Okładka książki - Chaos

Chaos

Tom 8 cyklu Seria kryminalna z komisarz Olgą Balicką

Olga znajduje w swoim domu ciało zastrzelonego przyjaciela. Wie, że podejrzenia o zabójstwo padną na jej męża Kornela, dlatego chce zrobić wszystko, aby temu zapobiec. Nawet jeżeli będzie to niezgodne z prawem. Oddycha z ulgą, kiedy się dowiaduje, że z ramienia prokuratury sprawę poprowadzi ich wspólny znajomy Robert Kowalik. Wydaje się jednak, że radość jest przedwczesna, ponieważ pan prokurator ma do ukrycia więcej niż małżeństwo Mureckich.

Judyta jest młodą mężatką, która niedawno poślubiła pułkownika Borysa Żukowskiego, dyrektora więzienia. Jedyne czego pragnie, to spełnić wyśrubowane oczekiwania mężczyzny i dać mu w końcu powód do dumy. Jednak mimo nieustannych prób wciąż zawodzi i musi przyjmować z pokorą karcące reprymendy męża. Podczas weekendu w górach, zorganizowanego dla wysokich rangą mundurowych, Judyta daje z siebie wszystko i jest pewna, że tym razem zyska aprobatę Borysa. Niestety, zamiast uznania otrzymuje od męża karę, którą zapamięta do końca życia. A kiedy kilka dni później matka Judyty na łożu śmierci zdradza jej długo skrywaną tajemnicę, kobieta wie, że musi zacząć działać.

Czy Oldze i Kornelowi uda się rozwikłać zagadkę zabójstwa Dawida i oczyścić dobre imię przyjaciela, tak bardzo nadszarpnięte po jego śmierci? Czy Judycie uda się wyrwać ze spirali przemocy? I w końcu, co łączy ze sobą obie te sprawy? Prawda bywa czasem bardziej zaskakująca, niż możemy sobie wyobrazić...

Katarzyna Wolwowicz powraca w najlepszym stylu!

Katarzyna Wolwowicz, urodzona w 1983 roku. Magister stosunków międzynarodowych i psychologii klinicznej. Absolwentka studiów podyplomowych z mediacji.

Dorastała w malowniczej górskiej miejscowości - Szklarskiej Porębie. Kocha przestrzeń, wolność i naturę, ale także ogień trzaskający w kominku, saunę i morsowanie w górskich wodospadach. Uwielbia sport, zwłaszcza narciarstwo alpejskie, a także taniec towarzyski i latynoamerykański.

Autorka serii kryminalnej z komisarz Olgą Balicką, serii z komisarzem Tymonem Hanterem, serii z Carmen Rodriguez oraz thrillerów: W otchłani, W obłędzie i Śladami twojej krwi.

Informacje dodatkowe o Chaos:

Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2025-03-12

Tagi: Klasyka kryminału

Kup książkę Chaos

Mi­łość jest cza­sem bo­le­sna, ale ni­gdy nie durna.

Więcej cytatów z tej książki

Chaos - opinie o książce

Avatar użytkownika - asiaczytasia
asiaczytasia
Przeczytane:2025-08-30, Ocena: 5, Przeczytałam,

Katarzyna Wolwowicz wprowadza chaos w życie Olgi i Kornela, bohaterów cyklu kryminalnego z Olgą Balicką. We własnym domu znajdują zwłoki swojego przyjaciela. Brak śladów włamania, brak śladów walki. Do tego pewne dowody świadczą przeciwko Kornelowi. Równolegle poznajemy historię Judyty, która również jest burzliwa. Uwikłana w przemocowy związek kobieta, próbuje sprostać wymaganiom małżonka. Czy to w ogóle jest możliwe? Judyta jest pełna nadziei, a przy tym ciągle w gotowości na kolejne ataki ze strony męża. Czy tym bohaterom uda się wydostać z koszmaru w jakim żyją? Przekonacie się czytając 8 tom cyklu z Olgą Balicką pt. „Chaos”.

Mam mieszane uczucia co do tej powieści. Z jednej strony to zgrabnie wymyślony i napisany kryminał. Bohaterowie w „czarnej d....”, mnóstwo tajemnic, prywatne rozgrywki. Zastanawiamy się, czy komukolwiek można zaufać, bo kolejne postaci mają powody by kłamać. Do tego autorka zręcznie wprowadza mylne tropy i zwroty akcji, aby zaskakiwać czytelnika. Generalnie „Chaos” ma wiele cech dobrej powieści kryminalnej. W takim razie w czym problem?

Jak już wspominałam jest to 8 tom cyklu. Cyklu, który – jak mniema – nie był od razu zaplanowany na konkretną ilość tomów, bo wygląda to jakby kolejne były nadpisywane. Trochę jak kolejne odcinki serialu, który zdobył popularność. Serial taki oglądamy z przyjemnością, ale pod nosem śmiejemy się, czego ci scenarzyści nie wymyślą. I właściwie też się zastanawiałam, czego to jeszcze Katarzyna Wolwowicz nie wymyśli. Z kolejnymi częściami coraz bardziej przenosiła ciężar akcji na życie prywatne bohaterów rzucając im pod nogi przysłowiowe kłody. Co kolejna to bardziej efektowna. W powieściach kryminalnych bardzo trudno ocenić realizm, bo jednak czytamy o niecodziennych, patologicznych stacjach. Ale obarczanie kolejną tragedią tej samej grupy ludzi zawsze sprawia nienaturalne wrażenie. Wzmaga je jeszcze język. Te wszystkie domysły, dramaty rozgrywające się w głowach bohaterów, ich (nad)interpretacje wydarzeń, to wszystko trąci telenowelą.

