Okładka książki - Chiny. Od czerwonych lampionów po Zakazane Miasto

Chiny. Od czerwonych lampionów po Zakazane Miasto

CHINY TO NIE TYLKO SMOKI, LAMPIONY I ZIELONA HERBATA.

Wybierz się z nami w podróż po Państwie Środka: odkryj sekrety Zakazanego Miasta, przepraw się przez jedwabny szlak i wypatrz pandę wielką w lesie bambusowym Syczuanu.

Już niebawem poznasz słynną chińską gościnność, dowiesz się, czym jest czerwona turystyka, zrozumiesz, na czym polega kaligrafowanie wodą, i sprawdzisz, czy masz ochotę na... stuletnie jajko.

Bezkresne, tajemnicze i pełne sprzeczności Chiny nazywane są często krajem-kontynentem. Potrzeba wiele czasu, by zgłębić ich filozofię i kulturę. Ale - jak mawiają Chińczycy - nawet najdłuższa podróż zaczyna się od pierwszego kroku. Dlatego huanying! Witamy!

Giulia Ziggiotti studiowała na Uniwersytecie Ca' Foscari w Wenecji (kierunek: język oraz instytucje ekonomiczne i prawne Azji Wschodniej). W 2010 roku ukończyła współczesne studia chińskie i uzyskała tytuł magistra na Uniwersytecie Oksfordzkim. W 2011 roku zaczęła swoją przygodę zawodową z Chinami jako redaktorka AGIChina24. W 2013 roku znalazła się w gronie założycieli Stowarzyszenia Młodych Włochów w Chinach (AGIC); obecnie zasiada w jego radzie. Przez sześć lat pełniła funkcję sekretarzyni generalnej Włoskiej Izby Handlowej w Chinach. Zarządza szkołą włoską przy Ambasadzie Włoskiej w Pekinie i jest dyrektorką wykonawczą Sapientia (HK) Ltd, firmy finansującej Italian International Nursery and Kindergarten (włoskie przedszkole i żłobek) w Hongkongu. Są to jedyne tego rodzaju placówki edukacyjne w Azji Wschodniej, a zarazem organizacje non profit, upowszechniające włoską kulturę i tradycję pedagogiczną w Chinach.

Sabrina Ferrero urodziła się w Turynie, a od dziesięciu lat mieszka w Perugii. Pracuje jako rysowniczka i graficzka, jest też autorką bloga Burabacio (co w dialekcie turyńskim oznacza ,,bazgroł"). Tworzy ilustracje i projektuje książki dla dzieci oraz młodzieży.

Dla wydawnictwa Mondadori Electa zilustrowała: "La mia Milano", "Conosciamoci meglio", "Senza filtri", "100 racconti per bambini coraggiosi" oraz "Japonia. Od anime do zen".

Powyższy opis pochodzi od wydawcy

Informacje dodatkowe o Chiny. Od czerwonych lampionów po Zakazane Miasto:

Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2025-10-15
Tytuł oryginału: Cinamania

Tagi: Publikacje popularne dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 14 lat

Kup książkę Chiny. Od czerwonych lampionów po Zakazane Miasto

Chiny. Od czerwonych lampionów po Zakazane Miasto - opinie o książce

"Chiny. Od czerwonych lampionów po Zakazane Miasto” to niezwykła podróż po jednym z najbardziej fascynujących krajów świata. Choć tytuł może sugerować lekki przewodnik po turystycznych atrakcjach, publikacja okazuje się znacznie czymś więcej. Jest to bogato ilustrowana opowieść o kulturze, tradycjach i codziennym życiu mieszkańców Państwa Środka przedstawiona w niezwykle lekki i atrakcyjny sposób.

Już od pierwszych stron czytelnik zostaje zaproszony do odkrywania Chin w sposób przystępny i ciekawy. Autorka prowadzi nas przez osiem rozdziałów, z których każdy opowiada o innym aspekcie tego olbrzymiego kraju: od świąt i obyczajów, przez kuchnię i sztukę, aż po język, modę i architekturę. Lektura nie przytłacza nadmiarem informacji, lecz wciąga lekkością stylu i ciekawymi anegdotami. Dzięki temu nawet młodsi czytelnicy mogą bez trudu zanurzyć się w fascynujący świat chińskiej kultury.

Ogromnym atutem książki są ilustracje, które ozdabiają każdą stronę, są barwne, pełne detali i życia. To one nadają publikacji wyjątkowy charakter. Każda strona zachwyca kolorystyką i kompozycją, a zarazem pomaga lepiej zrozumieć opisywane treści. Ilustracje są sercem tej książki, można do nich wracać wielokrotnie i za każdym razem dostrzec coś nowego. Takie wydanie jest niezwykle atrakcyjne dla młodszych odbiorców, którzy lubią widzieć to, o czym czytają.

