Bezruch to złudzenie. Ciało może spać, serce – nigdy.
Adam, pięćdziesięcioletni mężczyzna, żyje u boku młodszego partnera, Kacpra. Łączy ich wspólna codzienność, dzieli – to, czego przez lata nie potrafili sobie powiedzieć. Niedokończone rozmowy, urazy i przemilczana przeszłość osiadły między nimi jak cień, którego nie sposób przegonić.
Pewnego dnia Adam odbiera telefon od Sebastiana – przyjaciela sprzed lat, z którym wiąże go więcej niż tylko dawne relacje. Nie tłumacząc niczego Kacprowi, wyrusza w podróż, która może okazać się zarówno misją ratunkową… jak i spóźnionym pożegnaniem.
Adam wie, że Sebastian zbyt długo dryfował w stronę autodestrukcji. A telefon, który wykonał, mógł być jego ostatnim wołaniem o pomoc.
Bezruch to intymna opowieść o emocjonalnym paraliżu, który odbiera głos, zatrzymuje ruch i zamraża uczucia. Historia mężczyzny, który odkrywa, że nie da się kochać, nie biorąc za to odpowiedzialności. I że czasem tylko bliskość może przywrócić puls życiu.
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2025-11-07
,,Bezruch" to debiutancka powieść Macieja Zakliczyńskiego, znanego do tej pory głównie za choreografie, choćby do ,,Twoja twarz brzmi znajomo. Twierdzi, że do literackiego debiutu dojrzewał latami. ,,Z wiekiem słowa dojrzewają jak wino -- tracą świeżość, ale zyskują gęstość, której nie sposób udawać." Głównym bohaterem powieści jest pięćdziesięcioletni Adam. Jest gejem, zawarł za granicą Polski małżeństwo z młodszym od niego Kacprem. Zaniepokojony telefonem od swojego przyjaciela Sebastiana, wyrusza na spotkanie z nim. Podróż i spotkanie z dawnym przyjacielem to okazja do przeanalizowania swojego życia, powrót do przeszłości. Powraca wspomnieniami do swoich partnerów i przyjaciół. Z zapowiedzi wydawniczych i opisu na okładce, spodziewałam się raczej innej historii. Zabrakło mi w tych wspomnieniach opisu codziennego życia homoseksualistów, jak są odbierani przez osoby heteroseksualne. Autor głównie skupił się na ich aktach seksualnych, kto z kim i gdzie. Większość wspomnianych postaci to osoby tragiczne, niektóre popełniły samobójstwa, inni zmagają się z AIDS. A przecież niektórzy żyją w długotrwałych szczęśliwych związkach. Autor przybliżył jakby tylko jedną stronę życia tych mężczyzn. To powieść o miłości, przyjaźni i namiętności, ale też o samotności i depresji i wykluczeniu. Autor porusza trudne tematy; odrzucenie, uzależnienie, brak zrozumienia, ból po stracie bliskiej osoby. Pierwszoosobowa narracja pozwala lepiej zrozumieć rozterki Adama. Czuje się rozdarty. ,,Nie miałem prawa narzekać, kochałem i byłem kochany, miałem dom i rodzinę, utrzymywałem płynność finansową, byłem ceniony w pracy. Czułem się zmęczony, znudzony i nie miałem planów. Gdy zadałem sobie pytanie, co by się stało, gdybym nagle umarł, odpowiedź była krótka, nic." Nie jest to literatura łatwa i przyjemna, raczej bolesna, ale pozostająca na długo w pamięci. Akcja dzieje się w środowisku LGBT, ale problemy bohaterów powieści, to problemy dotyczące całego społeczeństwa. Autor stawia pytania, a odpowiedzi pozostawia czytelnikowi.
Przeczytane:2025-12-03, Ocena: 6, Przeczytałam,
(czytaj dalej)