Jest nieźle, ale ja będę czepialska. „Chaos” czytało mi się dobrze. Autorka miała dobry pomysł na fabułę, jednak chyba lepiej sprawdziłby się- nieco zmodyfikowany - w niezależnej książce. U tych bohaterów już zbyt dużo się wydarzyło. A może ja mam prostu przesyt tego cyklu?

Avatar użytkownika - magdalenagrzejszczyk

Cykl: Komisarz Olga Balicka #8

Wydawnictwo: Zwierciadło
@wydawnictwo_zwierciadlo

💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥

" Chaos. Czuła tylko tyle i aż tyle..."

Ale to było! 😱 Totalnie nie wiem, od czego zacząć, bo ta książka dosłownie wciągnęła mnie od pierwszej strony i nie puściła aż do końca.. Takie emocje, taki klimat i ta atmosfera niepokoju, która unosi się nad każdą stroną… no mistrzostwo!

To już ósmy tom serii „Komisarz Olga Balicka”, ale spokojnie – można czytać bez znajomości poprzednich, chociaż… jeśli lubisz dobrą serię z silną bohaterką i wciągającą fabułą, to warto nadrobić wcześniejsze..

Co was czeka w tej części:
🔸 Morderstwo i śledztwo z osobistym tłem
🔸 Małżeńskie sekrety i toksyczne relacje
🔸 Prokurator z własną agendą
🔸 Przemoc domowa i walka o siebie
🔸 Dwie pozornie niezwiązane historie, które się łączą
🔸 Zaskakujące zwroty akcji
🔸 Silna warstwa psychologiczna
🔸 Bohaterowie z krwi i kości
🔸 Mroczny klimat, napięcie do końca

To nie jest zwykły kryminał. To jest rollercoaster emocji, niedopowiedzeń i tajemnic, które duszą jak mgła..

Olga znajduje trupa.. I wie, że jej mąż może mieć z tym coś wspólnego.. Nie czeka na cud — działa. Nawet jeśli musi pogrzebać w brudach i zrobić rzeczy, których wolałaby nie robić.. 🫣

Wchodzi Robert — stary znajomy, prokurator. Niby swój, a jednak coś tu nie gra… Serio, z każdym rozdziałem coraz bardziej miałam wrażenie, że ten facet gra w inną grę..

A potem poznajemy Judytę. I to był moment, w którym książka przestaje być tylko historią kryminalną.. Bo to, przez co przechodzi ta dziewczyna… to boli. To jest o przemocy, manipulacji, zależności.. Ale też o sile, która budzi się wtedy, kiedy wszystko inne zawodzi..

I nagle bum 💥 — wszystko się łączy.. Olga, Judyta, mąż, trup, tajemnice…

Styl? Lekki, ale nie banalny.. Emocjonalny, ale nie przesadzony.. Autorka świetnie buduje napięcie, pokazuje złożone relacje i nie boi się trudnych tematów.. Przemoc domowa, lojalność, granice moralne – wszystko tu jest..

Autorka stworzyła bohaterów, którzy nie są papierowi, tylko żywi i prawdziwi, co sprawia, że historia naprawdę chwyta za serce i głowę..

To kryminał psychologiczny z mocnym tłem obyczajowym, mrocznym klimatem i emocjami, które naprawdę czuć.. Jeśli lubisz książki, które wciągają, poruszają i trzymają w napięciu do ostatniej strony – to to jest to..

" Wiedziała jedno. Już nigdy nie pozwoli mu się dotknąć. Nigdy! A to oznaczało bardzo mało czasu na ucieczkę..."

Olga znajduje w domu ciało przyjaciela. Wszystko wskazuje na to, że winny może być jej mąż. Zaczyna działać, by odkryć prawdę – nawet jeśli musi przekroczyć granice prawa. Pomóc ma im znajomy prokurator… ale czy naprawdę jest po ich stronie?

Tymczasem Judyta żyje w toksycznym małżeństwie z wpływowym mężczyzną.. Gdy odkrywa szokującą tajemnicę z przeszłości, postanawia zawalczyć o siebie..

Dwie kobiety, dwa dramaty, jedna sprawa, która łączy więcej, niż można się spodziewać..

„Chaos” Katarzyny Wolwowicz to już moje kolejne spotkanie z kryminalną serią, w której główną rolę odgrywa Olga Balicka. Przyznam, że jestem fanką tej serii, która totalnie wciągnęła mnie w swój kryminalny świat! Autorce nie brakuje pomysłów na kolejne tomy, które dosłownie przebijają poprzednie, łącząc napięcie kryminału z analizą ludzkich emocji, a także moralności!
Tym razem autorka stawia nie lada wyzwanie przed komisarz Olgą Balicką, która na początku książki znajduje ciało Dawida, przyjaciela swojego oraz jej męża. Wie, że głównym podejrzanym w sprawie będzie jej mąż Kornel, dlatego też postanawia, choćby wbrew prawu, zrobić wszystko, aby chronić ukochanego. Sprawą zajmuje się ich znajomy, prokurator Robert Kowalik, którego udział budzi jednak wiele znaków zapytania. Początkowo Olga myślała, że być może będzie mogła liczyć na jego wsparcie, jednak szybko okazuje się, że ma on inne intencje, które budzą pytania.
Równolegle poznajemy historię Judyty, która za wszelką cenę chce sprostać oczekiwaniom męża, który jest wysokiej rangi pułkownikiem – Borysem Żukowskim. Niestety kobieta nigdy nie jest wystarczająco dobra, aby mąż okazał, choć odrobinę aprobaty. Toksyczne i przemocowe małżeństwo, w którym utknęła kobieta, jest dla niej niezwykle destrukcyjne, dopiero wyznanie prawdy przez matkę kobiety, na łożu śmierci, uświadamia kobietę, która wreszcie postanawia o siebie zawalczyć.
„Chaos” to książka, która nie tylko wciąga fabułą, ale również zmusza do refleksji nad granicami moralności, lojalności i sprawiedliwości. Autorka z mistrzowską precyzją splata wątki kryminalne z psychologicznymi, tworząc złożony obraz ludzkich emocji i wyborów. Bohaterowie są wielowymiarowi, a ich motywacje i działania niejednoznaczne, co sprawia, że czytelnik nieustannie balansuje między sympatią a potępieniem.
Styl pisarski Katarzyny Wolwowicz jest intensywny i zdecydowanie wpisał się w mój czytelniczy gust, dlatego wciąż wracam do jej powieści! Nie brakuje intensywności i zaskakujących zwrotów akcji, które sprawiają, że napięcie zostaje utrzymane od pierwszej do ostatniej strony! Kto raz sięgnął po powieści autorki, ten wie, że warto! Choć zachęcam do zachowania kolejności tej serii, bo zdecydowanie spotykamy się z nawiązaniami oraz kontynuacją losów bohaterów!

