Okładka książki - Brat

Brat

DOM, W KTÓRYM ZŁO TO RODZINNA TRADYCJA.

W głębi Appalachów, z dala od cywilizacji, rodzina Morrowów prowadzi życie rządzone przemocą, tajemnicami i śmiercią. W ich świecie obowiązuje jedno prawo: rodzina ponad wszystko -- bez względu na to, jak mroczne są jej sekrety.

Dziewiętnastoletni Michael nie pasuje do świata, w którym się wychował. Choć dorastał w cieniu brutalności, jego serce pragnie czegoś więcej -- wolności, miłości, innego życia. Kiedy poznaje Alice, dziewczynę z pobliskiego sklepu muzycznego, zaczyna wierzyć, że ucieczka jest możliwa. Ale od rodziny Morrowów nie odchodzi się tak po prostu. Zwłaszcza gdy nosisz ich imię... i ich grzechy.

,,BRAT" TO DUSZNY, PSYCHOLOGICZNY THRILLER Z ELEMENTAMI GROZY, KTÓRY BADA GRANICE LOJALNOŚCI, CZŁOWIECZEŃSTWA I TEGO, JAK BARDZO MOŻNA ZŁAMAĆ LUDZKĄ DUSZĘ, ZANIM PRZESTANIE BYĆ SOBĄ.

,,Brutalny, nihilistyczny thriller... Imponujący styl Ahlborn i mistrzowskie ukazanie psychologicznych skutków systemowej przemocy wynoszą tę powieść ponad literacki odpowiednik filmu slasher. Zwrot akcji w finałowym akcie wbija w fotel. Ta bezlitośnie ponura historia zdecydowanie nie jest dla osób o słabych nerwach, ale niemal niemożliwe jest oderwać się od jej stron". Publishers Weekly

,,Ta opowieść o braterskiej miłości i nienawiści miażdży do szpiku kości... Brat to horror na najwyższym poziomie... Styl pisarski jest tak dobry, tak precyzyjny, że ta książka może okazać się cichym bestsellerem roku -- na miarę Zaginionej dziewczyny -- zasługującym na wszelkie pochwały i wyróżnienia... Prawdziwa klasyka gatunku... To jedna z tych powieści, które musisz mieć jak najszybciej". This is Horror, ceniony brytyjski serwis poświęcony literaturze grozy i warsztatowi pisarskiemu

,,Ania Ahlborn to świetna narratorka, która potrafi zbudować atmosferę grozy dosłownie od pierwszej strony". Jeff Somers, uznany autor powieści We Are Not Good People

Informacje dodatkowe o Brat:

Brat - opinie o książce

Avatar użytkownika - czytelniczkazpro
czytelniczkazpro
Przeczytane:2025-12-02, Ocena: 5, Przeczytałam,

"BRAT" to historia, której fabuła skupiona jest na młodym chłopaku imieniem Michael.
Michael wychowuje się w patologicznej  rodzinie Morrowów. Chociaż jak dla mnie słowo patologia to nie jest odpowiednie określenie 🫣
W czterech ścianach ich domu obowiązują zasady, których każdy musi przestrzegać,  przemoc to codzienność, a sekretów jakie skrywa dom jest porażająca.
Michael w pewnym momencie zaczyna kwestionować świat, w którym żyje, a to niestety ma swoje konsekwencje, dramatyczne konsekwencje.

Rzadko mam coś takiego, że po przeczytaniu książki nie wiem co mam o niej napisać. Tylko przyczyną nie jest to, że była kiepska, ale dlatego, że była tak dobra, że aż mnie zatkało. No ale przecież coś napisać muszę, więc do dzieła.

"BRAT" to połączenie thrillera psychologicznego z horrorem. Z racji poruszonych w książce m.in., takich wątków jak p*rwanie, prz*moc domowa, z*bójstwa, kan*balizm skierowana jest do osób pełnoletnich i tych o mocnych nerwach.
To historia, której klimat jest niezwykle specyficzny, ciężki, wręcz klaustrofibiczny, duszny, powiedziałabym, że nawet wyczerpujący emocjonalnie. Nie jest to tania imitacja kiepskiego horroru pełna dziwactw. To historia, której siłą jest psychologiczny aspekt, atmosfera beznadziei i stopniowe wciąganie przez autorkę czytelnika w spaczony umysł rodziny Morrowów, rodzinę o której nie da się zapomnieć.