Książka nie ogranicza się do prezentowania zabytków i znanych symboli, takich jak Wielki Mur Chiński czy Zakazane Miasto. Pokazuje również ducha współczesnych Chin, ich tempo rozwoju, różnorodność oraz to jak tradycja splata się z nowoczesnością. Czytelnik poznaje znaczenie czerwonej turystyki, dowiaduje się, czym jest kaligrafia wodą, a nawet sprawdza, czy miałby odwagę spróbować stuletniego jajka!

Książka została napisana prostym, przystępnym językiem, dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako lektura dla młodych odkrywców świata. To publikacja, którą można czytać od początku do końca lub wracać do poszczególnych rozdziałów jak do małych opowieści. Nie bez znaczenia jest też forma grafnotatki, która łączy tekst i obraz w sposób atrakcyjny i nowoczesny, jednocześnie nie przytłaczając nadmiarem informacji i ciężką w odbiorze formą.

„Chiny. Od czerwonych lampionów po Zakazane Miasto” to nie tylko książka o podróżach, to także zaproszenie do poznania innej kultury i sposobu myślenia. Uczy otwartości, szacunku dla odmienności i pokazuje, że świat jest pełen różnorodnych, fascynujących historii. Dzięki tej publikacji można zrozumieć, dlaczego Chiny nazywane są „krajem-kontynentem”, a ich cywilizacja uznawana jest za jedną z najstarszych i najbogatszych na świecie. To idealna propozycja dla wszystkich ciekawych świata dzieci. Pozwala podróżować bez biletu, poznawać świat bez granic i rozbudzać marzenia o dalekich wyprawach.

Chiny to nie tylko smoki, lampiony i zielona herbata.
Wybierz się z nami w podróż po państwie środka: odkryj sekrety zakazanego miasta, przepraw się przez jedwabny szlak i wypatrz pandę wielką w lesie bambusowym syczuanu.
Już niebawem poznasz słynną chińską gościnność, dowiesz się czym jest czerwona turystyka, zrozumiesz na czym polega kaligrafowanie wodą i sprawdzisz, czy masz ochotę na stuletnie jajko.
Bezkresne, tajemnicze i pełne sprzeczności Chiny nazywane są często krajem-kontynentem. Potrzeba wiele czasu, by zgłębić ich filozofię i kulturę, ale - jak mawiają chińczycy - nawet najdłuższa podróż zaczyna się od pierwszego kroku.
Dlatego HUANYING! WITAMY!

Osobiście bardzo lubię takie książki, które przyblizają nam Świat i poszczególne kraje.
Przez kulturę, wartości, poznanie jedzenia i picia, sporty, świętowanie i różne trendy.
Książka przybliża nam bardzo dużo istotnych informacji w stylu ikonograficznym, przybliżonym trochę do wersji komiksu. Nie same suche fakty i wiadomości, ale także w formie miłej dla oka.

Poznamy kilka podstawowych zwrotów, zapamiętamy jak liczyć do 10. Przybliżymy sobie kolejność dynastii.
Gdy w przyszłości będę się wybierać w kierunku Chin, to wiem co powinnam zwiedzić i w jakie rejony najbardziej się wybrać by w pełni wykorzystać czas.

Czuję trochę niedosyt, ponieważ brakuje trochę więcej informacji. Dla mnie mogłaby być jeszcze grubsza (w takim ładnym dla oka wydaniu nie pogardzę).
Ukłon dla Autorki za przybliżenie mi innego Kraju-Kontynentu.

Chiny to jeden z najstarszych cywilizacji na świecie. Posiadają tajemnicze pismo i bogatą historię. Przeżyły czasy świetności i upadku.

W książce znajdziemy wiele informacji o:

?        Kulturze i zwyczajach w Chinach,

?        Prowincjach i krajobrazach Chin,

?        Języku, kuchni i sporcie,

?        Świętach, rytuałach i uroczystościach.

Dowiemy się również jak Chińczycy lubią spędzać czas wolny.

Książka napisana jest w ciekawy sposób. Jest ona połączeniem obrazu i słowa. Ilustracje są kolorowe. Znajdziemy tutaj również elementy komiksu.

Książkę można czytać od początku do końca, a można również czytać jej poszczególne rozdziały. Te, które akurat bardziej nas interesują.

Książka przeznaczona jest dla każdego kto interesuje się Chinami. Zarówno młodsi czytelniczy jak i starsi dowiedzą się z niej wielu ciekawostek o Chinach, a sposób ich przedstawienia na dłużej pozostaje w głowie.

W serii ukazała się podobna książka o Japonii, która również bardzo polecam.