nocnym pociągiem do Wiednia! A o dalekich krainach, leżących hen, hen, za górami i morzami, Basia dowiaduje się od Stryja Grzesia - niestrudzonego odkrywcy i kolekcjonera egzotycznych doświadczeń.

,,Basia. Wielka księga podróży dalekich i bliskich" to skarbnica wiedzy m.in. o tym, jak podróżowano w dawnych czasach, jak zachowywać się w różnych środkach lokomocji

i jak przygotować się do pełnej przygód wyprawy. O swoich podróżach - dalekich, bliskich, a także tych wymarzonych - opowiadają Basia, jej rodzina i przyjaciele z przedszkola.

Informacje dodatkowe o Basia. Wielka księga podróży:

Wydawnictwo: HarperKids
Data wydania: 2025-05-21

Tagi: Beletrystyka dla dzieci i młodzieży Opowieści obyczajowe i rodzinne dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 3 lat

Kup książkę Basia. Wielka księga podróży

Basia. Wielka księga podróży - opinie o książce

„Basia. Wielka księga podróży” to wspaniała propozycja dla najmłodszych czytelników, którzy z ciekawością patrzą na świat i marzą o własnych przygodach. Autorki Zofia Stanecka i Marianna Oklejak stworzyły ciepłą, pełną radości i edukacyjnych akcentów książkę, która nie tylko bawi, ale także uczy, jak wygląda podróżowanie w różnych formach i co warto wiedzieć, wybierając się w drogę.

Książka prezentuje podróże w szerokim spektrum – od codziennych wypraw tramwajem czy rowerem, przez wycieczki do sąsiednich miast, aż po dalekie wyprawy, takie jak nocny pociąg do Wiednia. Dzięki temu dzieci mogą z łatwością odnaleźć się w opisie różnych środków transportu i sytuacji, które mogą je spotkać podczas własnych podróży. Wplecione w narrację historie o rodzinnych wyprawach, jak wyjazd z dziadkiem Henrykiem czy autokarowa wycieczka do Kowna, dodają całości rodzinnego ciepła i realizmu.

Szczególnie interesujące są fragmenty poświęcone dawnym czasom i tradycjom podróżowania, co pozwala młodym czytelnikom zrozumieć, jak wyglądały podróże kiedyś, a jak wyglądają dziś. Książka pokazuje również, jak ważne jest przygotowanie się do wyprawy oraz zachowanie w środkach transportu, co jest cenną lekcją dla dzieci uczących się samodzielności i odpowiedzialności.

Ilustracje Marianny Oklejak stanowią nieodłączny element tej publikacji. Ich żywe kolory i czytelne detale sprawiają, że książka jest atrakcyjna wizualnie, a obrazy świetnie oddają atmosferę przygody i codziennych chwil. Dzięki temu maluchy chętniej sięgają po książkę i z większą wyobraźnią chłoną opowiadane historie.

„Basia. Wielka księga podróży” to nie tylko zbiór opowieści o podróżach, ale także inspiracja do odkrywania świata, poznawania siebie i innych. Książka zachęca do marzeń, ale też uczy, jak dbać o siebie i innych podczas wyprawy. To świetny wybór na wspólne czytanie przed wakacjami lub w czasie rodzinnych wyjazdów, który z pewnością umili czas i rozbudzi dziecięcą ciekawość. Zdecydowanie jest to pozycja zarówno edukacyjna, jak i rozrywkowa, idealna dla dzieci od przedszkola wzwyż. Seria o Basi i jej przygodach po raz kolejny udowadnia, że nauka poprzez zabawę i opowieści o codziennych sytuacjach jest najskuteczniejsza. Gorąco polecam tę książkę wszystkim rodzicom i dzieciom, które chcą poznawać świat z uśmiechem na twarzy!

Basia bardzo lubi podróżować, odkrywać świat i poznawać nowe miejsca. Jej codzienne podróże może nie są zbyt dalekie, jednak każda coś wnosi do jej życia. Jednak są dni, kiedy udaje się naprawdę daleko, co dostarcza ogromne emocje. Używa różnych środków transportu, poznaje różne miejsca, przeżywa różne przygody. Gdzie się uda? Co zobaczy? Co przeżyje?

Książka jest po prostu świetna. To jedna z tych pozycji, które nie tylko bawią, ale zdecydowanie poszerzają dziecięcą wiedzę. Dowiemy się wiele ciekawostek, a także ważnych informacji związanych zarówno z różnymi miejscami, jak i z samym podróżowaniem.

Główną bohaterką jest Basia dziewczynka, której po prostu nie da się nie lubić. Pełna energii, pomysłowa, sympatyczna, urocza.

Ilustracje są ładne, przyciągają wzrok i zachęcają do poznania treści.

Test zdecydowanie pod dziecko. Dość prosty, ciekawy, zachęcający do słuchania.

„Basia. Wielka księga podróży” to książka, która bawi i uczy. Dziecko wraz z Basią wyruszy w wiele ciekawych podróży, z wielką przyjemnością polecam.

Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA

Basia i przyjaciele. Anielka
Zofia Stanecka0
Okładka ksiązki - Basia i przyjaciele. Anielka

Nowa seria o Basi i jej przyjaciołach dla nieco starszych czytelników! Nowa seria przygotowana specjalnie dla trochę starszych czytelników ,,Basi", którzy...

Basia i przedstawienie
Zofia Stanecka0
Okładka ksiązki - Basia i przedstawienie

Basia i jej grupa przedszkolna szykują przedstawienie niespodziankę. Kto zagra jaką rolę? Czy utrzymanie tajemnicy jest łatwe? Im bliżej przedstawienia...