Avatar użytkownika - brunetkabooksrec
brunetkabooksrec
Przeczytane:2025-05-23, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,

"Chaos"  Katarzyny Wolwowicz to ósmy tom serii kryminalnej z komisarz Olgą Balicką, ale doskonale sprawdza się jako samodzielna powieść. To thriller psychologiczny z elementami kryminału, który wciąga od pierwszej strony, balansując na granicy emocjonalnego napięcia i moralnej niepewności.   Główna oś fabularna skupia się na Oldze Balickiej, która w murach domu odkrywa ciało zastrzelonego przyjaciela, Dawida. Wszystko wskazuje na to, że głównym podejrzanym stanie się jej mąż, Kornel. Olga, gotowa łamać zasady, by go chronić, wikła się w sieć kłamstw i półprawd, a pomoc prokuratora Roberta Kowalika okazuje się dwuznaczna.  Równolegle rozgrywa się dramat Judyty, żony pułkownika Borysa Żukowskiego, uwięzionej w toksycznym małżeństwie. Jej walka o godność i wolność, podsycana tragiczną tajemnicą ujawnioną przez umierającą matkę, stanowi mocny kontrapunkt dla policyjnego śledztwa. Oba wątki splatają się w finale, odsłaniając zaskakujące powiązania.  Katarzyna  Wolwowicz  portretuje postaci z brutalną szczerością. Olga nie jest typową heroiczną detektyw. Jej działania motywuje strach i miłość, a decyzje często stawiają ją poza prawem. Judyta to ofiara przemocy psychicznej, której droga do wyzwolenia jest pełna bólu, ale i nadziei. Nawet drugoplanowe postacie, jak prokurator Kowalik czy zmarły Dawid, mają swoje mroczne sekrety, co nadaje powieści głębi.
Autorka pisze dynamicznie, bez zbędnych opisów. Każde zdanie jest jak cios, budujący napięcie, które nie słabnie aż do finału. Sceny przemocy wobec Judyty są opisane z surowym realizmem, wywołując fizyczny niemal dyskomfort u czytelnika. Dialogi są ostre, a zwroty akcji  jak kubeł zimnej wody  zmuszają do przewracania stron mimo późnej godziny.   Autorka eksploruje tematy przemocy domowej, manipulacji i granic lojalności. Nie daje łatwych odpowiedzi, pokazuje świat, w którym prawo bywa iluzją, a sprawiedliwość to pojęcie względne. Wątek Judyty to poruszający komentarz na temat społecznego przyzwolenia na przemoc wobec kobiet, podczas gdy śledztwo Olgi odsłania korupcję i hipokryzję systemu.
"Chaos" to nie tylko kryminał, ale studium ludzkich słabości. Autorka nie oszczędza czytelnika, zmusza do konfrontacji z niewygodnymi pytaniami: Czy można usprawiedliwić zło w imię miłości? Gdzie kończy się ofiara, a zaczyna kat? Finał, który rozsypuje karty na nowo,  pozostawia niedosyt, ale też głęboką refleksję.  "Chaos" to mistrzowsko skonstruowana opowieść, która łączy w sobie inteligentną intrygę z głębokim humanizmem. Katarzyna Wolwowicz potwierdza, że jest jedną z najważniejszych głosów polskiego thrillera.
Polecam miłośnikom  thrillerów psychologicznych, takich jak "Dziewczyna z tatuażem" czy "Milczenie owiec", ale też dla tych, którzy szukają literatury angażującej emocjonalnie.

Moja ocena: 9/10⭐️

Czytajcie! Zdecydowanie polecam!

BRUNETTE BOOKS

Recenzja

„CHAOS”

Cykl: Komisarz Olga Balicka (tom 8)

AUTOR: Katarzyna Wolwowicz

WYDAWNICTWO: ZWIERCIADŁO

„Chaos. Czuła tylko tyle i aż tyle”.

Niektóre książki trzymają w napięciu. Inne trzymają za gardło. Katarzyna Wolwowicz w Chaosie robi jedno i drugie, a do tego brutalnie wrzuca czytelnika w sam środek gry, w której reguły zmieniają się co kilka stron. Muszę przyznać, że autorka z każdą częścią podnosi poprzeczkę.

Czy można ukryć prawdę, która aż krzyczy? Czy lojalność wobec bliskich może przeważyć nad moralnością? Katarzyna Wolwowicz w Chaosie wciąga czytelnika w duszny labirynt emocji, z którego trudno się wydostać, nawet po ostatniej stronie. Autorka po raz kolejny udowadnia, że potrafi pisać nie tylko wciągająco, ale i głęboko poruszająco. Chaos to kryminał z elementami thrillera psychologicznego, który z każdą kolejną stroną zaciska się wokół czytelnika jak pętla nie po to, by udusić, lecz by zmusić do uważności, do czucia, do zadawania sobie niewygodnych pytań. Misternie skonstruowana fabuła i emocjonalna intensywność. Wolwowicz buduje fabułę jak pajęczą sieć delikatnie, precyzyjnie, ale z siłą, której trudno się wyrwać. Pozornie oddzielne wątki zaczynają się splatać, ujawniając coraz więcej zależności i sekretów.

