Z dużą przyjemnością wróciłam do bohaterek Małgorzaty Kołakowskiej w drugiej części cyklu „Dom pod Akacjami”. „Czas zmian” to powieść, która, zgodnie z tytułem, przynosi nowe wybory, nowe rozczarowania, ale i nowe szanse na szczęście.
Eliza, w wyborze narzeczonego kieruje się rozsądkiem i głosem matki, która od lat powtarzała jej: „miłością dzieci nie wykarmisz”. Czy związek budowany na takim fundamencie ma szansę przetrwać? Malwina, której życie zaczynało się układać, zmaga się z bólem straty i zdrady. Czy mimo to znajdzie w sobie siłę, by dać sercu kolejną szansę? Hrabina Helena, złakniona uczucia i pełna energii, raz jeszcze przekonuje się, że dla wielu mężczyzn jest jedynie skarbonką. Ale ona nie daje sobą pomiatać, potrafi odpłacić pięknym za nadobne. Karolina natomiast odkrywa, że serce nie wybiera, nawet gdy rozum ostrzega przed błędną drogą.
Dom towarowy Pod Akacjami żyje własnym rytmem. Eventy, zmiany, innowacyjne pomysły nowego zastępcy dyrektora przynoszą sukces, ale i budzą zazdrość. Bo czy Marcin, który dotąd wspierał każdą nowość, teraz sprzeciwia się, bo czuje się zagrożony? Decyzja, którą podejmuje staje się punktem zwrotnym nie tylko dla jego kariery, lecz także dla związku z Elizą, która pragnie czegoś więcej niż roli żony i matki.
Autorka z wyczuciem pokazuje, jak kruche bywają kobiece marzenia, gdy zderzają się z oczekiwaniami społeczeństwa i mężczyzn. A jednocześnie, jak ogromną siłę mają kobiety, które potrafią się podnieść, nawet gdy los odbiera im to, co najcenniejsze.
Obok losów głównych bohaterek poznajemy również historię młodego chłopaka, którego życie zeszło na manowce. Zmuszony głodem, by kraść, stopniowo dostrzega w tym procederze szansę na łatwy zarobek. Kim jest ten chłopak i jak potoczyło się jego życie?
„Czas zmian” to opowieść o miłości, która bywa trudna, o stracie, która boli, i o sile, która pozwala iść naprzód. To również obraz mojego ulubionego okresu w literaturze - dwudziestolecia międzywojennego, czasu pełnego kontrastów, gdzie luksus miesza się z biedą, a marzenia kobiet często zderzają się z murem oczekiwań społecznych.
Czytając miałam wrażenie, że Autorka uchyla przede mną drzwi, prowadzące do świata eleganckich sukien, kobiecych pragnień, ale i tajemnic ukrytych w cieniu. I wiem jedno, że chcę dalej podążać za bohaterkami, których życie krąży wokół Domu pod Akacjami, by wraz z nimi przeżywać wzloty i upadki i spełniać marzenia. Was również do tego zachęcam, a sama już z niecierpliwością wyczekuję kolejnego tomu tej poruszającej opowieści.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-08-20
czytanienaplatan
Jest rok 1925. W tętniącym życiem domu towarowym, zaczynają pracę dwie młode dziewczyny: Eliza i Malwina. Każda z nich jest inna i ma inne oczekiwania...