Okładka książki - Bydgoskie Przedmieście w Toruniu. Pocztówki z kolekcji Tamary i Krzysztofa Klunderów

Kontynuacja rozpoczętej albumem Podgórz koło Torunia. Pocztówki z kolekcji Pawła Żuchowskiego historii miasta widzianej z perspektywy ocalałych kart pocztowych. Autorka, Katarzyna Kluczwajd – historyczka sztuki i regionalistka z Torunia, tym razem zabiera nas na Bydgoskie Przedmieście w Toruniu, którego dzieje przedstawiają pocztówki wybrane z kolekcji Tamary i Krzysztofa Klunderów. Dodatkową wartością albumu jest sięgające czasów pruskich szczegółowe kalendarium, bogato ilustrowane historycznymi dokumentami oraz zdjęciami.

Informacje dodatkowe o Bydgoskie Przedmieście w Toruniu. Pocztówki z kolekcji Tamary i Krzysztofa Klunderów:

Data wydania: 2020-12-10
Kategoria: Albumy

Kup książkę Bydgoskie Przedmieście w Toruniu. Pocztówki z kolekcji Tamary i Krzysztofa Klunderów

Viktoria Park i Tivoli. Restauracje-ogrody
Katarzyna Kluczwajd0
Okładka ksiązki - Viktoria Park i Tivoli. Restauracje-ogrody

Kultura popularna u schyłku XIX w. zaświadczała o nowoczesności miasta tak samo, jak... komunikacja publiczna i wodociąg. W Toruniu kwitła w przedmiejskich...

Katarzyna Kluczwajd0
Okładka ksiązki - Podgórzajki, czyli podtoruńsko-podgórskie bajki (niekoniecznie dla najmłodszych)

Gdzie jest zakamuflowana opcja stacji przesiadkowej do przeszłości? Któż z wielkich wstrzymał osoby swej w Toruniu degradację – na Podgórz przeniósł...