Okładka książki - Czas zmian

Czas zmian

Między sercem a rozsądkiem, między ambicją a lojalnością.

W eleganckim domu towarowym, gdzie codzienność pełna jest wyzwań i skrywanych tajemnic, młode kobiety dostają szansę na poprawę własnego życia. Eliza - ambitna i zdeterminowana - zdobywa uznanie i awansuje. Niestety, jej życie uczuciowe komplikuje się, gdy staje przed wyborem, który może kosztować ją więcej, niż sądziła. Malwina - doświadczona przez los i zdradzona przez narzeczonego, z trudem odbudowuje swoje życie. Czy nowa znajomość pozwoli jej uwierzyć, że jeszcze może być szczęśliwa?

Zaplecze domu towarowego także pełne jest ludzkich dramatów: kradzieże, oszustwa i... zemsta. Ambitny zastępca dyrektora wprowadza odważne reformy, ku niezadowoleniu Marcina Barańskiego. Dlaczego otwarty na zmiany i nowoczesny dyrektor stawia opór swojemu współpracownikowi? Który z mężczyzn wyjdzie zwycięsko z tej potyczki?

Informacje dodatkowe o Czas zmian:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-08-20

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Kup książkę Czas zmian

Czas zmian - opinie o książce

Avatar użytkownika - zainspirowanawku
zainspirowanawku
Przeczytane:2025-10-05,

Znacie serię "Dom pod Akacjami" Małgorzaty Kołakowskiej czy może jeszcze o niej nie słyszeliście? Ja zaczynam swoją przygodę od drugiego tomu pod tytułem "Czas zmian" i cieszę się bardzo, że autorka na samym początku przybliżyła nam postacie znane już z pierwszego tomu. Akcja książki dzieje się w dwudziestoleciu międzywojennym a umiejscowiona jest w domu towarowym Pod akacjami, w którym pracują bohaterowie a spotykają się wszystkie warstwy społeczne. Eliza Kaczmarek rozwija się zawodowo, jednak jej życie uczuciowe nie jest zbyt udane. Odrzuca zaręczyny zakochanego w niej księgowego Janka na rzecz oświadczyn dyrektora domu towarowego Marcina Barańskiego. Dziewczyna w wyborze narzeczonego kieruje się głosem matki i jej stwierdzeniem, że miłością dzieci nie wykarmisz. Ale czy na pewno to jest w życiu najważniejsze? Czy rozsądek przeważy nad uczuciem? Poznajemy również Malwinę Lipską, która stara się odbudować swoje życie po zdradzie ukochanego. Na horyzoncie pojawia się szansa na przełamanie tej złej passy. Ale czy w tym smutku i cierpieniu dziewczyna dostrzeże tą szansę? Jest to wielowątkowa historia z wartką akcją i wieloma bohaterami. Dużo się tutaj dzieje a każdy wątek ma swoje szerokie rozbudowanie. Opowiada o miłości, stracie, cierpieniu, przyjaźni, przeznaczeniu, intrygach i zdradach. Ale też o marzeniach i walce o nie, chociaż czasami bywają kruche gdy zderzają się z oczekiwaniami społeczeństwa i otaczających je mężczyzn. Do tego całość napisana w taki sposób jakbyśmy faktycznie żyły w tych czasach. Polecam

„Czas zmian” Małgorzaty Kołakowskiej to pełna emocji, barwna i wielowątkowa powieść obyczajowa, która zabiera czytelnika do świata eleganckiego domu towarowego – miejsca, gdzie przecinają się losy kobiet próbujących odnaleźć się w rzeczywistości pełnej niepewności, ambicji i... zmian. Autorka z dużą dbałością o szczegóły kreśli obraz miejsca, które z pozoru wydaje się uporządkowane i przewidywalne, a w rzeczywistości tętni od emocji, tajemnic i walki o lepsze jutro.

