Ceremonia nie polega na świętowaniu kamienia milowego; chodzi o uhonorowanie procesu stawania się.
Jeśli szukasz sposobu na głęboką introspekcję i odkrywanie własnej tożsamości - ta książka jest dla ciebie. Niepowodzenia i nieoczekiwane momenty często dają nam szansę na głębsze poznanie siebie. Autorka zachęca nas do porzucenia oczekiwań i pełnego zaangażowania się w proces stawania się tym, kim naprawdę jesteśmy. Przypomina, że często musimy uwolnić się od tego, co nie jest nasze, aby przyjąć to, co takie jest, oraz że miłość własna to nie zauroczenie, ale powrót do domu.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-04-09
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: Ceremony
Brianna Wiest to amerykańska autorka znana z wyjątkowo refleksyjnych i wnikliwych poradników psychologicznych. W Polsce zdobyła popularność dzięki książkom „101 esejów, które zmienią Twój sposób myślenia” oraz „Góra, którą musisz pokonać, to ty”. Jej twórczość koncentruje się wokół rozwoju osobistego, emocjonalnego uzdrawiania i budowania samoświadomości. Cechuje ją ciepły, medytacyjny styl pisania, który działa jak balsam dla duszy – nie narzuca rozwiązań, lecz zaprasza do wewnętrznego dialogu.
„Ceremonia. Powrót do siebie” to książka inna niż typowe poradniki. Nie znajdziemy tu klasycznych rozdziałów z listą ćwiczeń czy gotowych wskazówek. Zamiast tego autorka serwuje serię krótkich esejów, przemyśleń i refleksji, które łączą się w spójną podróż ku lepszemu zrozumieniu siebie. To książka, którą można czytać powoli – rozdział po rozdziale, wracając do wybranych fragmentów w zależności od nastroju i potrzeby chwili.
Wiest pokazuje, że największe zmiany zaczynają się nie w spektakularnych momentach, lecz w ciszy – w chwilach, gdy decydujemy się zrzucić maski i skonfrontować z własnymi emocjami. „Ceremonia” to symboliczna nazwa dla tego procesu – uhonorowania siebie, zaakceptowania przeszłości i odważnego spojrzenia w przyszłość. Autorka zachęca, by porzucić narzucone schematy, oczekiwania i wyobrażenia o tym, kim powinniśmy być, i wreszcie pozwolić sobie być sobą. Pisze również o miłości własnej – nie jako powierzchownym zauroczeniu sobą, ale głębokim powrocie do domu, do autentycznego „ja”.
Czytelnicy, którzy już sięgnęli po książkę, doceniają jej uniwersalność – wielu z nich określa ją jako intymną, kojącą i dającą siłę. Podkreślają, że to nie jest lektura „na raz”, lecz towarzysz w ważnych momentach życia. Niektórzy traktują ją jak codzienny rytuał – otwierając losowy fragment, znajdują w nim dokładnie to, czego w danej chwili potrzebują.
Dla kogo jest ta książka? Dla osób, które szukają spokoju, refleksji i emocjonalnej głębi. Dla tych, którzy chcą lepiej zrozumieć siebie, poradzić sobie z trudnymi emocjami i nauczyć się bardziej świadomie żyć. To nie jest książka akcji – to książka duszy.
„Ceremonia. Powrót do siebie” to poradnik, który wymyka się standardowej formie. To ciche, ale niezwykle mocne zaproszenie do życia w prawdzie i zgodzie ze sobą. Jeśli szukasz książki, która pomoże ci się zatrzymać, spojrzeć do wewnątrz i odnaleźć spokój – Brianna Wiest stworzyła ją właśnie z myślą o tobie.
To książka pełna krótkich sentencji, cytatów motywacyjnych, wspierających afirmacji. Idealna by czytać taką krótką myśl każdego dnia rano. Książka ta docenia to, że można przejść przez trudne rzeczy, ale pomaga podnieść się i krok po kroku uwierzyć w siebie. Autorka zachęca do akceptacji siebie i rozwoju, nawet jeśli w życiu spotkały nas gorsze chwile. Książka zachęca do tworzenia własnych małych ceremonii, aby zaznaczyć zmiany i pielęgnować współczucie dla siebie.
W książce jest dużo wolnego miejsca, moim pomysłem było kreatywne wyżycie się na kartkach tej książki pomiędzy tymi wspierającymi sentencjami.
Jeśli natomiast czytaliście poprzednie książki tej autorki, to mam wrażenie, że te treści się powtarzają i nie znajdziecie tu nic nowego.
Ceremonia -powrot do siebie
Cos mnie skusilo na przeczytanie tej ksiazki, o szczerze nie bylo jakiegos wielkiego woow . Plus byl tylko taki ze ksiazke mega szybko sie czyta , przeczytana w jeden dzien .
