Okładka książki - BOSKI GEN - 2. Narodzenie - II

BOSKI GEN - 2. Narodzenie - II

Drugi tom ,,Boskiego genu" zabiera czytelnika w fascynującą podróż przez dzieła wielkich mistrzów malarstwa. Autor pokazuje, że sceny Bożego Narodzenia w sztuce nie są jedynie ilustracją ewangelicznych wydarzeń. Są intelektualnym i duchowym dialogiem z tajemnicą wcielenia - dialogiem pełnym symboli, ukrytych znaczeń, a czasem także prowokacji.

Każdy rozdział odsłania inny kod zapisany w obrazie: kometę Giotta, niepokojącą postać w dziele Boscha, polityczne napięcia ukryte w kompozycjach Dürera czy dramatyczny mrok Caravaggia. Autor przekonuje, że artyści nie tylko opowiadali historię narodzin Chrystusa, ale interpretowali ją na nowo, wpisując w swoje dzieła pytania epoki, spory religijne i własne doświadczenia wiary.

Informacje dodatkowe o BOSKI GEN - 2. Narodzenie - II:

Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Impuls
Data wydania: 2026-03-26
Kategoria: Duchowość, religia

Tagi: Psychologia zdrowia filozofia Filozofia humanistyczna Filozofia umysłu Religie i wierzenia

Kup książkę BOSKI GEN - 2. Narodzenie - II

BOSKI GEN. Narodzenie - I
Mariusz Szajda0
Okładka ksiązki - BOSKI GEN. Narodzenie - I

Książka stanowi dogłębne studium narodzin Jezusa Chrystusa, analizowane zarówno w aspekcie historycznym, jak i kulturowo-artystycznym. Narodziny Jezusa...

Opad
Opad