Okładka książki - Czuję, więc jestem. Jak rozumieć i regulować emocje

Czuję, więc jestem. Jak rozumieć i regulować emocje

Spokój zaczyna się od zrozumienia

Emocje są z nami w każdej chwili naszego życia. Często próbujemy je ignorować, tłumić lub ,,naprawiać", zamiast je zrozumieć i zaakceptować. Czuję, więc jestem to zaproszenie do innego podejścia: uważnego i czułego.

Halina Piasecka prowadzi czytelnika przez świat emocji w sposób przystępny i praktyczny. Pokazuje, jak działają emocje - w mózgu i w ciele - oraz jaką rolę odgrywają w podejmowaniu decyzji, budowaniu relacji i radzeniu sobie ze stresem. Odwołując się do współczesnych badań psychologicznych i neurobiologicznych, a także do filozofii i literatury, tworzy spójną opowieść o emocjach jako nieodłącznym elemencie ludzkiego życia.

To nie jest książka z gotowymi receptami, to zbiór narzędzi i inspiracji: od technik oddechowych i uważności, przez reframing poznawczy, po dziennik emocji i praktykę wdzięczności. Każdy może wybrać sam, to co jest dla niego najbardziej pomocne.

Szczególne miejsce zajmuje myśl psychologii pozytywnej, która podkreśla znaczenie sensu, zaangażowania i dobrostanu, a także akceptację trudnych emocji. Autorka pokazuje, że odporność emocjonalna nie polega na braku cierpienia, lecz na zdolności powrotu do równowagi i dokonywania świadomych wyborów.

Czuję, więc jestem to książka dla tych, którzy chcą lepiej rozumieć siebie, budować zdrowsze relacje i żyć uważniej - z emocjami, a nie wbrew nim.

***

Halina Piasecka

Psycholożka i trenerka biznesową z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem. Wielbicielka psychologii pozytywnej i ekspertka w obszarzeszczęścia w pracy.Pracuje z klientami indywidualnymi i organizacjami.Fascynujeją świadomy rozwój, motywacja do zmianyi odnajdywanie własnej życiowej drogi.

Informacje dodatkowe o Czuję, więc jestem. Jak rozumieć i regulować emocje:

Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2026-03-25
Kategoria: Poradniki

Tagi: Samodzielne rozwiązywanie problemów i rozwój osobisty

Kup książkę Czuję, więc jestem. Jak rozumieć i regulować emocje

Opinie o książce - Czuję, więc jestem. Jak rozumieć i regulować emocje

Avatar użytkownika - dianawiszniewska
dianawiszniewska
Przeczytane:2026-04-02, Ocena: 4, Przeczytałam,
Emocje towarzyszą nam każdego dnia, w tych dobrych, jak i złych momentach. Czasami jednak potrafią przytłoczyć, a ta książka pokazuje w jaki sposób można sobie z nimi poradzić, zaakceptować i sprawić by nie przeszkadzały nam w funkcjonowaniu.W książce tej znajdziesz całą prawdę o emocjach, od teorii po praktyczne sposoby w jaki sposób można te emocje poskromić. Jeśli nie lubisz czytać długich teorii, co który z psychologów na temat emocji wymyślił, to zawsze możesz przejść na koniec rozdziału, w którym dostaniesz podsumowanie w pigułce oraz wskazówki jak można osiągnąć swoje cele.Są tu opisy wielu przypadków i ich rozmyślania, co może sprawić, że inaczej na coś spojrzymy, lub odnajdziemy podobny punkt widzenia. To co ważne to autorka podkreśla, że nie ma jednej reguły działającej na każdego i tak naprawdę, każdy musi sam znaleźć sposób co zrobić, by te emocje nie przytłaczały. Ta książka natomiast podaje wiele różnych przykładów na poradzenie sobie z nadmiarem emocji, warto więc je przetestować.Pamiętaj, że skuteczna regulacja emocji sprawi, że będziesz szczęśliwszy i bardziej odporny psychicznie, dzięki czemu łatwiej ci będzie poradzić sobie ze stresem, który w dzisiejszych czasach jest naprawdę sporym problemem.To poradnik z mnóstwem jasnych wskazówek i pomysłów jak nad emocjami zapanować.Ocena 8/10 gwiazdek
Avatar użytkownika - Ewa_czytajac
Ewa_czytajac
Przeczytane:2026-03-29, Ocena: 5, Przeczytałam,
Emocje... Cóż to takiego jest, jaki mają wpływ na nas samych? "Emocje są z nami zawsze i wszędzie. Są wskazówką i sygnałem, że coś jest dla nas ważne, trudne, niepokojące."   Ciekawa lektura, której autorką jest doświadczona psycholożka i trenerka biznesowa, pracująca z klientami indywidualnymi i organizacjami.   Mnóstwo emocji towarzyszy nam w codziennym życiu. Czasem są pozytywne, mobilizujące, ale czasem negatywne, które zakłócają myśli i spokój. Każdy człowiek w inny sposób reaguje na różne życiowe sytuacje, są to bardzo subiektywne odczucia. Ważne, aby umieć zidentyfikować emocje, może w tym pomóc szczera rozmowa z życzliwą, bliską osobą. Często odczuwamy stres w pracy, różne mogą być tego przyczyny. Niezdrowe tłumienie emocji niestety nie pomaga. Czujemy potrzebę akceptacji naszych emocji, tych przyjemnych i nieprzyjemnych wzajemnie ze sobą współgrających, tworzących nieprzyjemne sytuacje. Większość z Was na pewno spotkała się z określeniami eustres, czyli krótkotrwały stres budujący, motywujący do osiągnięcia celu, ale także dystres długotrwały, niszczący, który może prowadzić do problemów zdrowotnych, a nawet wypalenia zawodowego. Nie tylko w zawodowej przestrzeni możemy poczuć ciężar emocji, w prywatnym życiu również nie jest nam obcy. Jak można radzić sobie w momentach stresowych? Z pewnością warto budować wspólne więzi z bliskimi, empatię, stosować aktywne słuchanie rozmówcy, bardzo ważna jest autoempatia, skupienie
Opad
Opad