,,Twoje życie należy tylko do ciebie. Powtarzaj to sobie, dopóki nie zniknął resztki twojego strachu. Niech to będzie twoja mantra, dopóki nie zrozumiesz, że nie doskwiera ci nadmiar siły, lecz, że masz odwagę, by podążać za własnym sercem, że nie brak ci wartości, lecz cechuje cię szczerość na temat bardzo naturalnego, ludzkiego poczucia niedowartościowania."
,,Prawda jest taka, że jeśli chcemy dokonać skoku naprzód, często trzeba nam się o krok cofnąć. Gdyby nam nie przeszkadzano, nie odczuwalibyśmy potrzeby zmiany."
Przyznam się wam, że bardzo trudno mi było zdecydować się na konkretny cytat, gdyż każda złota myśl, każde zdanie czy nawet forma ułożenia przedstawiająca wiersz, była i jest dla mnie bardzo wartościowa. Autorka stworzyła dla nas książkę, gdzie każda ważna informacja jest zawarta nawet w jednym zdaniu, jednaj linijce, a nawet do półtorej strony. Są to myśli, które pokazują nam, że każda rzecz w naszym życiu nie dzieje się bez przyczyny. Że jeśli oczekujemy zmian, to nie powinno nas dziwić zakończenie jakiegoś etapu, gdyż tylko wtedy może nadejść początek czegoś nowego. Niektórzy w naszym życiu pojawiają się dosłownie na chwilę. Ja ostatnio w sklepie spotkałam bezdomnego, który kupował porcję rosołową podkreślając, że jest tylko do psa. Zaintonował to z siłą i mocą, by ludzie mu uwierzyli, a przecież nikogo nie powinno obchodzić co kto kupuje. Patrzył w oczy kilku osobom z kolejki, w tym tylko ja nie odwróciłam wzroku od jego spojrzenia. Później co chwila na mnie spoglądał, aż było mi głupio, gdyż nie dowierzał, że potrafiłam go zauważyć. Stałam za nim w kolejce, więc wzięłam więcej wędlin z zamiarem podarowaniu mu połowy z nich. Później stało się coś bardzo dziwnego. Wyszłam ze sklepu prawie za nim, ale jego już nigdzie nie było. Dosłownie jakby zaraz po moich myślach sam uciekł nie chcąc tak zwanej jałmużny. Zauważyłam też, że pomimo ubogości, posiadał też dumę. Mi za to cały dzień zajęło myślenie o nim, jak łatwo mam kupić szynkę, jak nie muszę myśleć, czy wystarczy mi na nią pieniędzy, podczas gdy kiedyś mając w portfelu pięćdziesiąt złotych kombinowałam jak mogłam, by jeszcze dzieciom kupić do podstawowych zakupów coś słodkiego. Z tym mężczyzną miałam styczność zaledwie dwadzieścia minut, a sprawił, że zaczęłam widzieć jak wiele od tamtego czasu się zmieniło i jak przestałam to doceniać. Dał mi lekcję nic nie mówiąc. I dokładnie jest z tym poradnikiem. Otworzy wam oczy na najzwyklejsze rzeczy. Podpowie kto jest w waszym życiu ważny, pomoże zaakceptować siebie, zrozumieć, że musimy porzucić to, co mamy, by dostać właśnie to, co chcemy. Takie prawdziwe złote myśli, które będą uczyły nas manifestacji, pokochania siebie i nauczenia się żyć na poziomie o którym zawsze marzyliśmy. Niesamowita pozycja, ogromnie ją polecam!
,,ŻYCIE, KTÓREGO PRAGNIESZ, CZEKA NA CIEBIE PO DRUGIEJ STRONIE LĘKU, KTÓREGO UNIKASZ."
,,Ceremonia. Powrót do siebie" to lekka i bardzo wartościowa pozycja, która skłania do wielu przemyśleń. Jej głównym zadaniem jest to, aby czytelnik odkrył i zrozumiał w pełni swoje emocje, które często skrywa gdzieś w głębi swojej duszy.
Autorka kładzie nacisk na to, że życie, którym żyjemy, zostało dane NAM i to my w pełni jesteśmy za nie odpowiedzialni, to my nim kierujemy i podejmujemy decyzję, które mają nas prowadzić ku lepszemu. Każdy człowiek ma szansę na to, aby znaleźć swoje miejsce na ziemi i żyć pełnią, czerpać radość z najmniejszych rzeczy, ale przede wszystkim żyć w zgodzie z samym sobą. Bo to my powinniśmy być dla siebie najważniejsi.
,,Ceremonia" jest zbiorem wartościowych sentencji, które skłaniają czytelnika do przemyśleń i głębszego odkrycia swojej duszy przed samym sobą. Przy każdym tekście trzeba zwolnić, zastanowić się, podumać. Tu nie da się przekładać szybko kartek.
Czytelniku - bądź i żyj. Dla siebie.
Samoakceptacja jest najważniejsza! Nie zakopuj jej głęboko w sobie, nie daj jej zgnieść nikomu innemu. Uwierz w siebie.
