Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania.
Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności.
W tomie 1 opisano:
- zakres i rolę chemii żywności;
- budowę surowców i produktów żywnościowych;
- udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych;
- występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych;
- interakcje składników żywności;
- składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności.
Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Data wydania: 2017-09-18
Kategoria: Popularnonaukowe
ISBN:
Liczba stron: 300
Zakręcone labirynty, szarady słowne, wykreślanki, proste zadania matematyczne, zagadki logiczne i mnóstwo innych szalonych łamigłówek z uroczymi kotami...
,,Krzyżówki obrazkowe z wesołym potworkiem" to prawdziwe wyzwanie dla 7-, 8- i 9-latków. W książeczce na rozwiązanie czeka ponad 20 krzyżówek, a zadanie...
Czytam,