Okładka książki - Co ma piernik do wiatraka i inne językowe rozkminy

Co ma piernik do wiatraka i inne językowe rozkminy

O co chodzi twojemu znajomemu, gdy mówi, że znacie się jak łyse konie, mimo że macie włosy?

Dlaczego podczas kłótni rodzice twierdzą, że stajesz okoniem, a ty przecież leżysz na kanapie i scrollujesz telefon?

I czemu wszyscy chcą zbijać kokosy, skoro arbuzy są sto razy lepsze?

Nie masz zielonego pojęcia. Ale w sumie to czemu nie żółtego albo... czerwonego?!

Razem z FireVerką ogarnij wszystkie najdziwniejsze powiedzenia i zwroty z księżyca. Odkryj tajemnice kociej mordy, niebieskich migdałów i puszczania bąków.

Językowe rozkminy czas zacząć!

,,Arcyciekawa książka! Weronika Zych nie tylko opowiada, skąd się wzięły powiedzenia, którymi się dziś posługujemy, ale i zachęca do zabawy językiem. Kto wie, może jakieś nasze powiedzonko stanie się kiedyś powszechnym powiedzeniem?" - Michał Rusinek

,,Ile razy ktoś ci powiedział: ,,Nie masz o tym zielonego pojęcia" albo ,,Przestań myśleć o niebieskich migdałach"? To nie są zwykłe zwroty, każdy z nich ma swoją historię! Czasem jest ona zaskakująca, innym razem zabawna albo po prostu... dziwna. Otwórz głowę i ruszaj tropem najbardziej zaskakujących tajemnic języka!" - Dawid Łasiński, Pan Belfer

Weronika Zych, znana jako FireVerka, dzieli się w mediach społecznościowych swoją miłością do polszczyzny. Z wykształcenia filolożka, z pasji - odkrywczyni ciekawostek językowych i niezwykłych słów. Pokazuje język od innej strony - nie jako zbiór zasad do zakuwania po nocach, ale jako przygodę, która dzieje się tu i teraz, w rozmowach, żartach i memach.

Informacje dodatkowe o Co ma piernik do wiatraka i inne językowe rozkminy:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-09-10

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 9 lat

Kup książkę Co ma piernik do wiatraka i inne językowe rozkminy

Co ma piernik do wiatraka i inne językowe rozkminy - opinie o książce

Avatar użytkownika - beatazet
beatazet
Przeczytane:2025-09-17, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2025,

Weronika Zych, znana w sieci jako FireVerka, w swojej książce „Co ma piernik do wiatraka i inne językowe rozkminy” zabiera czytelnika w podróż po świecie polskich powiedzeń, frazeologizmów i językowych zagadek, które na co dzień stosujemy często bez zastanowienia. Autorka z humorem, lekkością i odrobiną szelmowskiego dystansu pokazuje, że język to nie tylko suche reguły gramatyczne, ale też skarbnica absurdów, anegdot i historii, które potrafią rozśmieszyć, zaskoczyć i jednocześnie czegoś nauczyć.

Już sam tytuł książki wskazuje, że nie mamy do czynienia z klasycznym opracowaniem językowym, ale z przystępną, popularnonaukową opowieścią, pełną energii i swobody. Zych stawia pytania, które każdy z nas mógłby zadać – dlaczego znając się „jak łyse konie”, wcale nie musimy być łysi? Czemu mamy „zielone pojęcie”, a nie na przykład różowe? Albo dlaczego „zbijanie kokosów” oznacza coś dobrego, skoro wielu z nas wolałoby arbuzy? Autorka przygląda się takim wyrażeniom i tropi ich źródła: czasem historyczne, czasem kulturowe, a czasem zupełnie absurdalne, wynikające z dawnych metafor, które po prostu zadomowiły się w języku.

Jednym z największych atutów książki jest jej lekki, młodzieżowy styl. FireVerka nie pisze jak typowy wykładowca akademicki, lecz jak kumpel, który tłumaczy coś przy kawie albo podczas przerwy w scrollowaniu TikToka. Dzięki temu książka trafia zarówno do nastolatków, którzy chcą zrozumieć dziwne powiedzenia starszych pokoleń, jak i do dorosłych, którzy z nostalgią i uśmiechem odkryją, skąd wzięły się zwroty, których sami używają od lat. Humor – często nieco ironiczny, czasem wręcz memiczny – sprawia, że lektura nie nuży, a wręcz zachęca do dalszego odkrywania językowych smaczków.

