Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2017-03-29
Kategoria: Dla dzieci
ISBN:
Liczba stron: 48
Mleko jest dobre na wzrost i dodaje mocy, synku. (s. 3)
Pankracy był niski. Do szkoły dostał od mamy bidon z mlekiem. W szkole zapomniał o nim. Na drugi dzień w czasie picia poczuł, że mleko ma inny smak i konsystencję. Wielki znawca biologii, Profesor Tatarak, wyjaśnia, co się dzieje z mlekiem i bakteriami. Potem obaj wsiedli do pojazdu, który…
Kapsuła uległa gwałtownej pelityzacji! (s. 13)
Profesor Tatarak i Pankracy wspólnie odkrywają sekrety mleka i jego bakterii. Mały czytelnik poznaje białka, lipidy, cukry, cytoplazmę, kwas mlekowy oraz dobrą bakterię lactobacillus acidophilus. To ona zmienia mleko w kefiry, jogurty, kumys. Mały czytelnik przyjrzy się z uwagą rysunkowi organizmu jednokomórkowego. Zacznie swoją przygodę z biologią i nabiałem.
Mleko to mały kosmos! (s. 45)
Przyjazna dla oka czcionka oraz odpowiednia ilość tekstu na stronie ułatwiają czytanie, a kolorowe ilustracje dobrze obrazują treść, przekazując w przystępny sposób informacje o kulturze bakterii w mleku. Nagrodą dla dziecka za samodzielne przeczytanie są dyplom i tematyczne naklejki oraz zdobyta wiedza. Oby więcej takich książeczek dla dzieci!
Poznajcie cztery z pozoru zwyczajne kury: Augustę, Hildegardę, Belkę i Żanetę, które pewnego dnia wskakują na tylny zderzak samochodu państwa Ogórków....
Magdalena Felicja (dla przyjaciół Dusia) bardzo lubi czekoladę. Ale może ją pałaszować dopiero wtedy, kiedy zje brokuły. Zdaniem mamy wszystko trzeba...
Przeczytane:2022-06-26, Ocena: 4, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2022 roku, 12 książek 2022, 26 książek 2022, 52 książki 2022, Poczytam Ci Mamo :),
Interesująca opowiastka o tym, co się kryje w mleku. W zabawny i pięknie zilustrowany sposób, zaznajamia młodych czytelników z procesem fermentacji i opowiada o żyjących tam bakteriach.