Bestsellerowa ksi±¿ka Viktora E. Frankla w wersji dla m³odych czytelników!
Cz³owiek w poszukiwaniu sensu to klasyczne dzie³o literatury obozowej, które przykuwa uwagê od lat. Arcydzie³o Frankla jest ponadczasowym studium ¿ycia w nazistowskich obozach zag³ady ukazuj±ce okrucieñstwo Holokaustu. Jednocze¶nie to uniwersalne lekcje dotycz±ce radzenia sobie z cierpieniem i znajdowania celu w ¿yciu.
Wydanie dla m³odych czytelników zawiera ca³o¶æ wspomnieñ autora i skrócon± wersjê jego pism z zakresu psychologii. Ksi±¿ka zosta³a wzbogacona fotografiami, mapkami, s³ownikiem terminów, wyborem listów i przemówieñ Frankla, a tak¿e kalendarium jego ¿ycia i wa¿nych wydarzeñ Holokaustu. Te dodatkowe materia³y o¿ywiaj± historiê autora i s± cennym narzêdziem do przyswojenia wiedzy i nauki p³yn±cej z jego dzie³a.
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2023-08-23
Kategoria: Dla m³odzie¿y
Tytu³ orygina³u: Mans Search For Meaning: Young Adult Edition
G³êboko humanistyczna ksi±¿ka, wspomnienia wiê¼nia obozu i refleksja psychiatry o sensie ¿ycia. Nie jest to szybka lektura, ale na pewno ksi±¿ka wa¿na i ciekawa, o tym, ¿e cierpienie i to co prze¿ywamy ma sens. Jak to mawia³ ¶p. ¦w. Jan Pawe³ II w swoim 'Tryptyku rzymskim' g³osem pana Krzysztofa Globisza 'ma sens, ma sens, ma sens....'
"Cz³owiek w poszukiwaniu sensu" Viktor E. Frankl
Autor by³ profesorem neurologii i psychiatrii, który przetrwa³ pobyt w obozach koncentracyjnych w Auschwitz i Dachau.
Opowiada o swoich do¶wiadczeniach i spostrze¿eniach. Jakie postawy mo¿e przyj±æ cz³owiek wobec traumy, nowej okrutnej rzeczywisto¶ci. Opracowa³ logopediê, terapiê opieraj±c± siê g³ównie na poszukiwaniu sensu ¿ycia.Ksi±¿ka warta uwagi, wci±¿ aktualna, poniewa¿ pokazuje te¿ inne sytuacje, w których mo¿e znale¼æ siê cz³owiek.
Polecam.
Trudno tê ksi±¿kê oceniæ ,bo jak wzi±æ pod ocenê tak tragiczne prze¿ycia?..Ten dokument nale¿y do tych o których mówi siê "ciê¿ki" ",mocnego kalibru " i "nie dla ka¿dego". A ja z tym siê nie zgodzê,bo ¿yjemy w czasach , w których nie mo¿na zamiataæ pod dywan tematów trudnych, wa¿nych i niewygodnych. Nie ma ju¿ tabu - wiemy ju¿ te¿, ¿e wojna to nie historia, która siê nie powtórzy.
"Nigdy nie powinni¶my zapominaæ, ¿e sens ¿ycia mo¿na odnale¼æ nawet wtedy, gdy znajdziemy siê w beznadziejnej sytuacji, twarz± w twarz z przeznaczeniem, którego nie sposób zmieniæ."