Tajemnice, które się splatają.
Największą siłą Chaosu jest to, że nie serwuje historii na tacy. Każda strona to pytanie, każda odpowiedź rodzi kolejne wątpliwości. Co łączy losy Dawida i Judyty? Dlaczego śmierć Dawida uruchamia lawinę wydarzeń, które zmieniają życie tylu osób? Wolwowicz misternie tka sieć zależności, pokazując, że prawda bywa bardziej niebezpieczna niż kłamstwo i że czasem tylko wejście w sam środek chaosu pozwala odnaleźć spokój.

Bohaterzy świetnie wykreowani.
Postaci drugoplanowe, nie są, tylko tłem każda z nich wnosi do opowieści własny cień. Nawet martwy Dawid, choć nieobecny, odgrywa kluczową rolę w zrozumieniu tego, co naprawdę się wydarzyło.

Zbrodnia, która nie daje spokoju.

W centrum tej opowieści znajduje się morderstwo Dawida, przyjaciela pary detektywów, Olgi i Kornela Mureckich. Sprawa wydaje się jednoznaczna: ciało, pistolet, motyw. Wszystko wskazuje na jedno. A jednak... Wolwowicz nie byłaby sobą, gdyby poprzestała na oczywistościach. Zamiast tego serwuje nam prawdziwą układankę: pełną ślepych zaułków, półprawd i kruszących się alibi. Każdy trop, który bohaterowie podążają z nadzieją, że to ten właściwy, okazuje się prowadzić donikąd. Frustracja, która narasta w Oldze i Kornelu, udziela się też czytelnikowi, w końcu nie tylko oni chcą dowiedzieć się, kto zabił i dlaczego.

Dwa światy. Jedna prawda. Z jednej strony Olga, kobieta w potrzasku. Znajduje w swoim domu ciało zastrzelonego przyjaciela i wie jedno: jeśli policja dowie się o tym pierwsza, jej mąż Kornel stanie się głównym podejrzanym. W obliczu grozy i niepewności Olga nie waha się sięgać po działania balansujące na granicy prawa. W imię miłości, lojalności, a może strachu? Wolwowicz nie daje łatwych odpowiedzi, ale zmusza czytelnika, by je odnalazł sam. Tu nie ma czerni i bieli, jest moralna szarość, gęsta jak dym po wystrzale.

W tle Robert Kowalik. Prokurator, znajomy, który miał być wybawieniem, staje się kolejnym źródłem niepokoju. Czy rzeczywiście zamierza pomóc, czy raczej chroni własne sekrety? Autorka rzuca cień podejrzenia na każdego bohatera, tworząc atmosferę jak z thrillera psychologicznego klasy najwyższej.

Judyta, cicha walka o przetrwanie. Druga nitka fabularna, równie przejmująca, prowadzi nas przez życie Judyty — młodej żony pułkownika Borysa Żukowskiego, którego miłość przypomina więzienie bez krat. Tu przemoc jest cicha, zawoalowana, lecz bolesna do granic wytrzymałości. Judyta stara się sprostać oczekiwaniom, niczym ptak trzepoczący w klatce, ale z każdą próbą dostaje kolejne rany. Kulminacją jest scena w górach z pozoru błahy weekend dla elity, który staje się piekłem pamiętanym do końca życia. Wolwowicz buduje napięcie subtelnie, ale celnie, czytelnik czuje bezradność Judyty niemal fizycznie.

A potem ostatnie słowa matki. Tajemnica, która zmienia wszystko i daje Judyty impuls do działania. Wolwowicz pokazuje, że nawet w najciemniejszym miejscu może zaświecić światełko oporu. To nie manifest siły to krzyk kobiety, która wreszcie przestaje szeptać.

Polecam. Chaos to książka dla tych, którzy lubią nie tylko rozwiązywać zagadki, ale też czuć ich ciężar.

Avatar użytkownika - ksiazka_w_kwiatach
ksiazka_w_kwiatach
Przeczytane:2025-05-04,

„Chaos” autorstwa Katarzyny Wolwowicz to już ósmy tom z udziałem komisarz Olgi Balickiej. Miałam przyjemność poznać tę postać przy okazji lektury „Części zamiennie”, szóstego tomu serii, i muszę przyznać, że to spotkanie było niezwykle udane. Miałam pewne obawy, czy brak znajomości wcześniejszych tomów wpłynie na moją przyjemność z lektury, jednak okazało się, że bez problemu odnalazłam się w fabule.

Olga odkrywa w swoim domu ciało bliskiego przyjaciela męża, Dawida Kwiatkowskiego. Doskonale zdaje sobie sprawę, że pierwsze podejrzenia o zabójstwo padną na Kornela, dlatego jest gotowa zrobić wszystko, by temu zapobiec. Okazuje się jednak, że nie tylko oni mają wiele do ukrycia.

Judyta, z pozoru prowadząca szczęśliwe życie u boku pułkownika Borysa Żukowskiego, dyrektora więzienia, za drzwiami swojego domu niemal każdego dnia przeżywa gehennę. Kiedy będąca na łożu śmierci matka Judyty ujawnia jej długo skrywaną tajemnicę, kobieta wie, że musi zacząć działać.

