Nie słyszeli o magii od setek lat, więc włożyli jej istnienie między legendy. Gdy więc nadchodzą wielkie zmiany – równowagę świata zaburzają susza, chwiejność władzy oraz na powrót budzące się do życia tajemnicze istoty – nie są gotowi im sprostać.
Wolne Miasto Órn okupuje klan, dla którego Czas i Śmierć są jedyną świętością. Na jordyjskim dworze ujawnia się tajemnica mogąca zaważyć o losach królestwa. Z dala od wielkich wydarzeń pewien skald staje oko w oko z legendą, mistrzyni kart mierzy się z najtrudniejszym jak dotąd wyzwaniem, mnich poszukuje nowego adepta, a dwoje młodych ludzi odkrywa, że łączy ich więcej, niż ktokolwiek mógłby przypuszczać.
„Biały i Czarna” to historia o przyjściu nowego i nieznanego, odkrywaniu samych siebie oraz relacjach – o tym, jak miłość, nienawiść i obojętność kształtują rzeczywistość.
Wydawnictwo: Hansen we współpracy z Empik Selfpublishing
Data wydania: 2025-03-03
Tytuł oryginału: Biały i czarna - Czego boi się Śmierć
Język oryginału: Polski
Książkę wygrałam w rozstaniu ? dziękuję bardzo ?
Świetnie wykreowany świat. Sporo bohaterów i wątków,ale to wszystko się ładnie ze sobą łączy. Oczywiście jest to część pierwsza z ciekawie zapowiadającej się serii ?.Czym jest Skelfia? Czy Alexia jest dobrą wiedźmą? Kto kryje się w wieży? I czy tam naprawdę straszy? Czy Talla w męskim świecie może być Karcianą Królową? Czy Wicherkowi uda się znaleźć drogę do domu? Czy młodziutki Aeldrik da sobie radę w zakonie? Czy król odnajdzie to czego szuka i co na to królowa? Na te wszystkie pytania właśnie w tej książce znajdziecie odpowiedzi ?
Polecam ?
Przeczytane:2026-06-21, Ocena: 6, Przeczytałem,
Mam niejasne przeczucie, że tutaj się szykuje coś dużego! Czego boi się śmierć jest pierwszym tomem serii i zarazem debiutem autorki. Ale jakim! Natalia z przytupem wkracza na scenę polskiej fantastyki!. Serwuje nam tutaj wielowątkową opowieść w surowym świecie do którego powraca magia, ale nikt do końca nie zdaje sobie sprawy co tak naprawdę się dzieje. Ogromne wrażenie zrobiły na mnie opisy Skelfie. Są bardzo tajemnicze i takie... wbrew naturze, a jednocześnie w zgodzie z nią. Bardzo przypadły mi do gustu fragmenty dziejące się pod Kozią wieżą. Relacja pomiędzy bardem, a trollicą jest świetnie wyważona pomiędzy refleksyjnością a lekkością i humorem. Wątki z Tallą to jest czyste złoto. Mogłabym tak wymieniać i naprawdę miałabym problem z wybraniem ulubionych bohaterów! I mimo, że mnogość wątków oraz bohaterów może na pierwszy rzut oka wydawać się przytłaczająca, to wyraźnie czytając wyraźnie czuć, że przez to autorka wprowadza nas coraz głębiej do tego świata, pokazuje go na razie jakby z wierzchu, ale z każdej strony. Bardzo jestem ciekawa w jaką stronę to pójdzie, jak tam magia wróci i o co właściwie chodzi z tymi bóstwami! Bo niewątpliwie sporo nam w tym świecie namieszają! Przez dużą część książki miałam niedosyt informacji o tym jak działa magia oraz mitologii tego świata, i o ile na pierwsze pytanie nie dostałam na razie jasnych odpowiedzi, to opowieści snute przez bohaterów pod koniec, sporo objaśniły w kwestiach mitologicznych. Czego boi się śmierć jest bardzo udanym, nie tylko debiutem, ale książką wogóle i wprowadzeniem do obszernej (jak mi się wydaje) serii fantastycznej. Będę z niecierpliwością wyczekiwać kolejnych tomów i kibicować ich powstawaniu!
Jeśli lubicie fantastykę bez nadmiernego patetyzmu i zadęcia, a jednocześnie niepozbawioną refleksji, to zachęcam was do sięgnięcia po ten tytuł.