Na pierwszy plan wysuwają się dwie bohaterki – Eliza i Malwina. Eliza to młoda, ambitna kobieta, która dzięki ciężkiej pracy zdobywa uznanie i awansuje. Jednak wraz z sukcesem przychodzi trudna próba – wybór między uczuciem a lojalnością, między sercem a rozsądkiem. Z kolei Malwina, zdradzona przez narzeczonego, stara się odzyskać równowagę i wiarę w siebie. Jej droga do spokoju i spełnienia nie jest łatwa, ale pokazuje siłę kobiety, która mimo przeciwności chce jeszcze zawalczyć o szczęście.

W tle nie brakuje napięć i dramatów – kradzieże, rywalizacja, zakulisowe intrygi i zderzenie dwóch wizji zarządzania firmą: nowoczesnego podejścia młodego zastępcy dyrektora i konserwatywnego podejścia Marcina Barańskiego. Ten konflikt tworzy dynamiczne tło, ale też pokazuje, jak zmiana – zarówno w biznesie, jak i w życiu prywatnym – budzi lęk, opór, a czasem prowadzi do odkrycia prawdziwego „ja”.

Małgorzata Kołakowska pisze z lekkością i elegancją, ale też z dużym wyczuciem emocji. Jej styl pozwala na głębokie wejście w świat bohaterów – ich wątpliwości, rozterki, ale też marzenia i pragnienia. Postacie są dobrze skonstruowane, wiarygodne i wielowymiarowe – nie są idealne, popełniają błędy, a przez to stają się bardzo bliskie czytelnikowi.

To powieść nie tylko o miłości czy ambicji, ale przede wszystkim o odwadze w obliczu zmian, o kobiecej solidarności i próbie odnalezienia się w świecie, który nie zawsze gra fair. Autorka przypomina, że zmiany bywają trudne, ale mogą stać się początkiem czegoś dobrego – o ile jesteśmy gotowi zmierzyć się z własnymi słabościami.

„Czas zmian” to ciepła, poruszająca i mądra powieść, którą zdecydowanie warto przeczytać. Idealna dla czytelników lubiących emocjonalne, ale realistyczne historie o ludziach, którzy nie boją się sięgać po coś więcej – mimo trudności, zwątpień i momentów słabości. Polecam z całego serca – to historia, która zostawia po sobie ślad.

Avatar użytkownika - dianawiszniewska
dianawiszniewska
Przeczytane:2025-09-04, Ocena: 6, Przeczytałam,

Ta książka jest niczym ulubiony serial z którym trudno się rozstać, a gdy się kończy z utęsknieniem czekasz na nowy sezon. Ja też już nie mogę się doczekać kolejnej części książki, bo naprawdę polubiłam jej bohaterów.
Od pierwszych stron przenosimy się do lat dwudziestych, do domu towarowego pod Akacjami i wręcz czujemy klimat tego miejsca. Z sympatią podchodzimy do pracujących tam osób, które zmagają się z różnymi życiowymi problemami. Poznajemy też te bogatszą stronę środowiska, jednak czy faktycznie pieniądze dają im prawdziwe szczęście?
Historia jest opisana ciekawie i wciągająco, od razu czuć kontrast między biednymi z którymi nikt się nie liczy a bogatymi, którzy mogą robić co chcą i często są wręcz bezkarni.
To powieść o losach kilku bohaterów, ale to, co wyjątkowe, to możliwość zastanowienia się razem z nimi: co my sami byśmy wybrali? Miłość czy karierę?
Nie martwcie się, to nie jest nudna obyczajowa historia.W tej książce znajdziecie miłość i zdrady, intrygi, chciwość, knucie dla majątku, kradzieże, oszustwa, a nawet zemstę. Do tego podszywanie się pod kogoś, kim się nie jest, odrzucenie, ale też iskierki nadziei i piękne uczucia. Wszystko co w życiu, ale opisane w naprawdę przyjemny sposób.
Książka ta pokazuje jak skomplikowani są ludzie i ich losy, oraz że czasami nie ma wyjścia i trzeba zrobić coś co jest trudne.
To książka o sile kobiet, wytrwałości, ciężkiej pracy i trudnych wyborach. Muszę przyznać, że jest zdecydowanie lepsza niż wskazywałby na to opis z okładki :)

Avatar użytkownika - czytanienaplatan
czytanienaplatan
Przeczytane:2025-08-19, Ocena: 6, Przeczytałam,

Z dużą przyjemnością wróciłam do bohaterek Małgorzaty Kołakowskiej w drugiej części cyklu „Dom pod Akacjami”. „Czas zmian” to powieść, która, zgodnie z tytułem, przynosi nowe wybory, nowe rozczarowania, ale i nowe szanse na szczęście.

