Okładka książki - Co robią kierowcy i kierowczynie

Co robią kierowcy i kierowczynie

W serii ,,Ciekawe..." przedstawiamy między innymi zawody, o których marzą dzieci! Pokazujemy, jak ciekawe, trudne, fascynujące, a czasem niebezpieczne czynności wykonują kobiety i mężczyźni pracujący w tych zawodach. Szczególną wagę przykładamy do równości płci - aby nie wykluczać żadnego czytelnika i żadnej czytelniczki.

Kierowcy i kierowczynie prowadzą rozmaite pojazdy: niewielkie samochody osobowe i ogromne ciężarówki, taksówki wodne i maszyny budowlane, radiowozy i autobusy miejskie, a także wiele innych aut. Jeżdżą bardzo blisko lub wyruszają w długie wielodniowe trasy. Dbają o bezpieczeństwo swoje i swoich pasażerów, a niektórzy są po to, by udzielać pomocy innym. Wszyscy zaś muszą poznać wiele przepisów ruchu drogowego i stosować się do nich - to początek wielkiej przygody za kierownicą wymarzonego samochodu!

Ta interaktywna seria to znakomita okazja do łączenia zabawy z nauką i wspólnego spędzania czasu z dzieckiem. A ja z radością patrzę na to, jak praca z taką książką przypomina prowadzenie samochodu! Otóż podczas pierwszego ,,przejazdu" nauczymy się najwięcej, ale do każdego kolejnego będziemy wracać chętniej i pewniej, odkrywając nowe rzeczy i czerpiąc jeszcze więcej przyjemności.

Aldona Marciniak

dziennikarka sportowa, pasjonatka motoryzacji

Adam Wójcicki - absolwent Akademii Sztuk Pięknych w Katowicach. Autor grafik prasowych (. ,,Polityka", ,,Newsweek", ,,Znak", ,,Ha!art"), ilustrator książek dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Laureat międzynarodowego konkursu ,,Książka dobrze zaprojektowana". Lubi chaotyczne kompozycje i złamane kolory, w wolnych chwilach zajmuje się muralem. Inspiracje czerpie z komiksu i animacji.

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Informacje dodatkowe o Co robią kierowcy i kierowczynie:

Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2025-05-07
ISBN: 9788310142085

Tagi: Publikacje dla najmłodszych książeczki obrazkowe i aktywizujące Dzieci od ok. 3 lat

Kup książkę Co robią kierowcy i kierowczynie

Co robią kierowcy i kierowczynie - opinie o książce

Książka jest idealnym prezentem dla dzieci, które chcą dowiedzieć się czegoś więcej o zawodzie kierowców i kierowczynie. Książeczka jest połączeniem nauki i zabawy. Rozbudza ciekawość i rozwija słownictwo, a do tego bada spostrzegawczość.

Dzieci z tej książeczki dowiedzą się między innymi:

?        Gdzie uczą się kierowcy i kierowczynie,

?        Jakie są znaki drogowe,

?        Kto i po co jeździ na sygnale,

?        Gdzie jeżdżą kierowcy i kierowczynie,

?        Jak wygląda praca kierowcy maszyn budowlanych a jak rolniczych.

Książeczka zawiera przekrój przez wszystkie pojazdy. Od samochodów osobowych, taksówek, metra i pociągi po ciężarówki i traktory. Każdy z tych pojazdów prowadzi zarówno pan i jak i pani kierowca.

Książeczka posiada twardą okładkę i zaokrąglone krawędzie dzięki czemu jest bezpieczna dla młodszych czytelników. Posiada duże, kolorowe ilustracje, które przykuwają wzrok i pobudzają wyobraźnię. Tekstu tu nie ma bardzo dużo, ale wystarczająco by poznać bliżej i szczegółowo ten zawód.

Oprócz informacji o poszczególnych pojazdach znajdziemy tutaj również zadania do rozwiązania, które polegają na spostrzegawczości. Dzieci będą szukać na ilustracjach między innymi koty i psy, znaki drogowe, a nawet wielbłądy i jaszczurki. A na samym końcu cos dla ciekawych tego jak zbudowany jest samochód.

Książeczka jest przepięknie wydana i zawiera wiele ciekawostek o zawodzie kierowców i kierowczynie. Polecamy!

Binek i Pulpet w królestwie chińskiego smoka
Adam Wójcicki0
Okładka ksiązki - Binek i Pulpet w królestwie chińskiego smoka

Pomysłowa książka-gra dla spostrzegawczych. Drugi tom przygód Binka i jego psa Pulpeta. Ach, ten Pulpet! Zawsze musi wciągnąć Binka w jakieś tarapaty...