Autorka pokazuje, że często największym horrorem nie są stworzone przez wyobraźnię potwory, nadnaturalne twory, krew lejąca się strumieniami, a to co kryje się w ludziach, w relacjach rodzinnych, jej toksyczności i w tym co dzieje się za zamkniętymi drzwiami. I chociaż nie brak tu makabrycznych momentów to tu sednem horroru są emocje i psychologia.
Klimat jaki zbudowała autorka przyprawia o ciarki, wywołuje niepokój, a nawet smutek, do tego autorka sprawiła, że ​​z łatwością mogłam sobie wyobrazić scenerię, wygląd bohaterów i tą grozę z nimi związaną.
A krótkie rozdziały i to ciągle wyczuwalne napięcie sprawiają, że czyta się tą powieść jednym tchem, a samo zakończenie sprawiło, że szczęka opadła mi do samej ziemi.
To co mnie tu jeszcze wprawiło w osłupienie to znaczenie tytułu, bo....jak się okazało tytuł miał wiele znaczeń, ale odkrycie go w pełni było jakby dostać obuchem w twarz. Ja się totalnie tego nie spodziewałam 😱

"BRAT" to kawał konkretnej książki, dla konkretnej grupy odbiorów, to książka pełna grozy w dosłownym tego słowa znaczeniu. Jeśli należysz do osób, które lubią horrory, thrillery czy suspens, to ja z pełną odpowiedzialnością polecam tę książkę.

Ps. Lepiej nie jeść podczas czytania 😉

Avatar użytkownika - kryminalnatalerz
kryminalnatalerz
Przeczytane:2025-12-04, Ocena: 5, Przeczytałam,

Do jak wielkich potworności jest w stanie przyzwyczaić się normalny człowiek? Czy będąc świadkiem niewyobrażalnej przemocy można zachować w sobie jeszcze jakieś człowieczeństwo? Te pytania stają się bazą powieści "Brat" Ani Ahlborn, pierwszej jej autorstwa, jaka została przetłumaczona na polski. I jest to wielkie wydarzenie, bo autorka to Polka, która jako dziecko wyemigrowała do USA i tam swoimi powieściami zdobyła sobie uznanie. Gatunkowo jest to coś z pogranicza thrillera psychologicznego i powieści grozy, z tym że groza kryje się tu nie w nadprzyrodzonych czy paranormalnych zjawiskach, a po prostu w człowieku, w tym, do czego człowiek jest zdolny, do jakich potworności jest się w stanie posunąć. Jednak tym, co szokuje jeszcze mocniej niż same czyny, jest sposób, w jaki podchodzi do nich narrator - oddaje je jako coś absolutnie normalnego. Ten kontrast wprawia w prawdziwe osłupienie, sprawia, że o tej powieści jest zwyczajnie trudno pisać, ciężko oddać te emocje, jakie sobą niesie, bo tak naprawdę to szok jest tym, co zmusza czytelnika do własnych refleksji i o nie tutaj chodzi - mimo kilku scen ocierających się o makabrę, nie ma nią epatowania, a jej celem jest oddanie skomplikowania psychologicznego poruszanych zagadnień. Świetne kreacje, sięganie do najmroczniejszych zakątków ludzkiej duszy i refleksje nad złem przedstawione są w formie przemyślanej i osadzonej na intrydze lekko kryminalnej, której można z początku w historii nawet się nie zauważa, ale która finalnie wyprowadza emocje do nieznośnego wręcz zenitu. To powieść emocjonalnie bardzo ciężka, a jednak czyta się ją świetnie.

Witajcie moi kochani

Horror psychologiczny tak czy nie?

Dziś chciałabym przedstawić Wam bardzo wstrząsającą, a zarazem niesamowitą historię.