Eliza, w wyborze narzeczonego kieruje się rozsądkiem i głosem matki, która od lat powtarzała jej: „miłością dzieci nie wykarmisz”. Czy związek budowany na takim fundamencie ma szansę przetrwać? Malwina, której życie zaczynało się układać, zmaga się z bólem straty i zdrady. Czy mimo to znajdzie w sobie siłę, by dać sercu kolejną szansę? Hrabina Helena, złakniona uczucia i pełna energii, raz jeszcze przekonuje się, że dla wielu mężczyzn jest jedynie skarbonką. Ale ona nie daje sobą pomiatać, potrafi odpłacić pięknym za nadobne. Karolina natomiast odkrywa, że serce nie wybiera, nawet gdy rozum ostrzega przed błędną drogą.

Dom towarowy Pod Akacjami żyje własnym rytmem. Eventy, zmiany, innowacyjne pomysły nowego zastępcy dyrektora przynoszą sukces, ale i budzą zazdrość. Bo czy Marcin, który dotąd wspierał każdą nowość, teraz sprzeciwia się, bo czuje się zagrożony? Decyzja, którą podejmuje staje się punktem zwrotnym nie tylko dla jego kariery, lecz także dla związku z Elizą, która pragnie czegoś więcej niż roli żony i matki.

Autorka z wyczuciem pokazuje, jak kruche bywają kobiece marzenia, gdy zderzają się z oczekiwaniami społeczeństwa i mężczyzn. A jednocześnie, jak ogromną siłę mają kobiety, które potrafią się podnieść, nawet gdy los odbiera im to, co najcenniejsze.

Obok losów głównych bohaterek poznajemy również historię młodego chłopaka, którego życie zeszło na manowce. Zmuszony głodem, by kraść, stopniowo dostrzega w tym procederze szansę na łatwy zarobek. Kim jest ten chłopak i jak potoczyło się jego życie?

„Czas zmian” to opowieść o miłości, która bywa trudna, o stracie, która boli, i o sile, która pozwala iść naprzód. To również obraz mojego ulubionego okresu w literaturze - dwudziestolecia międzywojennego, czasu pełnego kontrastów, gdzie luksus miesza się z biedą, a marzenia kobiet często zderzają się z murem oczekiwań społecznych.

Czytając miałam wrażenie, że Autorka uchyla przede mną drzwi, prowadzące do świata eleganckich sukien, kobiecych pragnień, ale i tajemnic ukrytych w cieniu. I wiem jedno, że chcę dalej podążać za bohaterkami, których życie krąży wokół Domu pod Akacjami, by wraz z nimi przeżywać wzloty i upadki i spełniać marzenia. Was również do tego zachęcam, a sama już z niecierpliwością wyczekuję kolejnego tomu tej poruszającej opowieści.

Avatar użytkownika - olilovesbooks2
olilovesbooks2
Przeczytane:2025-08-26, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam,

*współpraca reklamowa*

Jak zawsze pierwsze skrzypce odegrała tutaj okładka, ale też i opis zrobił swoje, bo bardzo mnie zaintrygował, nie przewidziałam jednego a mianowicie tego, że to kontynuacja "Domu pod Akacjami", książki która była w moich planach czytelniczych, a ja już znam jej kontynuację, przez co raczej nie wrócę do początków tej historii, bo mam wrażenie, że wszytko co muszę wiem już teraz. Powieść obyczajowa, początek XX wieku, stary porządek powoli ustępujący miejsca nowoczesności, ambitne i zróżnicowane postacie, czyli lektura naprawdę warta uwagi.