Świetna książka, która pomimo małej obojętności będzie towarzyszyła swojemu odbiorcy przez kilka następnych dni. Nie jest to pozycja, którą da się przysłowiowo połknąć na raz. Ją trzeba powoli dawkować, a przemyślenia temu towarzyszące rozkładać na części pierwsze, aby uzyskać zamierzony efekt.
Książki Brianny Wiest zyskały sławę na całym świecie, również w Polsce możemy zapoznać się z różnymi jej publikacjami. Dzięki praktykom medytacyjnym, ale też pracy, którą włożyła w samopoznanie, ma wiele refleksji dotyczących życia, którymi zechciała podzielić się z odbiorcami, a ci docenili jej wejrzenie w głąb siebie.
,,Ceremonia. Powrót do siebie" to krótka książka, jednak nacechowana ogromem emocji i skłaniająca do mnóstwa refleksji, co sprawia, że czytanie jej warto sobie dawkować. Wiest skupia się w niej przede wszystkim nad stosunkiem do samego siebie i tym, jak wiele możemy zdziałać, kochając siebie, patrząc odpowiednio na świat, będąc otwartym na zmiany, akceptując przeszkody i ból. Wskazuje także, że najistotniejszym elementem naszego jestestwa jest teraźniejszość, a o wadze tego czasu tu i teraz rozprawia na różne sposoby. Większość jej tekstów jest krótka, jednak wystarczy jedynie kilka dobrze sformułowanych słów, by odpowiednio trafić do człowieka, a jej zdecydowanie się to udaje. Teoretycznie jej wskazówki i przemyślenia nie są niczym odkrywczym, a jednak mają w sobie moc i rezonują w czytelniku, przypominając tym samym o rzeczach, o których tak łatwo zapomnieć w ogólnym pędzie życia. I o których zazwyczaj w ogóle nie pamiętamy. To jednak z tych pozycji, po którą warto sięgnąć bez względu na wiek, płeć czy moment w życiu - każdy odszuka w niej wskazówki dla siebie. I gwarantuję, że będziecie do niej wielokrotnie wracać, szukając otuchy, ale i drogowskazu, a także spokoju ducha. Gorąco polecam!
MIĘDZYNARODOWY BESTSELLER! KAŻDY, KTO NAUCZY SIĘ MYŚLEĆ INACZEJ, MOŻE WYMYŚLIĆ SWOJE ŻYCIE NA NOWO. DROGA DO SZCZĘŚLIWEGO ŻYCIA RZADKO JEST PROSTA...
ZRÓB KROK, A POJAWI SIĘ ŚCIEŻKA. Jeśli przeżywasz czas zmiany, a nadal budujesz most pomiędzy miejscem, w którym jesteś, a miejscem, w którym chcesz...
Przeczytane:2025-04-24, Ocena: 5, Przeczytałam,
„Ceremonia” to nie jest zwykły poradnik rozwoju osobistego, ale subtelna i głęboka opowieść o procesie stawania się lepszą wersją siebie. To zaproszenie do wewnętrznej podróży, która nie prowadzi przez spektakularne zmiany czy wielkie życiowe rewolucje, ale przez ciche, często bolesne momenty prawdy i odwagi. To właśnie tam, po drugiej stronie lęku, którego unikamy, czeka życie, którego naprawdę pragniemy.
Autorka z ogromną czułością prowadzi czytelnika przez 101 krótkich lekcji. Nie są to jednak suche instrukcje czy gotowe przepisy na szczęście. Zamiast tego znajdziemy tu serię esejów, aforyzmów i afirmacji, które skłaniają do refleksji i zachęcają do codziennego zatrzymania się. Każdy z tych fragmentów można potraktować jako osobną medytację. Trzeba zwolnić, przeczytać uważnie, dać sobie czas na wewnętrzny dialog. To książka, którą się nie „czyta”, ale „przeżywa”.
Nie znajdziemy tu klasycznych rozdziałów. Zamiast tego, jesteśmy prowadzeni przez zbiór intuicyjnych przemyśleń i celnych obserwacji, które układają się w duchową mapę odnajdywania siebie. Z każdą stroną czytelnik konfrontuje się z pytaniami o własną tożsamość, o to, co trzeba porzucić, by stać się naprawdę sobą. Autorka przypomina, że miłość własna nie jest chwilowym zachwytem, ale powrotem do domu – do tego, kim jesteśmy pod warstwami oczekiwań i społecznych masek.
To pozycja idealna dla osób, które czują potrzebę głębszej introspekcji i są gotowe na cichą, ale prawdziwą rewolucję wewnętrzną. Nie sposób ją przeczytać jednym tchem. Przy każdym tekście warto się zatrzymać, podumać, pozwolić, by słowa zapadły głęboko. Doskonale sprawdzi się jako prezent, szczególnie jeśli chcesz komuś podarować coś, co może naprawdę zmienić sposób patrzenia na siebie i świat.