Książka nie ogranicza się jedynie do wyjaśniania pochodzenia zwrotów. Zych bawi się językiem – snuje dygresje, porównania i własne rozkminy, które czasem są zupełnie od czapy, a czasem zaskakująco trafne. To właśnie ta swoboda czyni książkę wyjątkową. Nie jest to podręcznik, lecz raczej przewodnik po codziennym językowym chaosie, z którego autorka tworzy fascynującą mapę.

Dla czytelnika, który lubi językowe ciekawostki, książka Zych będzie prawdziwą ucztą. Ale nawet dla osób mniej zainteresowanych lingwistyką stanowi świetną rozrywkę – bo w końcu wszyscy używamy tych zwrotów i każdy z nas choć raz zastanawiał się, dlaczego mówimy „siedzieć jak na szpilkach” albo „puszczać bąki”, skoro to nie ma sensu dosłownego.

Na szczególną pochwałę zasługuje także forma – dynamiczna, pełna pytań retorycznych i przykładów z życia codziennego. To sprawia, że książkę czyta się niemal jak rozmowę, a nie jak wykład. Jedynym minusem może być fakt, że osoby szukające pogłębionej, naukowej analizy mogą poczuć lekki niedosyt – to nie jest publikacja stricte lingwistyczna, ale raczej językowa przygoda dla szerokiego grona odbiorców.

Podsumowując, „Co ma piernik do wiatraka i inne językowe rozkminy” to książka lekka, dowcipna i niezwykle przyjemna w odbiorze. Wciąga od pierwszych stron i pozwala spojrzeć na język z zupełnie innej, bardziej zabawowej perspektywy. Weronika Zych udowadnia, że frazeologizmy nie są nudnym reliktem przeszłości, lecz żywym, barwnym elementem naszej codzienności. To pozycja idealna dla każdego, kto lubi śmiać się z językowych absurdów i odkrywać, że słowa kryją w sobie znacznie więcej, niż na pierwszy rzut oka się wydaje.

Avatar użytkownika - dajnurawksiazki
dajnurawksiazki
Przeczytane:2025-09-22, Ocena: 6, Przeczytałem,

??

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego mówimy, że nie mamy o czymś zielonego pojęcia, a nie na przykład szarego? Albo dlaczego myślimy o niebieskich migdałach skoro są brązowe? A może ciekawi Was skąd bierze się powiedzenie ,,sam jak palec", skoro przecież jest pięć palców, jeden obok drugiego? I co ma piernik do wiatraka (oprócz mąki)? ?

Jeśli są to kwestie, które spędzają Wam sen z powiek, nie odchodźcie! Mam książkę w sam raz dla Was.

??

,,Co ma piernik do wiatraka" to przewodnik po ciekawych i często szalonych frazeologizmach języka polskiego. Autorka w lekki i zabawny sposób odsłania przed nami tajemnice wyrażeń, które powtarzamy na co dzień, a nad którymi częstow ogóle się nie zastanawiamy.

Książka podzielona jest na części, dzięki czemu możecie poznawać znaczenie i pochodzenie frazeologizmów w ciekawy, uporządkowany sposób, a zabawne ilustracje sprawią, że będzie to prawdziwa przyjemność, gwarantuję Wam!

[współpraca reklamowa z @znakemotikon]

Często się słyszy :

?        ,,Piszesz jak kura pazurem" chociaż nie ma się pazurów,

?        ,,Znać się jak łyse konie" chociaż ma się włosy,

?        ,,Głośno jak w ulu" chociaż nigdzie nie ma pszczół.

Czas więc dowiedzieć się co ,,ma piernik do wiatraka" i ,, gdzie pieprz rośnie". Te i o wiele więcej związków frazeologicznych dzieci poznają z książki Weroniki Zych, która w sposób zabawny i ciekawy objaśnia wiele zagwozdek językowych. Sama byłam zaskoczona, że jest ich aż tyle.

Z książki dowiemy się również czym zajmuje się Etymolog, co to jest związek frazeologiczny i anagramy, i skąd się wzięły powiedzenia.

Po przeczytaniu tej książki dzieci będą już wiedzieć dlaczego zły humor można nazwać muchami w nosie, a nie pszczołami w kolanie, i dlaczego z konopi wyskakuje Filip, a nie Marcin czy Kuba.

Książka napisana jest w sposób humorystyczny i bardzo ciekawy. Wyjaśnia wiele powiedzeń, których używamy na co dzień, a nigdy nie zastawiamy się, skąd pochodzą i co dokładnie znaczą.

Książka na pewno będzie ciekawym prezentem dla tych dzieci, które zadają dużo pytań i są ciekawe świata. Polecam!