Dom towarowy to niezwykłe miejsce, miejsce w którym zwykła codzienność miesza się z osobistymi problemami i tajemnicami nie tylko teraźniejszymi ale też tymi, które miały miejsce w przeszłości. Pracownice domu towarowego zaś starają się pogodzić pracę, z uczuciami i własnymi planami czy ambicjami. Eliza zdobywa uznanie, pochwały i awans, jednak jej życie uczuciowe to katastrofa. Malwina przeżywa bolesna stratę i zdradę ukochanego, z trudem stara się odbudować swoją rzeczywistość a na horyzoncie pojawia się szansa na odwrócenie złej passy. Na miejsce dawnej pracownicy zostaje przyjęta nowa, która nie tylko nie potrafi ale i nie chce się dostosować. Do tego wszystkiego właściciel domu wprowadza nowego pracownika, który ma zbadać i zreformować pracę.

Powiem szczerze, że nie spodziewałam się takiej ilości wątków, bohaterów, motywów i takiej wartkiej akcji. Działo się tutaj dużo, nie było czasu na złapanie oddechu, a różnorodność fabularna była chyba największym plusem całej tej powieści. Książka to gatunkowy mix, od wątków obyczajowych, poprzez romantyczne, komediowe, nieco kryminalne czy historyczne, wszystko świetnie ze sobą współgrało tworząc interesującą i dynamiczną powieść, która czytała się sama, i od której nie potrafiłam się oderwać. Powieść wielowątkowa, ale co ważne dla mnie każdy wątek został dosyć szeroko rozbudowany, nie ma ogólników czy zapychaczy, a historia każdej postaci jest pełna konkretów.

Książka mi się podobała, świetnie przy niej spędziłam czas, z zapartym tchem obserwowałam perypetie i te tytułowe zmiany, które rozgrywały się w domu towarowym. Tutaj dramat gonił dramat, afera ścigała aferę, a ilość zwrotów akcji była dla mnie satysfakcjonująca. Przedstawieni w powieści bohaterowie byli nie tylko złożeni, ale również ciekawi, pełni sprzeczności czy ambicji. Co bardzo fajne pojawiły się tutaj silne i ambitne kobiece postacie, które dążą do realizacji własnych celów, są nawet skłonne poświęcić własne szczęście by to osiągnąć. Niektóre tematy przedstawione w lekturze są trudne, inne kontrowersyjne ale też spora cześć tematów tyczy się codzienności, która nawet pomimo różnicy czasu wciąż jest po części aktualna.

Książka napisana w bardzo dobrym stylu, fabuła jest dynamiczna ale płynna, panuje tutaj logika i porządek, przedstawione ludzkie postawy mogą szokować, inne denerwować a jeszcze inne inspirować. To lektura, która zabiera nas w podróż w czasie, ale jednocześnie pozwala zauważyć, że zmiany zawsze były, są i będą potrzebne. Lektura zrobiła na mnie pozytywne wrażenie, według mnie zasługuje zarówno na uwagę jak i na polecenie.

Avatar użytkownika - EMOL
EMOL
Przeczytane:2025-10-27, Ocena: 5, Chcę przeczytać, 52 książki 2025,

Powieść Czas zmian jest kontynuacją opowieści o osobach związanych z Domem Towarowym Henryka Wierzchowskiego, których poznaliśmy w pierwszym tomie Małgorzaty Kołakowskiej Dom Pod Akacjami. Ta wielowątkowa powieść łączy wątki obyczajowe, romantyczne i kryminalne osadzone w realiach historycznych głównie lat dwudziestych XX wieku. Osobiście z ciekawością sięgałam po kontynuację losów ekspedientek z działu mody kobiecej i pewnej intrygującej hrabiny klientki sklepu.

