Okładka książki - Co skrywa śnieg

Co skrywa śnieg

Zima w Are potrafi być bezlitosna.

Śnieg tłumi dźwięki, mróz zaciera ślady,

a pod idealnie białą powierzchnią kryją się tajemnice, których nikt nie chce mówić.

Gdy na wyciągu narciarskim zostają odnalezione zamarznięte zwłoki, spokojny szwedzki kurort zamienia się w miejsce pełne strachu i niedopowiedzeń. Ofiara to młoda dziewczyna, która niedawno zaginęła po obchodach Dnia Świętej Łucji, a jej śmierć wstrząsa lokalną społecznością.

Do Are przybywa Hanna Ahlander, policjantka ze Sztokholmu, która po zawodowym i osobistym kryzysie szuka schronienia w domu siostry. Jednak wiedziona niezawodnym instynktem angażuje się w śledztwo prowadzone przez inspektora Daniela Lindskoga.

Każdy trop prowadzi do kolejnych podejrzeń i sugeruje, że zbrodnia nie jest odosobnionym aktem, lecz częścią znacznie mroczniejszej układanki. Hanna i Daniel muszą zmierzyć się z siecią kłamstw, która sięga głębiej, niż ktokolwiek mógłby przypuszczać. Czy zdążą odkryć prawdę, zanim zło pochłonie kolejne ofiary?

Co skrywa śnieg to pierwszy tom kryminalnej serii Viveki Sten Morderstwa w Are, w której lodowaty krajobraz staje się niemym świadkiem ludzkiej chciwości, przemocy i moralnej hipokryzji. Na podstawie książki powstał wyprodukowany przez Netflix serial pod tytułem Morderstwa w Are.

***

Are to jeden z najsłynniejszych kurortów turystycznych w Szwecji, ale Viveca Sten wykorzystuje jego pocztówkowy wizerunek jako punkt wyjścia do znacznie poważniejszej opowieści. Jej Are to pełnoprawna społeczność - znajdziemy w niej i wygranych, i przegranych.Lotta Olsson, ,,Dagens Nyheter", SzwecjaNigdy nie byłam w Are [...]. Teraz bardzo chcę tam pojechać. Bardzo podobało mi się Co skrywa śnieg i z niecierpliwością czekam na kolejną książkę z tej serii.,,Smalandsposten", SzwecjaSten nadaje ofierze morderstwa ludzki wymiar i poświęca uwagę temu, jak strata wpływa na rodzinę. W mistrzowski sposób wykorzystuje naturę i pogodę - piękne, ale też śmiertelnie niebezpieczne. To opowieść, która budzi tęsknotę za zimą, śniegiem i szwedzkimi górami.,,Kristianstadsbladet", Szwecja

Hanna próbuje przezwyciężyć przeciwności losu i udowodnić swoją wartość. A czytelnicy trzymają za nią kciuki. Fani skandynawskiego noir nie mogą przegapić tej powieści. ,,Publishers Weekly"

BIOGRAM

Viveca Sten

To jedna z najpopularniejszych współczesnych autorek kryminałów skandynawskich, której książki sprzedały się w nakładzie ponad dziesięciu milionów egzemplarzy na całym świecie. Jest twórczynią międzynarodowych bestsellerowych serii Morderstwa w Sandhamn oraz Morderstwa w Are, które doczekały się również popularnych ekranizacji.

Zanim poświęciła się w pełni pisarstwu, przez wiele lat pracowała jako prawniczka biznesowa. Doświadczenia zawodowe stały się dla niej inspiracją do napisania książki non-fiction Have It Your Way! Negotiating Every Day Like a Pro, poświęconej sztuce negocjacji w życiu zawodowym i codziennym.

Obecnie Viveca jest pełnoetatową pisarką i dzieli swój czas między Sztokholm, Sandhamn i Are - miejsca, które odgrywają istotną rolę w obu jej cyklach kryminalnych.

Informacje dodatkowe o Co skrywa śnieg:

Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2026-02-25
Tytuł oryginału: OFFERMAKAREN

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Kup książkę Co skrywa śnieg

Co skrywa śnieg - opinie o książce

Robicie zimę? Ja niekoniecznie, chociaż uwielbiam książki w tym klimacie. Dlatego też z przyjemnością oderwałam się od rzeczywistości, czytając "Co skrywa śnieg" Viveci Sten.

Uwierzcie mi, że uwielbiam kryminały, a szczególne miejsce w moim serduchu mają te skandynawskie – przez ten mroźny i surowy klimat. Tutaj nie mogło być inaczej, ponieważ autorka pisząc pierwszy tom serii "Morderstwa w Åre" umiejscowiła akcję w zaśnieżonych górach, które nie wybaczają słabości i często są świadkami makabrycznych morderstw.

Muszę przyznać, że Stan naprawdę zna się na rzeczy. Książka ta wciąga już od pierwszych stron, a duszny i zarazem niepokojący klimat towarzyszy nam przez cały czas, chwilami odbierając dech w piersiach.

Podobało mi się to, że tutaj mamy do czynienia nie tylko ze zwykłym morderstwem, ale też dodatkowym utrudnieniem w rozwiązaniu zagadki zbrodni staje się cały krajobraz górski, który minuta po minucie zacierał ślady zbrodni. Takiego pomocnika to "ze świecą szukać", a tu znalazł się sam 😉.

Bohaterowie również przypadli mi do gustu. Mieli duszę, własne życie, emocje oraz cechowały ich ciężkie przeżycia. Podczas lektury poznałam te postacie naprawdę dobrze, dzięki temu, że autorka dodała im głębię i stworzyła ich bardzo "ludzkimi".

Nie znajdziemy tu zbędnego rozlewu krwi, czy brutalności – jest ich tyle, by widać było, że jest to kryminał i mnie to usatysfakcjonowało. Serio. Chociaż stworzenie kryminału bez tych dwóch przymiotów jest niezwykle trudne.

Czytając, zagłębiamy się w historii dokładnie tak, jakbyśmy obierali cebulkę – powoli warstwa to warstwie coraz bardziej zagłębiając się akcją, a finał jest tak emocjonalny i pełen nadziei, że być może niejednemu czytelnikowi zakręci się łezka w oku.

I choć muszę przyznać, że były ze 2-3 krótkie momenty, w których akcja trochę mi się dłużyła, to książka bardzo mi się podobała.

Tak więc z całego serducha polecam Wam tę historię. Na pewno znajdziecie tam coś więcej, niż tylko sprawę do rozwiązania...

Polecam!

Na spokojnych wodach
Viveca Sten0
Okładka ksiązki - Na spokojnych wodach

Jest upalny lipcowy poranek na Sandhamn. Ciało mężczyzny oplątane w rybacką sieć wypływa na ląd przy wschodnio-zachodnim brzegu wyspy Archipelagu sztokholmskiego...

Tej nocy umrzesz
Viveca Sten0
Okładka ksiązki - Tej nocy umrzesz

Student Marcus Nielsen zostaje znaleziony martwy w swoim mieszkaniu. Wszystko wskazuje na samobojstwo. Matka Marcusa jest jednak przekonana, ze syn...

Opad
Opad