Po raz drugi miałam przyjemność spotkać się z komisarz Olgą Balicką w najnowszej powieści kryminalnej autorstwa Katarzyny Wolwowicz, i po raz drugi jestem zachwycona. Autorka stworzyła niezwykle wciągającą intrygę kryminalną, przeplataną niewyobrażalnym dramatem, który rozgrywa się w życiu jednej z bohaterek. Z zapartym tchem śledziłam wydarzenia, które rozgrywały się na kartach powieści; Wolwowicz w sposób bardzo obrazowy odzwierciedla dramatyczne sytuacje, które mają miejsce za drzwiami wielu domów. Zręcznie przeplata losy Olgi i Judyty, stopniowo odkrywając przed nami kolejne mroczne tajemnice i sekrety. Napięcie podczas lektury towarzyszy nam nieustannie, a uczucia i emocje bohaterów są nakreślone tak realistycznie, że aż namacalne.

„Chaos” to nie tylko mroczny, duszny i pełen tajemnic kryminał, ale także powieść, w której autorka porusza trudny i bolesny temat przemocy domowej – zarówno fizycznej, jak i psychicznej, oraz manipulacji. Nie sposób przejść obojętnie obok tej historii, z której wybrzmiewa mnóstwo autentycznych emocji.

„Chaos” to wielowątkowa opowieść, która wciąga i intryguje od pierwszych stron. Dynamiczna fabuła, pełna zaskakujących zwrotów akcji, wielowymiarowi bohaterowie oraz poruszane problemy społeczne – to wszystko Katarzyna Wolwowicz sprawnie łączy w całość, tworząc genialną powieść kryminalną, której nie sposób odłożyć, nawet na chwilę.

Swoją najnowszą powieścią Katarzyna Wolwowicz utwierdziła mnie w przekonaniu, że to, co robi, czyni w doskonałym stylu. Historie, które wychodzą spod jej pióra, stanowią gwarancję emocjonującej i satysfakcjonującej lektury. Gorąco polecam!

Kiedy Olga wraca do domu dzieje się coś strasznego. Kobieta znajduje w swoim domu ciało zastrzelonego przyjaciela. Wie, że musi działać i to szybko, ma świadomość, że podejrzenia o zabójstwo padną na jej męża Kornela. Nie zamierza do tego dopuścić, nawet jeśli będzie musiała zrobić coś wbrew prawu, a przecież jest policjantką, tak samo, jak jej mąż. Kiedy ten wraca do domu, ustalają wspólną wersję i wzywają policję. Oddychają z ulgą, kiedy się okazuje, prokuratorem, który będzie poprowadzić sprawę, jest ich wspólny znajomy Robert Kowalik. Niestety dość szybko się okaże, że radość była na wyrost, a Robert ma swoje tajemnice. Zarówno Olga, jak i Kornel zamierzają zrobić wszystko, aby dowiedzieć się prawdy. Tym bardziej że ich zabity przyjaciel w ostatnim czasie zachowywał się dość dziwnie. Czy odkryją prawdę? Co tak naprawdę się stało? Kto jest zabójcą? Jakie tajemnice skrywa pan prokurator?
Judyta jest młodą kobietą, mężatką, która bardzo chce spełnić wszelkie oczekiwania swojego męża, który jest dyrektorem więzienia. Niestety im bardziej się stara, tym on ma większe „ale”. Zamiast pochwał otrzymuje karę, na dodatek odkrywa prawdziwą twarz męża, która jest zupełnie inna, niż myślała. Czy będzie miała szansę wydostać się z tego związku? Czy znajdzie się ktoś, kto wyciągnie do niej pomocną dłoń? Co wspólnego mają obie sprawy?

To już moje kolejne spotkanie z panią komisarz Olgą Balicką i nie będę ukrywać, że ją polubiła. Do książki podeszłam z dość dużą ciekawością, a jednocześnie niemałymi oczekiwaniami. Autorka spełniła je wszystkie, a ja doskonale się bawiłam podczas czytania.
Obie historie (opowieść o zabójstwie oraz o Judycie), jakie znalazłam w książce, mnie się podobały i to bardzo. Uważam, że były ciekawe, wciągające, pełne tajemnic, sekretów, pościgów, zagadek. Akcja sprawnie poprowadzona, pełna zaskakujących zwrotów. Dla mnie to była jedna z tych pozycji, z którymi nie da się nudzić.

Bohaterowie ciekawi, dobrze wykreowani. Mamy ich kilku i książkę czytamy ich oczami zamiennie. Mnie takie rozwiązanie pasowało, wiele wniosło do historii, wiele pozwoliło zrozumieć.

„Chaos” to książka pełna tajemnic, sekretów, zagadek, z szybką akcją i ciekawymi jej zwrotami. Mnie zdecydowanie przypadła do gustu i z przyjemnością polecam.

Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA

Avatar użytkownika - anatomiaemocji
anatomiaemocji
Przeczytane:2025-04-20,

Na dnie duszy zostawione rany

Niewidoczne dla oka

W sercu tylko noszone

Pozbawione prawdy

Utkane na strachu

Bezbronnością otoczone.

Ona sama, zlękniona, zastraszona. Bez rodziny, przyjaciół, własnego życia.

On dyktator, bezlitosny, bezkarny, dążący do realizacji własnych celów.

Judyta. Myślała, że byka złapała za rogi. Że szczęście w końcu uśmiechnęło się właśnie do niej.

Naiwna.

Ale kiedy śmierć zajrzała w oczy, a strach rodzicielki w prawdę się zamienił, przyszła iskierka nadziei.

I zapanował Chaos.

Ukryte dowody.

Zakopana prawda.

Jego krew na małych rączkach.

Smutek wielki pozostawił.

I wyrzuty sumienia.

Nie powiedział o swoich problemach.

Wziął wszystko na swoje barki.

Dawid, przyjaciel Kornela i Olgi znalazł się w ich domu. Jednak nie mógł wypowiedzieć prawdy na głos. Teraz, było już za późno.

Olga robi wszystko, aby zarzuty za zabójstwo Dawida, nie padły na Kornela. Sprawa się komplikuje. Na sumieniu ma coś także prokurator. Każdy gra do swojej bramki, a fakty nie pomagają w rozwikłaniu sprawy.