W Czasie zmian bohaterowie powieści stają przed licznymi wyzwaniami i koniecznością podejmowania decyzji zarówno osobistych jak i zawodowych. Poznane w tomie pierwszym postacie pierwszoplanowe Eliza i Malwina są młodymi pracownicami, które rozpoczęły pracę w dziale damskim domu towarowego. Mamy okazję obserwować, jak rozwija się ich kariera zawodowa i jakie zmiany następują w życiu osobistym. W poprzednim tomie Eliza odrzuciła miłość Janka mając nadzieję, że związek z Marcinem Barańskim zapewni jej lepsze perspektywy rozwoju i awansu. Tymczasem okazuje się, że jej oczekiwania co do wspólnej przyszłości nie są zgodne z planami Marcina. Czy ich relacja przetrwa? Malwina w końcu przekonała się, że była tylko krótkotrwałą zabawką dla Michała. Los oszczędził jej ponoszenia konsekwencji tego zauroczenia. Czy odważy się ponownie zaufać mężczyźnie, kiedy pojawi się kolejny adorator? Postacią pierwszoplanową jest także klientka Domu Pod Akacjami hrabina Wiśniewska. Hrabina ponownie trafiła na niewłaściwego mężczyznę, który udając uczucie do niej liczył na dostęp do jej majątku. Czy zniechęci ją to do szukania miłości?

W tym tomie pisarka wprowadza także nową intrygującą postać Wojtka Boruty. Opisy życia chłopca sięgają wcześniejszego kresu niż wydarzenia bieżące. Co łączy jego postać z domem towarowym? Wątek związany z tą postacią ma charakter kryminalny, co dodatkowo intryguje i zaciekawia.

Życie postaci pierwszoplanowych znakomicie uzupełniają wydarzenia dotyczące osób z kolejnych planów jak choćby inne pracownice sklepu czy członkowie rodzin Wiechrzowskich i hrabiny Wiśniewskiej. W sklepie pojawia się także nowy zastępca dyrektora z ciekawymi pomysłami na unowocześnienie sprzedaży.

Przyznam, że autorka zaskoczyła mnie przedstawianym przez siebie kierunkiem rozwoju fabuły, w interesujący sposób plącząc losy bohaterów. Wprowadzone przez nią komplikacje i nowe wątki były dla mnie zdumiewające i niezmiernie ciekawe. Osobiście cieszę się także, że Felicja, która wzbudziła moją sympatię w pierwszym tomie będzie miała szansę ponownie wrócić do głównego nurtu powieści. W tym tomie wyjaśniło się kim jest jej ojciec, a jego poszukiwania zapewniły sporo emocji.

Motywy jakie kontynuuje pisarka to miłość i przyjaźń. Sporo miejsca poświęca także kwestiom społecznym, głównie związanym z awansem społecznym. Szczególna rolę odgrywają wątki związane z pozycją kobiety w tamtym okresie, jej prawami i ambicjami, możliwościami spełniania swoich marzeń, ale także wykorzystywaniem ich przez mężczyzn, uwikłanie w przestrzeganie społecznych konwenansów i ról jakie powinny spełniać, stereotypy związane z płcią. Pojawia się także motyw ponoszenia konsekwencji swoich działań. Dotyczy to zarówno tego, co działo się w przeszłości jak i  bieżących wydarzeń.

Bardzo ciekawe jest nie tylko śledzenie losów poszczególnych postaci, ale także dalszego rozwoju instytucji jaką jest Dom Towarowego i pojawiania się kolejnych koncepcji unowocześniania go.

Dzięki lekkiemu, płynnemu i przyjemnemu stylowi autorki książkę czyta się bardzo szybko. Wątki są zgrabnie ze sobą połączone i tworzą logiczną, uporządkowaną całość. Akcja płynie w swoim tempie, ale nie nuży ze względu na wielość postaci opisywanych przez autorkę. Bardzo dobrze oddane są emocje bohaterów i przeżywane przez nich rozterki. Chociaż akcja dzieje się blisko 100 lat temu to wiele kwestii ma wymiar ponadczasowy. Jak choćby relacje między ludźmi. Zaufanie i przyjaźń wciąż są w cenie, a miłość nie rzadko wymaga kompromisów.

