Po bliskim spotkaniu ze śmiercią Matt Murdock musi na nowo ułożyć sobie życie - a to oznacza, że Daredevil wraca do akcji! Jednak lata trudnych doświadczeń zrobiły swoje i ponowne wejście w rolę strażnika Hell's Kitchen nie będzie dla Matta bułką z masłem. Po drodze czeka go sporo wpadek, a jedna z nich może się okazać ostatnią. Kiedy Daredevil zostanie oskarżony o spowodowanie czyjejś śmierci, Matt spróbuje oczyścić swoje imię... ale nawet on nie może uciekać przed sprawiedliwością w nieskończoność. Tymczasem w Hell's Kitchen pod nieobecność Daredevila harcują prawdziwe diabły... A największy z nich ma dość i jest gotów zawalczyć o jeszcze wyższą stawkę!
Scenariusz tego albumu napisał Chip Zdarsky, laureat aż pięciu Nagród Eisnera i autor takich komiksów jak ,,Batman", ,,Sex Criminals" i ,,Spider-Man - Historia życia". Rysunki stworzyli Marco Checchetto, Lalit Kumar Sharma i Francesco Mobili.
Album zawiera materiały opublikowane pierwotnie w zeszytach ,,Daredevil" (2019) #1-15.
Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2025-03-26
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: Daredevil by Chip Zdarsky vol. 1: Know Fear, Daredevil by Chip Zdarsky vol. 2: No Devils, Only God, Daredevil by Chip Zdarsky vol. 3: Through Hell
Matt Murdock po dramatycznym zdarzeniu, które niemal kosztowało go życie, jest zmuszony to przedefiniowania wszystkiego i ułożenia życia na nowo. Jego powrót do roli strażnika Hell's Kitchen jest dość burzliwy oględnie mówiąc, a lata bolesnych doświadczeń, liczne wpadki i ciągłe podejrzenia o spowodowanie czyjejś śmierci tworzą atmosferę niepewności i ciągłego zagrożenia.
Scenarzyście należy się uznanie za sposób, w jaki budował intrygę, tak aby ta nieustannie nęciła, a za sprawą zwrotów akcji trzymała przy sobie.
Matt Murdock to postać niezwykle wyrazista, której nie brakuje determinacji, ale jest też zmęczony tym, jak doświadczyło go życie. Jego batalia o własne życie i oczyszczenie własnego imienia ciagle napędzała fabułę. Występujące w historii postaci drugoplanowe, które swoim niejednoznacznym charakterem i nie zawsze jasną moralnością potęgują atmosferę zagrożenia i nieoczywistości, a Hell's Kitchen jawi się jako miejsce, gdzie prawo i sprawiedliwość są względne, a mroczne siły czają się na każdym kroku.
Oprawa artystyczna stworzona przez grafików, doskonale oddała surowość i mroczny klimat Hell's Kitchen. Mnie zachwyciły zwłaszcza te dynamiczne kadry, wyraziste detale oraz umiejętne operowanie światłem i cieniem, które znacznie potęgowały dramatyzm opowiadanej historii. Miałam takie poczucie, że każda plansza podbijała narrację, ale również dodawała głębi emocjonalnej, podkreślając zarówno brutalność ulicznych potyczek, jak i wewnętrzną walkę bohatera.
Mnie ten komiks zdecydowanie kupił połączeniem surowej brutalności i bardzo ludzką kreacja Daredevila. Co mnie pozytywnie zaskoczyło to niezwykle mocno rozbudowana warstwa psychologiczna całego historii. Moim zdaniem to historia nie tylko dla fanów komiksów.
Nadchodzi czas ostatecznego starcia! W ostatnim odcinku podróży Sonji do Jotundale napięcie sięga zenitu! Wikingowie i gang Espena stają naprzeciw siebie...
Ireneusz Kania (1940-2023) - jeden z najwybitniejszych intelektualistów powojennej Polski - pozostawił olbrzymi dorobek, na który składają się ponad 120...
Przeczytane:2025-04-15, Ocena: 6, Przeczytałem,
POPKULTUROWY KOCIOŁEK: W wydanych przez Egmont albumie Daredevil tom 1, który zbiera 15 zeszytów oryginalnej serii, Chip Zdarsky stawia przed czytelnikami nową, nieco odmienną wersję Matsa Murdocka, zmagającego się z konsekwencjami swoich dawnych działań. Tom ten to pełna napięcia opowieść, która stawia pytania o moralność, odpowiedzialność i granice sprawiedliwości.
Zdarsky w swoim podejściu do Daredevila postawił na pewnego rodzaju dekonstruowanie postaci, której wizerunek w wielu wcześniejszych komiksach często był bardziej jednoznaczny. Murdock, jakiego widzimy w tym tomie, to człowiek zmęczony nie tylko walką z przestępczością, ale i własnymi wewnętrznymi demonami. Twórca nie tylko koncentruje się na emocjonalnym stanie bohatera, ale i na tym, jak bardzo jego życie jako Daredevil wpływa na innych – zwłaszcza na tych, których kocha.
Zdecydowaną siłą tego komiksu jest psychologiczne podejście do postaci. Nie jest to tylko opowieść o walce z przestępczością – to także historia o zmaganiach z samym sobą. Zdarsky doskonale portretuje Murdocka jako człowieka w kryzysie, który zmienia swoje życie w wyniku decyzji, które z początku wydawały się właściwe. Dylematy moralne są w tym komiksie równie ważne jak sama akcja, co nadaje fabule głębię i sprawia, że postać Daredevila staje się bardziej ludzka, mniej idealistyczna.
Fabuła tego komiksu rozwija się powoli, co może być zarówno atutem, jak i wadą. Z jednej strony, dzięki temu czytelnik ma czas na wniknięcie w psychologię postaci i zrozumienie ich motywacji. Momenty wolniejszego tempa akcji, mogą jednak odstraszyć tych, którzy oczekują bardzo dynamicznej historii z gigantyczną ilością efektownych scen. Komiks raczej stawia na rozwój postaci i budowanie napięcia niż na szybkie, widowiskowe potyczki, które też się tu jednak pojawiają. Sama historia jest ciekawa, chociaż w niektórych momentach potrafi być ona przewidywalna....