Okładka książki - Co ma piernik do wiatraka i inne językowe rozkminy

Co ma piernik do wiatraka i inne językowe rozkminy

Weronika Zych, znana w sieci jako FireVerka, w swojej książce „Co ma piernik do wiatraka i inne językowe rozkminy” zabiera czytelnika w podróż po świecie polskich powiedzeń, frazeologizmów i językowych zagadek, które na co dzień stosujemy często bez zastanowienia. Autorka z humorem, lekkością i odrobiną szelmowskiego dystansu pokazuje, że język to nie tylko suche reguły gramatyczne, ale też skarbnica absurdów, anegdot i historii, które potrafią rozśmieszyć, zaskoczyć i jednocześnie czegoś nauczyć.

Już sam tytuł książki wskazuje, że nie mamy do czynienia z klasycznym opracowaniem językowym, ale z przystępną, popularnonaukową opowieścią, pełną energii i swobody. Zych stawia pytania, które każdy z nas mógłby zadać – dlaczego znając się „jak łyse konie”, wcale nie musimy być łysi? Czemu mamy „zielone pojęcie”, a nie na przykład różowe? Albo dlaczego „zbijanie kokosów” oznacza coś dobrego, skoro wielu z nas wolałoby arbuzy? Autorka przygląda się takim wyrażeniom i tropi ich źródła: czasem historyczne, czasem kulturowe, a czasem zupełnie absurdalne, wynikające z dawnych metafor, które po prostu zadomowiły się w języku.

Jednym z największych atutów książki jest jej lekki, młodzieżowy styl. FireVerka nie pisze jak typowy wykładowca akademicki, lecz jak kumpel, który tłumaczy coś przy kawie albo podczas przerwy w scrollowaniu TikToka. Dzięki temu książka trafia zarówno do nastolatków, którzy chcą zrozumieć dziwne powiedzenia starszych pokoleń, jak i do dorosłych, którzy z nostalgią i uśmiechem odkryją, skąd wzięły się zwroty, których sami używają od lat. Humor – często nieco ironiczny, czasem wręcz memiczny – sprawia, że lektura nie nuży, a wręcz zachęca do dalszego odkrywania językowych smaczków.

Książka nie ogranicza się jedynie do wyjaśniania pochodzenia zwrotów. Zych bawi się językiem – snuje dygresje, porównania i własne rozkminy, które czasem są zupełnie od czapy, a czasem zaskakująco trafne. To właśnie ta swoboda czyni książkę wyjątkową. Nie jest to podręcznik, lecz raczej przewodnik po codziennym językowym chaosie, z którego autorka tworzy fascynującą mapę.

Dla czytelnika, który lubi językowe ciekawostki, książka Zych będzie prawdziwą ucztą. Ale nawet dla osób mniej zainteresowanych lingwistyką stanowi świetną rozrywkę – bo w końcu wszyscy używamy tych zwrotów i każdy z nas choć raz zastanawiał się, dlaczego mówimy „siedzieć jak na szpilkach” albo „puszczać bąki”, skoro to nie ma sensu dosłownego.

Na szczególną pochwałę zasługuje także forma – dynamiczna, pełna pytań retorycznych i przykładów z życia codziennego. To sprawia, że książkę czyta się niemal jak rozmowę, a nie jak wykład. Jedynym minusem może być fakt, że osoby szukające pogłębionej, naukowej analizy mogą poczuć lekki niedosyt – to nie jest publikacja stricte lingwistyczna, ale raczej językowa przygoda dla szerokiego grona odbiorców.

Podsumowując, „Co ma piernik do wiatraka i inne językowe rozkminy” to książka lekka, dowcipna i niezwykle przyjemna w odbiorze. Wciąga od pierwszych stron i pozwala spojrzeć na język z zupełnie innej, bardziej zabawowej perspektywy. Weronika Zych udowadnia, że frazeologizmy nie są nudnym reliktem przeszłości, lecz żywym, barwnym elementem naszej codzienności. To pozycja idealna dla każdego, kto lubi śmiać się z językowych absurdów i odkrywać, że słowa kryją w sobie znacznie więcej, niż na pierwszy rzut oka się wydaje.

Informacje dodatkowe o Co ma piernik do wiatraka i inne językowe rozkminy:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-09-10
Dodał/a opinię: Beata Zielonka

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 9 lat

Zobacz opinie o książce Co ma piernik do wiatraka i inne językowe rozkminy

Kup książkę Co ma piernik do wiatraka i inne językowe rozkminy