Czas zmian jest znakomitą kontynuacją pierwszego tomu. Oryginalna tematyka, ciekawe postacie, dobry warsztat literacki autorki przykuwają uwagę i zapewniają spędzenie przyjemnego czasu z książką. Polecam

Avatar użytkownika - Zfascynacjaoksia
Zfascynacjaoksia
Przeczytane:2025-09-27, Ocena: 6, Przeczytałam,

Bezsprzecznie, ,,Czas zmian" to kontynuacja, na którą czekało się wyjątkowo niecierpliwie. Małgorzata Kołakowska ponownie nakreśliła niesłychanie przejmującą, refleksyjną, okrutnie prawdziwą opowieść, która porusza najciemniejsze zakamarki serca i zapada w pamięć na bardzo długo. Autentyczna, pełna ludzkich namiętności historia, intensywne, zakłócające spokój dylematy, zranione serca, mroczne sekrety oraz intrygujące, wielowymiarowe, jakże przemawiające postacie, z którymi nie sposób się nie utożsamić. Wszystko to nakreślone zostało niebywale przyjemnym, pięknym piórem, dzięki czemu poznawana powieść angażuje wszystkie zmysły i wywołuje całą paletę otumaniających emocji.

Klimat, w jakim utrzymana jest ta nietuzinkowa historia, jest niewiarygodnie odurzający, zarazem fascynuje, jak porusza najczulszą strunę. Na ogromne brawa zasługują również kreacje bohaterek. To kobiety, skrywające w sercach rozmaite sekrety, czasem dramatycznie doświadczone przez los i mężczyzn, traktujących ich instrumentalnie, bez należnego szacunku. Mimo wielu różnic i jakże odmiennych hierarchii wartości, stają się dla siebie niesamowitym wsparciem, co jest naprawdę ważne, gdyż niepozorny tom towarowy obfituje w liczne intrygi, manipulacje, mroczne sekrety.

Nakreślone postacie są niebywale prawdziwe, złożone i niebanalne. To ludzie z krwi i kości, pełni marzeń, namiętności, zawieszeni między próbą realizacji własnych pragnień a poczuciem obowiązku czy dobrem rodziny. Bezsprzecznie, każdy z bohaterów wywołuje wulkan silnych, skrajnych emocji, nikt nie pozostaje obojętny, a zaangażowany czytelnik z zapartym tchem śledzi ich losy i kibicuje im całym sercem.

,,Czas zmian" jest niezwykłą, nostalgiczną, przejmującą opowieścią, nie tylko o przewrotności nieobliczalnego losu czy niełatwych wyborach, ale także refleksyjną, pełną skrajnych emocji historią o skomplikowanych relacjach międzyludzkich, różnych obliczach miłości i niespełnionych pragnieniach czy nadziejach. Niesłychanie prawdziwa, przeszywająca na wskroś, mistrzowsko ukazująca słodko-gorzkie życie. Polecam gorąco!?

W domu towarowym Pod Akacjami wszystko musi wyglądać pięknie. Nie tylko towar oferowany klientom powinien być bez zarzutów ale także pracownicy, zwłaszcza kobiety. Sumienność, pracowitość, pomysłowość, łatwość nawiązywania kontaktów i miła aparycja. To właśnie cechy dobrego sprzedawcy. Na pokaz wszystko wydaje się być idealne, lecz kiedy drzwi zostają zamknięte przed klientami życie zaczyna się toczyć normalnie wraz z jego szczęśliwymi jak i smutnymi chwilami.

Czas zmian to kontynuacja losów dwóch kobiet, Elizy, zakochanej i stojącej przed ważnymi decyzjami oraz Malwiny także zakochanej, pełnej nadziei, doświadczającej tragedii. Nie znam poprzedniej części jednak nie przeszkadzało mi to w czytaniu.
Historia toczy się w latach 1926-1927, czym już zaskarbiła sobie moje serce. Bardzo lubię i cenię książki których akcja umieszczona jest w okresie międzywojennym. Gdzieś tam w tle, pomiędzy rozdziałami przeplatają się losy Wojtka, który ma wiele za uszami ale nie chciałby by to wyszło na jaw.
Powiem Wam,że bardzo przyjemnie spędziłam czas na czytaniu. Szybko wsiąkłam w klimat tamtych lat i w życie bohaterów. Autorka z niezwykłą lekkością kreśli ich historię, stwarzając postacie naturalne i realne. Kobiety powoli i nieśmiało zaczynają się buntować wobec kieratu mężczyzn, chodź nadal są i takie, dla których to absolutnie niedopuszczalne. Pojawia się też miłość, wychodząca poza oczekiwania społeczeństwa i ta przychodzącą z nienacka. Ogromnie się cieszę na ostatnie słowa zawarte na końcu, czyli CDN, czekam.?