Wolwowicz jak zwykle potrafi zaciekawić.

Podejmuje trudne tematy, zakopywane często pod dywan. Spirala zła rozkręca się coraz dalej i dalej.

Czy Oldze i Kornelowi uda się rozwikłać sprawę zabójstwa przyjaciela? Czy prawda wyjdzie na jaw? Jakie tajemnice Dawid zabrał ze sobą do grobu?

Avatar użytkownika - zainspirowanawku
zainspirowanawku
Przeczytane:2025-04-06,

Z czym Wam się kojarzy chaos? Bo mi z jakimś bałaganem, roztargnieniem i takim wewnętrznym niepokojem. Takie pytanie nasuwa mi się w związku z najnowszą książką Katarzyny Wolwowicz pod tytułem "Chaos". Jest to kolejny tom cyklu Komisarz Olga Balicka. Olga w swoim domu znajduje ciało zastrzelonego przyjaciela Dawida. Wie, że o to morderstwo może zostać posądzone jej mąż, bo to właśnie jego broń znaleziono na miejscu zbrodni. Robi więc wszystko by temu zapobiec i znaleźć sprawcę. Równocześnie poznajemy Judytę, żonę pułkownika Żukowskiego. Kobieta robi wszystko, by spełnić oczekiwania męża, ale niestety co nie zrobi ciągle jest źle. Ale wszystko ma swoje granice, do czasu. Kiedy na łożu śmierci matka Judyty zdradza jej pewną tajemnicę, może to być początek zmian w jej życiu. Co wspólnego mają te dwie sprawy ze sobą? Jakie tajemnice ujrzą światło dzienne po śmierci Dawida? Czy uda się znaleźć mordercę? Autorka oddaje w nasze ręce bardzo dobry kryminał, ale nie róbcie tego błędu co ja i przeczytajcie wszystkie tomy od początku. Ponieważ mamy tu powiązania między bohaterami i rozwiązania tajemnic sprzed lat. Całość jest wciągająca a napięcie budowane jest strona po stronie. Autorka nie boi się poruszać trudnych tematów takich jak przemoc domowa zarówno fizyczna jak i psychiczna. Kto wie ile takich kobiet mijamy każdego dnia. Do tego machlojki i układy na wysokich stanowiskach. Czytajcie, bo warto.

Czy są tu fani serii kryminalnej z komisarz Olgą Balicką? Ja już mam za sobą najnowszą, czyli ósmą część tej serii, na którą czekałam z wielką niecierpliwością. Tak więc dzisiaj mam dla Was recenzję książki „Chaos” Katarzyny Wolwowicz. Zobaczmy zatem, wokół jakiś sprawy tym razem toczy akcja oraz jakie przygody czekają Olgę i jej przyjaciół!

Po tym jak w swoim domu Olga znajduje ciało zastrzelonego przyjaciela Dawida, wie, że o jego zabójstwo zostanie posądzany jej mąż Kornel. Robi ona wszystko, aby temu zapobiec. Sprawę tego zabójstwa przejmuje prokurator, który jest wspólnym znajomym jej oraz Kornela. Na tę wiadomość początkowo Olga oddycha z ulgą, jednak potem okazuje się, że nawet prokuratur ma swoje tajemnice... Mimo wszystko Olga i Kornel zamierzają dowiedzieć się tego, dlaczego ich przyjaciel został zamordowany. W dodatku próbują oczyścić jego dobre imię, które zostało nadszarpnięte po jego śmierci. Czy im się to uda?

Z kolei Judyta jest młodą żoną pułkownika Borysa Żukowskiego. Pragnie ona spełnić wszystkie oczekiwania swojego męża, niestety mimo wielu prób, ciągle go zawodzi, co niestety kończy się karcącymi reprymendami męża. Po kolejnej z kolei próbie, tym razem bardzo ważnej, otrzymuje od niego taką karę, po której ciężko jest się jej otrząsnąć. W dodatku jej umierająca matka zdradza jej długo skrywaną tajemnicę... Po tych zdarzeniach Judyta wie, że musi zacząć działać. Czy uda jej się uciec od toksycznego męża?

Co łączy ze sobą obie te sprawy?

W książce narracja prowadzona jest w trzeciej osobie. Rozdziały są dość krótkie i tak jak w przypadku innych przeczytanych przeze mnie książek Katarzyny Wolwowicz (a sporo ich było), ten kryminał czyta się szybko i z wielkim zainteresowaniem. Bardzo zainteresował mnie wątek małżeństwa Judyty i długo nie mogłam domyślić się tego, co łączy śmierć Dawida z tą dziewczyną. Kiedy te dwie sprawy zaczęły się łączyć, bardzo się zaskoczyłam, a kolejne rozdziały pochłaniałam jeszcze bardziej niż wcześniejsze. Z początku było dużo mylnych tropów i zwrotów akcji, dlatego często byłam zaskakiwana podczas czytania. Nie zabrakło również napięcia, a nawet wzruszeń pod koniec książki. Kryminał ten zakończył się w miarę dobrze, wszystkie sprawy, wokół których toczyła się akcja, zostały zamknięte. Jedynie szkoda było mi Dawida, który skończył, jak skończył.

„Chaos” jest ciekawym i bardzo wciągającym kryminałem należącym do świetnej serii z komisarz Olgą Balicką, który można czytać osobno, nie znając kolejnych części. Ja z tej całej serii składającej się z ośmiu tomów, poznałam tylko trzy, w tym tę i mimo to podczas czytania tego kryminału czułam się tak, jakbym nie tylko bohaterów znała bardzo dobrze, ale też ich relacje między sobą. Tak więc bardzo polecam Wam tę książkę i zazdroszczę tym, którzy znają więcej tomów tej serii niż ja, a tych, którzy nie mieli okazji jej poznać, bardzo zachęcam do jej poznania, z pewnością się nie zawiedziecie!