,,Cz³owiek w poszukiwaniu sensu" to pozycja ambitna, nietuzinkowa, któr± trzeba poznaæ, i któr± szczerze polecam. Szczególnie powinny przeczytaæ j± osoby zainteresowane tym, co skrywaj± zakamarki ludzkiej psychiki
Nie lubiê ksi±¿ek psychologicznych, ani poradników. Rady typu "zacznij my¶leæ pozytywnie" lub "odnajd¼ swoje wewnêtrzne dziecko" doprowadzaj± mnie do sza³u. Jednak ta ksi±¿ka jest inna. Opowiada o tym jak byæ cz³owiekem. Jest opowiadziana przez kogo¶, kto cz³owiekiem potrafi³ pozostaæ w najbardziej ekstremalnych warunkach. Dlatego te¿ chylê czo³o i polecam,
Kto my¶li, ¿e ludzkie ¿ycie musi kroczyæ od sukcesu do sukcesu, jest jak g³upiec, który stoi na placu budowy krêc±c g³ow±, bo jest zdziwiony, ¿e kopi±...
W czasach nadmiaru dóbr ludzie maj± za co ¿yæ. Ale wielu ludzi nie wie, po co ¿yæ. W latach 1951-1955 na zaproszenie sekcji naukowej Rozg³o¶ni Wiedeñskiej...
Przeczytane:2023-02-12,
"Ostatecznie ¿ycie sprowadza siê do wziêcia na siebie odpowiedzialno¶ci"
Chcia³am poleciæ ksi±¿kê, która sprzeda³a siê w milionach egzemplarzy i zaliczana jest to dziesiêciu najbardziej znacz±cych ksi±¿ek w Ameryce. A mowa o duchowym dziecku Victora Frankla „Cz³owiek w poszukiwaniu sensu”.
Na pocz±tku warto napisaæ dwa s³owa o samym autorze. By³ on wiedeñskim psychiatri±, twórc± tzn. III wiedeñskiej szko³y psychoterapii. Przed II wojn± ¶wiatow± pracowa³ w Wiedniu w szpitalu psychiatrycznych na oddziale samobójstw. Z powodu swojego ¿ydowskiego pochodzenia zosta³ wywieziony do obozu koncentracyjnego w Auschwitz, a pó¼niej do Dachau. Obozy prze¿y³ i doczeka³ wyzwolenia, a po wojnie kontynuowa³ pracê naukow± i tworzenie logoterapii czyli terapii sensu.
Pierwsza czê¶æ ksi±¿ki to spisane na ¶wie¿o wspomnienia z obozu. Opis tragicznej codzienno¶ci przeplata siê tu z opisem prze¿yæ autora i prób± psychologicznej analizy sytuacji wiê¼niów i stra¿ników. Czyta siê to ¶wietnie, Frankl ma bardzo dobry styl. Chocia¿ ¶wiadomo¶æ piek³a, w którym znajdowali siê wiê¼niowie obozów koncentracyjnych by³a dla mnie przyt³aczaj±ca. Nie raz przerywa³am czytanie i zastawia³am siê czy da³abym radê.
Drugi rozdzia³ to streszczenie tego na czym opiera siê stworzona przez Frankla logoterapia, czyli terapia sensu. Zdaniem tego psychoterapeuty ludzie coraz czê¶ciej nie wiedz± po co ¿yj±, jaki jest sens ich bycia tu na ziemi. „Sens zmienia siê nie tylko z dnia na dzieñ i z godziny na godzinê lecz tak¿e z cz³owieka na cz³owieka. Dlatego liczy siê przede wszystkim nie jaki¶ ogólny sens, lecz to, co w danym momencie ma znaczenie w ¿yciu konkretnej jednostki”. Frankla stoi na stanowisku, ¿e ludzkie ¿ycie sens ma zawsze, sens ma te¿ cierpienie i trudno¶ci, które cz³owieka spotykaj±. Autor zachêca w tej ksi±¿kê, ale równie¿ w innych napisanych przez siebie, do wziêcia odpowiedzialno¶ci za siebie i swoje ¿ycie, gdy¿ nikt nie zrobi tego za nas. „Ostatecznie ¿ycie sprowadza siê do wziêcia na siebie odpowiedzialno¶ci za znalezienie w³a¶ciwego rozwi±zania problemów i zadañ, jakie stale stawia ono przed ka¿dym z nas”.