Avatar użytkownika - z_ksiazka_w_plec
z_ksiazka_w_plec
Przeczytane:2025-09-06, Ocena: 5, Przeczytałem,

,,Czas zmian" to drugi tom serii ,,Dom pod akacjami". Jest to kontynuacja losów Elizy i Malwiny.

Malwina po zdradzie narzeczonego próbuje na nowo poukładać swoje życie. Eliza, z kolei zdobywa uznanie i awans. Obie mają jednak szansę na miłość. Czy z niej skorzystają?

W eleganckim domu towarowym mieszkają również inne ciekawe osobowości. I jak to wżyciu bywa nie brakuje tu oszustów, kradzieży i zemst.

Akcja książki dzieje się na początku XX wieku. W czasach, których świat zmieniał się. Jest ona dość dynamiczna, ale nie chaotyczna. Mamy tutaj również krótkie rozdziały i dialogi, które sprawiają, że książka właściwie sama się czyta. Nie zabrakło również zaskakujących zwrotów akcji, które sprawiały, że od książki nie można była oderwać się.

Autorka wspaniale wykreowała bohaterów. Nie można powiedzieć, że są oni ni jacy. Wręcz przeciwnie. Są to barwne i wielowymiarowe postacie. Jedni dają się lubić, a inne nie koniecznie. Nie brakuje tajemnic, afer i dramatów. Ale wszystko jest wyważone i napisane tak by nie przytłoczyć czytelnika a zabrać go w wspaniałą podróż literacką.

Książkę polecam szczególnym tym, którzy lubią gdy akcja dzieje się na początku XX wieku. Polecam również tym, którzy lubią ciekawe, silne postacie kobiece oraz tym, którzy cenią sobie lekką, ale emocjonującą prozę.

Avatar użytkownika - Mag_bibliotekark
Mag_bibliotekark
Przeczytane:2025-09-05, Ocena: 5, Przeczytałam,

Fajna książka i kropka. Taka samoczytajka, zaczynasz i musisz skończyć. Cztery młode pracownice działu mody damskiej domu towarowego Pod Akacjami umieszczone w l. 20. ub.w. niewiele różnią się od swoich współczesnych rówieśniczek. Chcą lepszej przyszłości, tego żeby pracodawca docenił ich kompetencje, dał szansę się wykazać i awansować; szczęśliwego związku, miłości, rodziny; czasem zmiany, spełnienia marzenia. Toczy się też gra o wpływy i wizję firmy między dyrektorem sklepu a nowo zatrudnionym zastępcą. Ostatnie słowo należy jednakdo właściciela. Są też klientki, jednej bogate i wyniosłe, inne choć zamożne to sympatyczne, angażujące się także w sprawy ekspedientek. Jest i historia z przed 20 lat, o wiejskim chłopcu, który z biedą i głodem w rodzinnym domu poradził sobie, najprościej choć nieetycznie, kradnąc. Po co autorka nam ją opowiada? Czy jego losy splotą się z domem towarowym i rodziną właściciela?

"Zmiany nie zawsze przychodzą z hukiem, czasem wkradają się cicho, jak poranna mgła".

Bardzo kobieca historia, to one są na pierwszym planie, one dostały od autorki głos. Możliwość opowiedzenia swoich historii, czasem trudnych, czasem bolesnych. To też opowieść o sile kobiet, o przyjaźniach, które pozwalają przetrwać wiele burz.

Dom Pod Akacjami
Małgorzata Kołakowska0
Okładka ksiązki - Dom Pod Akacjami

Jest rok 1925. W tętniącym życiem domu towarowym, zaczynają pracę dwie młode dziewczyny: Eliza i Malwina. Każda z nich jest inna i ma inne oczekiwania...