Okładka książki - Chłopiec, który łowił uchem

Chłopiec, który łowił uchem

Najnowsza powieść autora głośnego „Bidula”.

Kacper nie radzi sobie za dobrze po śmierci matki. Nie pomaga mu też postawa ojca, który całą swoją uwagę poświęca młodszej o dwadzieścia lat partnerce, zapominając zupełnie o synu. Chłopiec postanawia napisać do zmarłej mamy e-mail. Dzięki nagranym na dyktafon rozmowom najbliższych i znajomych zdaje jej relację z każdego dnia. Dzieli się swoimi spostrzeżeniami, dokonaniami, ale też niepokojami i rozczarowaniami. Opowiada o pierwszej miłości i planach na przyszłość. I wciąż nie może zrozumieć, dlaczego w życiu ojca zabrakło dla niego miejsca.

Z wyłowionych uchem rozmów powstaje obraz wielopokoleniowej, mieszkającej na prowincji rodziny, zmagającej się z problemami i pokusami współczesnego świata. Śmierć, próby samobójcze, nałogi, zdrada, poczucie odrzucenia – czy to nie zbyt wiele jak na kilkutygodniowe wakacje dla mierzącego się ze stratą nastolatka?

W bardzo autentycznych, kreślonych bezkompromisowym piórem dialogach autor ukazuje diagnozę współczesnej polskiej rodziny, ale też społeczeństwa. I choć wiele w niej goryczy, to prozę autora cechuje także wysokiej próby komizm. Trudno nie odnieść wrażenia, że najczęściej jest to jednak śmiech przez łzy.

Informacje dodatkowe o Chłopiec, który łowił uchem:

Wydawnictwo: Lira
Data wydania: 2025-03-26

Kup książkę Chłopiec, który łowił uchem

Chłopiec, który łowił uchem - opinie o książce

Avatar użytkownika - Urszula_Chlasta
Urszula_Chlasta
Przeczytane:2025-04-25, Ocena: 6, Przeczytałam,

Jest to moje trzecie spotkanie z literaturą autora Mariusza Maślanki i kolejne udane.
,,Chłopiec, który łowił uchem".
  13 letni Kacper, zostaje przywieziony na wakacje do dziadków na wieś. Jego ojciec związał się z dużo młodszą kobietą, dlatego chłopiec postanawia zdawać relację z życia, które go otacza, nagrywając na gorąco rodzinę dyktafonem, swojej nieżyjącej mamie. Pisze do niej e-maile.
  Autor oczarowuje zapierającą dech w piersi fabułą oraz porywającym portretem ludzi podejmujących złe decyzje, ale to nie znaczy, że są złymi ludźmi. Choć ich postępowanie wskazuje na całkowitą degrengoladę, to widzimy też przemianę. Jest tu wszystko, co powinno się znaleźć we wciągającej powieści w słodko-gorzkiej aurze i całym wachlarzem uczuć. Opowieść ma elementy prozy życia i magię chwil, które złożyły się na boleśnie realistyczne wydarzenia ukryte pod płaszczykiem obserwacji chłopca.
Niecodzienny obraz skrojony ze szczątków rozmów, gdzie słowa mają wielką moc, a jedno marzenie Kacpra zajmuje pierwszy plan. Historia ta nie szczędzi niewygodnych tematów, niespiesznie posuwa się do przodu, a dialogi są tu kalką słowną z nutą dramaturgi i osobliwą gwarą. Pomiędzy współczuciem dla całej zakrzywionej rodziny i próbą zrozumienia ich zbudowane są coraz rozleglejsze alegorie. Historia ta ma w sobie nie tylko prowincjonalne myślenie, cały kolaż poglądów, uwalniający się gniew, ale też wyrafinowaną puentę pokazującą opary nadziei wypełnione wyrazistym rozczarowaniem dorosłymi. Jednak bezsprzecznie największym atutem jest to, co kryje się za tytułem książki. Łapanie uchem to nie tylko podsłuchiwanie, ale też uzależnienie, które przejęło kontrolę nad życiem, łącząc bezruch z sukcesem oraz wzloty i upadki pochodzące z szarej rzeczywistości. To również kłamstwa, zdrady, wymuszanie, egoizm i troska.
  Polecam powieść, która jak zaklinacz dusz, potrafi przejąć nasze myśli, zaskoczyć przekazem, angażując bystrość umysłu, kreśląc podskórne wątpliwości i przetrzymać je do samego końca.

Bidul
Mariusz Maślanka0
Okładka ksiązki - Bidul

Dramatyczne wydarzenia w domu opieki społecznej Napisana w formie listów do Pana Nikt historia chłopca oddanego w wieku dziesięciu lat do tymczasowego...

Kroki
Mariusz Maślanka0
Okładka ksiązki - Kroki

"Kroki" to historia Kuby Dolińskiego, z zamiłowania fotografa, włóczącego się po Polsce bez wiadomego celu, który zjeżdża do rodzinnej wsi, otumanionej...