Drugi tom serii detektywistycznej Joanny Jagiełło - uznanej autorki książek dla dzieci i młodzieży. Ci sami nietuzinkowi bohaterowie, pięć kolejnych intrygujących śledztw, nowi podejrzani. I nowe zadania dla młodych detektywów!
Gdzie się podziała walizka pasażerki pociągu?
Czy modelka uciekła w sukni słynnego projektanta?
Kto dewastuje mikołaje w całym miasteczku?
Skąd się wzięły bałwany w stroju trenera szkółki narciarskiej?
Dlaczego z biblioteki znikają książki najpopularniejszych autorów?
Inka i Filip na dobre wciągnęli się w pracę Biuro Detektywistycznego Trop Sekret. I całe szczęście, bo wokół znów dzieją się rzeczy, które burzą spokój mieszkańców Milutek (i nie tylko!). Trzeba wyśledzić, kto albo co za tym wszystkim stoi. A nikt nie zrobi tego lepiej niż para młodych detektywów, którzy na dodatek świetnie się przy tym bawią!
Sprawdź swoje detektywistyczne umiejętności - razem z Inką i Filipem rozwiązuj najbardziej zawikłane zagadki!
Wydawnictwo: Burda Książki
Data wydania: 2022-10-12
Język oryginału: Polski
Otylia jest porywająca. Przyciąga każde spojrzenie Feliksa. Ubiera się ekstrawagancko, nie przejmuje się opinią innych, wciąż się uśmiecha. Nic dziwnego...
Na urodziny Majka zaprosiła prawie całą klasę. Prawie, bo przy rozdawaniu zaproszeń świadomie pominęła Jessikę, Grubego i Morusa. Co za okropna...
Przeczytane:2025-11-17, Ocena: 5, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025, 12 książek 2025, 26 książek 2025, 52 książki 2025,
Nadrabiam zaległości w literaturze dziecięco -młodzieżowej sięgając po drugi tom serii detektywistycznej Joanny Jagiełło, którą mój syn ma już dawno za sobą. To powrót do świata Milutek oraz dwójki młodych detektywów: Inki Kos i Filipa Szyszki. Tym razem nad oknem biura w kamienicy przy Rynku 5 pojawia się nowy szyld, a Inka i Filip działają posiadając status pełnoprawnych detektywów. Choć kompromis z tatami dotyczący współdzielenia biura wydaje się rozsądny, szybko okazuje się, że prawdziwe zagadki rzadko dają się rozwiązać zza biurka, a nawet niekoniecznie w samych Milutkach. I tu autorka ponownie zaprasza małych czytelników do wspólnego rozwiązywania zagadek, oferując pięć nowych, intrygujących śledztw, które nie tylko wciągają, ale też bawią i pobudzają wyobraźnię. Na Inkę i Filipa oraz sięgające po książkę dzieci czekają pytania, które od razu rozpalają ciekawość: Gdzie zniknęła walizka pasażerki pociągu? Czy modelka uciekła w sukni słynnego projektanta? Kto niszczy mikołaje w całym miasteczku? Skąd biorą się tajemnicze bałwany w stroju trenera narciarskiego? I dlaczego z biblioteki znikają książki najpopularniejszych autorów? Każda zagadka jest inna, ale wszystkie łączy lekki ton, humor i konstrukcja znana z poprzedniego tomu, dzięki której można samodzielnie próbować dojść do rozwiązania. Humorystycznie brzmią nawet nazwiska bohaterów drugoplanowych: pracownika Warsu - Azi Zumy, projektanta mody - Sergia Garbaniego, właściciela szkoły karate - Pakosława Mocnego, właścicielki kramu ze słodyczami - Teresy Słodycz, czy chłopca nazywającego się Brajan Kluska. Mnie nazwiska bohaterów ponownie rozbawiły i muszę przyznać, że autorka ma wyjątkowy dar do ich tworzenia. Są nie tylko pomysłowe i zabawne, ale też doskonale oddają charakter postaci. Podobnie jak w pierwszym tomie, tekst uzupełniają ilustracje autorstwa Tomka Kozłowskiego. Drugi tom serii to udana kontynuacja. Zapraszająca do wspólnego rozwiązywania zagadek, pozwalajac ćwiczyć logiczne myślenie i spostrzegawczość, pojawiają się wątki relacji rodzinnych i sąsiedzkich, promuje współpracę i przyjaźń, a humorystyczny ton opowieści sprawia, że lektura jest lekka i przyjemna. Choć jest skierowana głównie do czytelników w przedziale wiekowym 8-12 lat, czytając ją bawiłam się całkiem nieźle.