Tytuł: Brat

Autor: Ania Ahlborn

Wydawnictwo: Muza

Za egzemplarz książki bardzo dziękuję Wydawnictwu Muza - współpraca reklamowa

#współpracareklamowa #współpracabarterowa #współpracarecenzencka

Historia opowiada o rodzinie Morrowów, którzy mieszkają z dala od cywilizacji. To pozornie niczym niewyróżniająca się rodzina. Jednakże o bardzo oryginalnych upodobaniach. Jeden z synów Michael czuje, iż nie pasuje do tej rodziny, ponieważ nie czerpie takiej samej przyjemności z dokonywanych czynów, co inni członkowie. Marzy jedynie o innym życiu. Z dala od domu. Jego pragnienie pogłębia się jeszcze bardziej w momencie, gdy poznaje dziewczynę. To właśnie z nią planuje zacząć życie od nowa z dala od znanej mu rzeczywistości. Nie podejrzewa on jednak, iż nie będzie to takie proste. Bowiem kto jest członkiem rodziny Morrowów pozostaje nim na zawsze.

Cóż to była za lektura. Mroczna oraz nieprzewidywalna.

Fabuła wciągnęła mnie już od pierwszych stron powieści. Podejrzewałam, iż ta rodzina nie jest taka zwyczajna. Lecz nie spodziewałam się, że aż tak bardzo. Im dalej zagłębiałam się w lekturę, tym więcej poznawałam sekretów członków rodziny. I w niej dosłownie każdy miał coś do ukrycia. Jednakże to czym się zajmowali dla rozrywki przechodziło moje najśmielsze oczekiwania. I z moralnego punktu widzenia to było po prostu niedopuszczalne. Lecz ja uwielbiam takie powieści. Momentami śmiało można powiedzieć, iż był to horror ekstremalny.

To czym się zajmowali dla rozrywki to jedno, zaś to co ukrywali i jakie mieli charaktery to drugie. I właśnie to co ukrywali sprawiło, iż powieść ta zostanie ze mną zdecydowanie na dłużej. A zdecydowanie skrywali bardzo mroczne sekrety.

Akcja powieści rozwijała się powoli, dzięki czemu mogłam się nią delektować. Jednocześnie pozytywnie wpłynęło to na budowanie napięcia. Wszelkie informacje dawkowane były bardzo miarowo, subtelnie, aby w kulminacyjnym momencie przedstawić prawdę.

Pod względem bohaterów dosłownie każdy z nich mnie zaintrygował. Wielokrotnie zastanawiałam się co sprawiło, iż zdolni byli do takiego bestialstwa. Oczywiście im dalej zagłębiałam się w lekturze tym więcej rozumiałam. Wykreowani zostali w niesamowity i bardzo realny sposób. Ponadto zwróciłam uwagę na przedstawienie ich psychiki oraz motywów działania. To co wydawało się takie proste później okazywało się być bardzo złożone.

Zakończenie stanowiło idealne podsumowanie historii. Niczego bym w nim nie zmieniła. owszem może było trochę przewidywalne, ale wcale mi to nie przeszkadzało. Sprawiło, iż sekrety ujrzały światło dzienne. I pomimo, iż trudno to wszystko zaakceptować z moralnego punktu widzenia, to pod względem moich osobistych upodobań jestem zachwycona tą powieścią. Zdecydowanie poproszę o więcej.

Reasumując ,,Brat" to mroczna powieść o bardzo dysfunkcyjnej rodzinie, w której każdy powinien znać swoje miejsce i przestrzegać surowych zasad. Stanowi idealny obraz ludzkiej psychiki oraz brutalności. To niepojęte do czego zdolny jest człowiek. W kontekście specyficznych upodobań rodziny powieść ta skojarzyła mi się z filmem ,,Dom 1000 trupów", w którym również rodzina zajmowała się bardzo osobliwym hobby. I właśnie ze względu na brutalność, tajemniczość i złożoność fabuły oraz portrety psychologiczne bohaterów powieść ta zostanie ze mną na dłużej.

Serdecznie polecam, strona.394

Avatar użytkownika - Szpilkaczyta
Szpilkaczyta
Przeczytane:2025-11-23, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,

Witam Was bardzo serdecznie moi drodzy książkomaniacy. Za oknem śnieg, biała pierzynka przykryła świat, a u mnie po lekturze w sercu mrok i niedowierzanie, że to była świetna lektura. Pierwsze spotkanie z autorką i zaskoczenie, że książka pochłonęła mnie totalnie, już dawno mnie tak nie wzięło.

Trup ściele się gęsto, morze krwi, trudne relacje rodzinne, przemoc psychiczna i fizyczna, kanibalizm i to wszystko zamknięte w tej niepozornej książce, która nie jednemu fanowi horroru na długo zostanie w głowie.