Okładka książki - Cienie łabędzi martwej przeszłości

Cienie łabędzi martwej przeszłości

Ta książka jest zbiorem krótkich zapisków: wspomnień z dzieciństwa, snów, zasłyszanych historii oraz szaleństw wyobraźni. Autor opisuje drobne zdarzenia z życia - spacery, rozmowy, nocne odgłosy czy pozornie przypadkowe sytuacje - które z czasem zaczynają nabierać niepokojącej dwuznaczności.

Rdzeniem tych tekstów jest próba uchwycenia momentów wymykających się prostemu wyjaśnieniu: dziecięcych lęków, dziwnych zbiegów okoliczności i zdarzeń balansujących na granicy codzienności. Pojawiają się tu nocne głosy, miejsca, do których nie chce się wracać po zmroku, cmentarze oraz obrazy ze snów, które uporczywie wracają w pamięci.

Te krótkie historie przypominają zapiski z prywatnego dziennika dziwnych doświadczeń - trochę wspomnień, trochę miejskich legend, trochę osobistego horroru. Zwyczajny świat w tych opowieściach nie rozpada się nagle. On raczej lekko pęka, a przez szczeliny zaczyna prześwitywać coś, czego nie da się już łatwo zignorować.

Informacje dodatkowe o Cienie łabędzi martwej przeszłości:

Wydawnictwo: Mamiko
Data wydania: 2026-03-19
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN: b.d

Kup książkę Cienie łabędzi martwej przeszłości

Cienie łabędzi martwej przeszłości - opinie o książce

Witajcie moi kochani

Miewacie czasem problem z oceną powieści, którą przeczytaliście?

Dziś ja mam taką zagwozdkę. Bo jak ocenić cos tak osobistego?

Aytuł: Cienie łabędzi martwej przeszłości

Autor: Mateusz Szmytke

Wydawnictwo: Mamiko

Za egzemplarz książki bardzo dziękuję Autorowi  - współpraca reklamowa

#współpracareklamowa #współpracabarterowa #współpracarecenzencka

To była niesamowita książka.

Tak trudno znaleźć mi odpowiednie słowa, aby oddać uczucia, jak bardzo mnie urzekła.

Po lekturze pierwsze określenia, które przyszły mi na myśl to nostalgiczna, refleksyjna oraz emocjonalna.

To była nostalgiczna podróż w przeszłość. Dzięki czemu, oprócz poznania doświadczeń autora, mogłam również wspominać czas swojego dzieciństwa. Autor zawarł w tej książce wiele historii, z którymi poczułam więź. Dostrzegłam bardzo podobne doświadczenia. Jednakże ja niestety nie wychowywałam się w tak urokliwym miejscu, w otoczeniu niesamowitej przyrody co autor.

Jednakże, dzięki tej książce, mogłam poznać doświadczenia autora oraz przyrodę, która go otaczała. I niesamowite dla mnie było to, jak bardzo wpłynęła na mnie ta lektura. Jak bardzo emocjonalnie ją odebrałam.

Z ogromną ciekawością czytałam każdą historię. Autor zawarł w swej powieści nie tylko historie dotyczące jego dzieciństwa, ale również opisał własne sny oraz opowieści, które mogłabym określić jako dziwne i niepokojące. Co zdecydowanie tworzyło niesamowitą kompatybilną całość.

Przystępując do lektury nie wiedziałam czego się spodziewać. Więc nie oczekiwałam niczego. I tak bardzo jestem pozytywnie zaskoczona, ponieważ pozornie, tak niewielka objętościowo, książka zrobiła na mnie ogromne wrażenie. I to w bardzo pozytywnym znaczeniu.

To nie były zwykłe opowieści. To historie, którymi autor chciał podzielić się z czytelnikami. Tak bardzo osobiste, że podczas lektury czułam się tak, jakbyśmy toczyli rozmowę podczas spaceru w otoczeniu niesamowitej przyrody, którą tak często opisuje. Z wielką przyjemnością udam się na taki spacer ponownie.

Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie wspomniała o tym, iż książka urzekła mnie również swoją okładką idealnie obrazującą zawartą w niej treść. Na uznanie zasługuje również zawarcie playlisty, dzięki której lektura była jeszcze bardziej interesująca.

Serdecznie polecam, strona.394