Okładka książki - Co skrywa śnieg

Co skrywa śnieg

Robicie zimę? Ja niekoniecznie, chociaż uwielbiam książki w tym klimacie. Dlatego też z przyjemnością oderwałam się od rzeczywistości, czytając "Co skrywa śnieg" Viveci Sten.

Uwierzcie mi, że uwielbiam kryminały, a szczególne miejsce w moim serduchu mają te skandynawskie – przez ten mroźny i surowy klimat. Tutaj nie mogło być inaczej, ponieważ autorka pisząc pierwszy tom serii "Morderstwa w Åre" umiejscowiła akcję w zaśnieżonych górach, które nie wybaczają słabości i często są świadkami makabrycznych morderstw.

Muszę przyznać, że Stan naprawdę zna się na rzeczy. Książka ta wciąga już od pierwszych stron, a duszny i zarazem niepokojący klimat towarzyszy nam przez cały czas, chwilami odbierając dech w piersiach.

Podobało mi się to, że tutaj mamy do czynienia nie tylko ze zwykłym morderstwem, ale też dodatkowym utrudnieniem w rozwiązaniu zagadki zbrodni staje się cały krajobraz górski, który minuta po minucie zacierał ślady zbrodni. Takiego pomocnika to "ze świecą szukać", a tu znalazł się sam 😉.

Bohaterowie również przypadli mi do gustu. Mieli duszę, własne życie, emocje oraz cechowały ich ciężkie przeżycia. Podczas lektury poznałam te postacie naprawdę dobrze, dzięki temu, że autorka dodała im głębię i stworzyła ich bardzo "ludzkimi".

Nie znajdziemy tu zbędnego rozlewu krwi, czy brutalności – jest ich tyle, by widać było, że jest to kryminał i mnie to usatysfakcjonowało. Serio. Chociaż stworzenie kryminału bez tych dwóch przymiotów jest niezwykle trudne.

Czytając, zagłębiamy się w historii dokładnie tak, jakbyśmy obierali cebulkę – powoli warstwa to warstwie coraz bardziej zagłębiając się akcją, a finał jest tak emocjonalny i pełen nadziei, że być może niejednemu czytelnikowi zakręci się łezka w oku.

I choć muszę przyznać, że były ze 2-3 krótkie momenty, w których akcja trochę mi się dłużyła, to książka bardzo mi się podobała.

Tak więc z całego serducha polecam Wam tę historię. Na pewno znajdziecie tam coś więcej, niż tylko sprawę do rozwiązania...

Polecam!

Informacje dodatkowe o Co skrywa śnieg:

Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2026-02-25
Tytuł oryginału: OFFERMAKAREN
Dodał/a opinię: izka91

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Zobacz opinie o książce Co skrywa śnieg

Kup książkę Co skrywa śnieg

Tej nocy umrzesz
Viveca Sten0
Okładka ksiązki - Tej nocy umrzesz

Student Marcus Nielsen zostaje znaleziony martwy w swoim mieszkaniu. Wszystko wskazuje na samobojstwo. Matka Marcusa jest jednak przekonana, ze syn...

W cieniu władzy
Viveca Sten0
Okładka ksiązki - W cieniu władzy

Thomas Andreasson jest policjantem od prawie dwudziestu lat. Od pewnego czasu targają nim coraz większe wątpliwości. Nie jest pewien, czy będzie w stanie...

Opad
Opad