Avatar użytkownika - Bibliotecznie
Bibliotecznie
Przeczytane:2025-06-30, Ocena: 6, Przeczytałam,

Dziewiąty tom serii o komisarz Oldze Balickiej zaczyna się tąpnięciem. Olga znajduje w swoim domu ciało przyjaciela. Okazuje się, że Dawid został zastrzelony. Nic do siebie nie pasuje, Balickiej i Mureckiemu nie mieści się w głowie, że mężczyzna mógłby popełnić samobójstwo, na co wskazują znalezione na miejscu ślady. Sprawę prowadzi prokurator Robert Kowalik. Policjanci liczą na jego wsparcie w poszukiwaniu prawdy, jednak szybko orientują się, że tym razem prokurator nie podąża tą samą co oni ścieżką. Dawid w ostatnim czasie zachowywał się dziwnie, mimo to Oldze i Kornelowi trudno jest przyjąć do wiadomości, że mógłby targnąć się na swoje życie.

Bohaterką drugiego wątku jest Judyta, młoda kobieta, której celem jest uszczęśliwienie męża. Ten natomiast jest dla żony szorstki, nawet brutalny, kiedy wymaga od niej posłuszeństwa, odpowiedniego zachowania, a przede wszystkim dziecka. Czy Judycie uda się zasłużyć na uznanie męża? Czy zajdzie w ciążę? Co na łożu śmierci wyjawi kobiecie matka? Jak tajemnica wpłynie na dalsze losy Judyty? Czy ktoś pomoże jej wyrwać się ze spirali przemocy?

W jaki sposób te dwie sprawy się łączą? Czy Murecki będzie pierwszym podejrzanym o zamordowanie przyjaciela? Czego dowiedzą się w toku śledztwa Olga i Kornel? Czy uda im się rozwiązać zagadkę śmierci Dawida i oczyścić jego imię?

Oprócz prowadzonego śledztwa autorka poświęciła sporo miejsca na opisanie relacji między bohaterami i ich prywatne życie. Autorka sprawiła, że stali się wielowymiarowi i bliżsi czytelnikowi. Z ciekawością sięgam po kolejne tomy serii nie tylko dla kolejnego śledztwa, ale także po to, żeby dowiedzieć się, co u nich słychać.

Małżeństwo Balickich, po konfrontacji z  jednym z największych lęków - porwaniu dziecka - tym razem we własnym domu znajduje martwego przyjaciela. Na własną rękę podejmują śledztwo, które prowadzi do zbyt wielu tropów...
To chyba najmniej wciągająca część z całej serii. Zbyt dużo wątków, tytułowy 'chaos' wkradł się także do mojego odbioru - całość ratuje fenomenalny audiobook.

Avatar użytkownika - yoloczytam
yoloczytam
Przeczytane:2025-04-21, Ocena: 6, Przeczytałem,

Katarzyna Wolwowicz po raz kolejny udowadnia, że w polskim kryminale potrafi grać na najwyższych emocjach. W najnowszej odsłonie serii z komisarz Olgą Balicką - Chaos - zabrała mnie w wir skomplikowanych relacji, zbrodni, bólu i niewygodnych prawd. Tytuł nie jest przypadkowy - to, co dzieje się na kartach tej powieści, to prawdziwy emocjonalny i fabularny chaos, jednak doskonale przez autorkę kontrolowany.

Historia rozpoczyna się dramatycznie - Olga znajduje w swoim domu ciało zastrzelonego przyjaciela. Sytuacja natychmiast przybiera osobisty wymiar, gdyż podejrzenia mogą paść na jej męża, Kornela. Balicka, znana z determinacji, postanawia działać - nawet jeśli oznacza to balansowanie na granicy prawa. Gdy śledztwem zajmuje się ich znajomy prokurator Robert Kowalik, wydaje się, że los się do nich uśmiechnął. Nic bardziej mylnego - Robert skrywa więcej tajemnic, niż można by przypuszczać.

Równolegle poznajemy Judytę - młodą kobietę, żyjącą w cieniu toksycznego, dominującego męża, pułkownika Borysa Żukowskiego. Jej historia wstrząsa i porusza, bo temat przemocy domowej - psychicznej i fizycznej - jest tu przedstawiony wyjątkowo realistycznie i boleśnie. Moment, w którym Judyta dowiaduje się o rodzinnej tajemnicy i postanawia zawalczyć o siebie, to przełom, który nadaje jej wątkowi ogromnej siły.

Wolwowicz sprawnie splata losy dwóch pozornie niezwiązanych ze sobą kobiet, prowadząc mnie przez meandry śledztwa, tajemnic, manipulacji i wielopoziomowych relacji. Tempo akcji nie pozwala się nudzić - jest dynamicznie, zaskakująco i nieprzewidywalnie. Autorka z wprawą podrzuca fałszywe tropy i myli, by ostatecznie wszystko dopiąć w satysfakcjonującym, choć gorzkim finale.

Ważnym aspektem tej powieści jest także warstwa społeczna - krytyka oczekiwań wobec kobiet, ich roli w małżeństwie i społecznej presji bycia ,,idealną żoną".

Wolwowicz nie boi się trudnych tematów i umiejętnie wplata je w kryminalną narrację, nie spłycając ich znaczenia.

Zakończenie Chaosu jest domknięte, ale niepozbawione emocji. Choć większość wątków zostaje wyjaśniona, pozostaje lekki niedosyt i refleksja.

Podsumowując, Chaos to powieść, która trzyma w napięciu, wzrusza i zmusza do myślenia. Wolwowicz nie zawodzi - dostarcza kolejny kryminał z duszą, w którym fabularna intryga idzie w parze z emocjonalną głębią. To lektura obowiązkowa nie tylko dla fanów Olgi Balickiej, ale dla wszystkich, którzy cenią sobie kryminały z silnym przekazem i wyrazistymi bohaterami.

