,,To historia o tym, jak doceniać najmniejsze rzeczy i tak po prostu cieszyć się życiem. Dla tych, którzy wahają się, czy warto zejść z utartych ścieżek, i dla tych, którzy szukają odwagi, żeby to zrobić". - Ewa Jach
Czujesz czasem, że biegniesz w miejscu? Masz wszystko - sukces, obowiązki, plan dnia wypełniony po brzegi - a jednak brakuje Ci... oddechu? Poczucia, że to wszystko ma jakikolwiek sens?
Michał Książek ma to uczucie wyryte na twarzy. Pieniądze i apartament z widokiem na miasto nie są w stanie wypełnić pustki, która z każdym dniem staje się coraz większa. Jest wypalony, obojętny, zmęczony życiem, które dla innych wygląda jak spełnienie marzeń.
Olivia Matt pisze, żeby nie oszaleć. W zaciszu domowym przelewa na papier słowa, które ratują ją przed demonami przeszłości. Jej poradnik może pomóc na każdym, życiowym zakręcie. Ale na pewno nie miał sprawić, że odnajdzie ją człowiek, który jest jej całkowitym przeciwieństwem.
Gdy ich ścieżki się przetną, zawrą szalony, biznesowy układ. On, mistrz marketingu, pomoże wypromować jej książkę i zapewni jej bezpieczeństwo, którego nigdy nie zaznała. Ona, specjalistka od uważnej codzienności, nauczy go, jak na nowo cieszyć się życiem.
Jeden miesiąc. Zero zobowiązań. Układ idealny. Przynajmniej w teorii.
Bo z emocjami nie da się negocjować.
Co się stanie, gdy miesiąc minie, a serce zapomni o umowie?
I co, gdy mrok, przed którym Olivia uciekała całe życie, zapuka do drzwi w najmniej oczekiwanym momencie?
Ta historia to znacznie więcej niż ucieczka od rzeczywistości. To lustro dla Twoich własnych uczuć.
Poczujesz się zobaczona i zrozumiana w swoim zmęczeniu i codziennym poszukiwaniu sensu. To książka, która mówi: ,,wiem, jak się czujesz". Odkryjesz na nowo, jak wielką siłę mają małe radości i odzyskasz nadzieję, że na prawdziwą, głęboką zmianę nigdy nie jest za późno. Dasz się porwać historii, która porusza struny, o jakich istnieniu nie miałaś pojęcia - romantycznej, szczerej i przejmująco prawdziwej. Dostaniesz zastrzyk inspiracji, który zostanie z Tobą na długo po zamknięciu ostatniej strony i szepnie Ci do ucha: ,,Ty też masz prawo zawalczyć o siebie".Jeśli poruszają Cię do głębi książki Jojo Moyes, nie możesz oderwać się od Colleen Hoover i uwielbiasz inteligentne dialogi w stylu Emily Henry - ta powieść jest dla Ciebie. To nie jest pusta obietnica, to gwarancja, że trafisz na emocje i jakość, których szukasz.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-09-30
Przeczytane:2025-10-27, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Dziś przychodzę do Was z bardzo ciekawą propozycją i gdyby nie to, że zauważyłam tę historię w Klubie czytelnika portalu Na kanapie, ominęłaby mnie prawdziwa gratka, bo na takie miano zdecydowanie ta historia zasługuje.
Nie będę opisywać fabuły, bo sam opis wydawcy już wiele zdradza, a ja nie chciałabym odebrać Wam przyjemności z odkrywania tej historii.
"Chwila, która zmienia" to książka, która otuli Was ciepłem od pierwszych stron, i choć liczy ona sobie niecałe 400 stron, nawet się nie zorientujecie kiedy będziecie "dobijać" do brzegu, a wasze emocje i uczucia będą rozhuśtane do granic możliwości.
Książkę czyta się fantastycznie, napisana bardzo ładnym, ale i przystępnym językiem powieść wciąga i gwarantuje nieustający dopływ adrenaliny, emocje buzują na najwyższym poziomie. Dużo się tu dzieje, nie brakuje momentów wielkich wzruszeń. Akcja płynie dość szybko i nie brakuje w niej nagłych zwrotów, intryga goni intrygę, na jaw wychodzą coraz bardziej skrywane tajemnice, nie tylko Olivii, ale i całego pozostałego towarzystwa...
"Chwila, która zmienia" to powieść wielowątkowa, złożona, momentami trudna pod względem poruszanych tematów a przy okazji niezwykle wciągająca i wzruszająca. Narracja prowadzona przez głównych bohaterów pozwala spojrzeć na tę samą sprawę z różnego punktu, poznać ich dylematy i motywy, które nimi kierują. Łatwiej jest zrozumieć ich samych, jak i podejmowane przez nich decyzje, które czasami (z innego punktu widzenia) mogą się wydawać zupełnie irracjonalne.
Historia płynąca na przestrzeni kilku miesięcy pozwala poznać ich dogłębniej, obserwować ich przemianę, rodzące się uczucia i próby zbudowania czegoś pięknego. Są oni doskonale rozpisani i poprowadzeni, choć pochodzą z "różnych światów" ich temperamenty doskonale się uzupełniają. Nie sposób ich nie lubić, choć ciśnienie potrafią podnieść- szczególnie Olivia, która momentami za bardzo ucieka- choć po jej trudnych przeżyciach, naprawdę starałam się ją rozumieć, nie zawsze mi się to udawało.
Postaci pobocznych jest sporo, ale każda z nich wnosi sporo dobrego do tej opowieści i tworzy niezwykle barwne i wielowymiarowe tło dla głównej dwójki.
W moim odczuciu pomysł na fabułę to strzał w dziesiątkę. Autorka tworząc rękami swej bohaterki listę książek, które mogą pomóc w kryzysowych momentach życia, nie tylko wlała w moje serce nadzieję, że na wszystkie smutki można znaleźć lekarstwo w literaturze, to jeszcze "podsunęła" pod przysłowiowy nos świetną listę lektur, o których zapomniałam lub jeszcze nie czytałam, a one zdążyły się wpisać już w kanon literackiej klasyki.
Przypomnieć trzeba, że jest to także opowieść o miłości, prawdziwej przyjaźni, o wzlotach i upadkach codziennego życia, o marzeniach i drodze do ich spełnienia. Niby zwyczajna, ale jednak nie do końca.... Ma w sobie to "coś", co trudno zamknąć w sztywnych ramach, a jednak łapie to coś za serce.
Autorka poza warstwą obyczajową przemyciła również lekki wątek kryminalny, który podniósł adrenalinę i nie pozwolił na monotonność akcji a nam czytelnikom na znużenie.
Jest to moje pierwsze spotkanie z twórczością pani Elżbiety Hossa- Lenglain i bardzo, ale to bardzo nie chciałabym, by było ostatnim.
Czy polecam?
Zdecydowanie tak. Każdy w tej historii znajdzie coś dla siebie. To doskonała książka zmuszająca do refleksji i zastanowienia się nad tym, jak przeszłość może wpłynąć na przyszłość oraz o tym, że każda tajemnica kiedyś ujrzy światło dzienne.