,,Nie łudził się, że świat kiedyś całkiem się zmieni i zapanują w nim dobroć i miłość, a na niebie zalśni tęcza, przez którą będą skakały jednorożce.".

Nie tak miał wyglądać ten wieczór. Widok, który Olga Balicka zastaje po powrocie do domu, na zawsze pozostanie w jej pamięci. Ciało zastrzelonego przyjaciela, zakrwawione rączki córeczki, obezwładniający natłok myśli. Początkowy szok szybko zastępuje chłodna analiza. Wie, że ze względu na ostatnie wydarzenia, podejrzenia o zabójstwo mogą paść na jej męża, a ona nie może dopuścić by to na nim skupiło się śledztwo. Pytań przybywa, a zachowanie Dawida w minionych miesiącach zdaje się dziwne i niezrozumiałe. Czy to wpływ tajemniczej kobiety, z którą widywał się w ostatnim czasie? Kim jest Judyta?

Katarzyna Wolwowicz przyzwyczaiła mnie do dramatycznych zakończeń, które sprawiają, że od razu chce się rozpocząć kolejny tom. I właśnie tuż po zakończeniu ,,Piekła" bez zastanowienia sięgnęłam po ,,Chaos". To bezpośrednia kontynuacja, więc początkowe wydarzenia, chociaż po części dają odpowiedź na pytania, które pojawiają się pod koniec poprzedniej części.

Rozpoczyna się skomplikowane śledztwo dotyczące bliskiej osoby, a takie sytuacje zawsze są trudne i budzą wiele emocji. Olga i Kornel muszą się zmierzyć nie tylko z żałobą po przyjacielu, ale także z podejrzeniami, które pojawiają się, gdy miejscem zbrodni stał się ich własny dom. Równocześnie poznajemy historię młodej mężatki Judyty, która dopiero po ślubie odkrywa prawdziwe oblicze męża. To co pozornie wydaje się idealne, z czasem może zamienić się w koszmar, a nic tak nie pozbawia sił równie skutecznie jak strach. Oczywiście, oba wątki w końcu się splatają, a dzieje się to w sposób całkowicie niespodziewany. W tym momencie wszystkie wcześniej chaotycznie rozsypane elementy psychologicznej układanki zaczynają znajdować swoje miejsce. Obraz, który się z nich wyłania, utrzymany jest w ciemnej tonacji, nasiąknięty smutkiem i niesprawiedliwością. Polecam Waszej uwadze całą serię.

Avatar użytkownika - matkawiedzma
matkawiedzma
Przeczytane:2025-03-28, Ocena: 5, Przeczytałem, 2025 PRZECZYTANE,

,,Witaj, drogi przyjacielu..." - te słowa wypowiedziane przez jedynego w swoim rodzaju doktora Białego są jak klucz otwierający drzwi do świata pełnego tajemnic, zagadek i emocji. Gdy tylko sięgam po kolejną książkę z jeleniogórskiego cyklu Kasi Wolwowicz, wiem, że czeka mnie coś wyjątkowego. Doktor Biały to postać, która na dobre zadomowiła się w moim sercu. Jego niepowtarzalny charakter, błyskotliwe riposty i umiejętność znajdowania się w samym centrum akcji sprawiają, że żadna historia bez niego nie byłaby kompletna, a śledztwo prowadzone tak, jak należy.

,,Chaos", najnowsza odsłona serii, rozpoczyna się dokładnie tam, gdzie zostaliśmy w ,,Piekle". Kasia Wolwowicz umiejętnie prowadzi czytelnika przez kontynuację dramatycznych wydarzeń, nie pozwalając na chwilę wytchnienia. Dawid nie żyje, a Olga i Kornel znajdują się w sytuacji, której chyba żadne z nich się nie spodziewało. Zamiast prowadzić śledztwo, stają się jego częścią, i to niekoniecznie po tej stronie, do której byli przyzwyczajeni.

Jednym z największych atutów tej serii jest lekkość dialogów między postaciami. Autorka z niezwykłą wprawą buduje relacje między bohaterami, łącząc wątki kryminalne z obyczajowymi w sposób naturalny i pełen emocji. To właśnie te obyczajowe elementy sprawiają, że książka nie jest tylko zwykłym kryminałem, ale historią do której lubi się wracać, by zobaczyć, co słychać u naszych dobrych znajomych.

Z kolei niedopowiedzenia pozostawione przez Kasię na końcu, stanowiące swoistą zapowiedź kolejnego śledztwa, uwielbiam. Każda część serii kończy się w sposób, który sprawia, że z niecierpliwością czekam na kolejną odsłonę.

Jeśli ktoś jeszcze nie miał okazji zanurzyć się w jeleniogórski świat doktora Białego i jego ekipy, to zdecydowanie powinien to nadrobić. A ja? Już nie mogę się doczekać, by ponownie usłyszeć: ,,Witaj, drogi przyjacielu..." i ruszyć w kolejną, niezapomnianą podróż.

Fałszywe tropy
Katarzyna Wolwowicz0
Okładka ksiązki -  Fałszywe tropy

Ostatnio w Jeleniej Górze nic specjalnego się nie dzieje. Tak przynajmniej myśli Olga Balicka, oglądając wiadomości w lokalnej telewizji. Jej uwagę niespodziewanie...

Seria kryminalna z komisarz Olgą Balicką. Tom 10. Fala
Katarzyna Wolwowicz0
Okładka ksiązki - Seria kryminalna z komisarz Olgą Balicką. Tom 10. Fala

Seria kryminalna z komisarz Olgą Balicką, tom 10   Olga Balicka czuje ogromną frustrację. Po niedawnym wypadku i operacji nadal nie może pracować. Co...